Egerszeginfo logo

Hírek

2022.06.03

Hamarosan megújul a régi városháza épülete


Kezdetét veszi a zalaegerszegi régi városháza épületére kiírt közbeszerzési eljárás: az épület felújítására és szükséges átalakításának mértékére nyújthatók be a koncepciótervek. Az épület néhány éven belül visszakaphatja régi fényét és új, fő funkciójának köszönhetően diákélettel tölti majd meg tereit.
Twitter

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) tervei szerint jövőre megkezdődhet a kivitelezés, és 2024 szeptemberétől a zalaegerszegi diákokokat már a felújított épületben tanítanák a neves szakemberek.

A sok éves elhanyagolásnak, valamint a karbantartási és felújítási munkák teljes hiányának következtében a zalaegerszegi régi városháza épülete kritikus állapotban van: komoly szerkezeti beázást, felvizesedést és süllyedést szenvedett, valamint számos tartószerkezeti repedéssel is küzd.

Az MCC a városvezetéssel szorosan együttműködve dolgozik a történelmi épület revitalizációján. A 2021-ben készített állapotfelmérés és statikai szakvélemény eredménye szerint a teljes épület felújítandó, tartószerkezeti megerősítések szükségesek, a pinceszinten és a földszinten található (üzlet)helyiségekben pedig a statikus használati korlátozást rendelt el.

A régi városháza épületének tervezésre vonatkozó közbeszerzési eljárás hamarosan kezdetét veszi, az előkészületi munkák a végéhez közelednek. A tervezési folyamat első lépése az épület meglévő állapotának dokumentálása; majd a koncepciótervek benyújtása az épület felújítására és szükséges átalakításának mértékére vonatkozóan; a koncepciótervek továbbdolgozása, majd az elfogadott változat hatósági egyeztetése; végül az engedélyezési, majd a kiviteli tervdokumentáció elkészítése.

A kivitelezést követően az épület – a tervek szerint – néhány éven belül visszakapja régi fényét, ismét a város egyik ikonikus pontja lehet. A teljes körű felújításának köszönhetően a Zala megyei tehetséges fiatalok is lehetőséget kapnak arra, hogy kellemes környezetben, történelmi falak között fejleszthessék tudásukat. Az MCC nemcsak új funkcióval ruházza majd fel az épületet, hanem újra be is kapcsolja azt a város kulturális életének körforgásába: közösségi teret rendez be a diákoknak, a városban élőket célozva pedig nyitott programokat szervez.  

A Mathias Corvinus Collegium 2021-ben indította el képzéseit Zalaegerszegen. Ingyenes tehetséggondozó programot kínál valamennyi zalai általános és középiskolás diáknak, ahol a felvételt nyert gyerekek az iskolai tanulmányaikat kiegészítő, a sikeres felvételit, érettségit segítő és a hétköznapi életükben is hasznosítható, széleskörű tudás megszerzésére kapnak lehetőséget. Jelenleg a régió Fiatal Tehetség Programja 25 diák, Középiskolás Programja pedig 113 fiatal tehetség fejlődését teszi lehetővé.

Az MCC honlapján minden információ megtalálható a Zalaegerszegi régi városháza épületének felújításával kapcsolatban.

Forrás: MCC

Szóljon hozzá...


Programajánló

2023. december
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Cégadatbank

Autó, motor

Autó, motor

Itt bármit megtalál ami az autójával kapcsolatos lehet. Új- és használtautó kereskedéseket, szak-szerelőket, hivatalos márkszervizeket.
Egészségügy

Egészségügy

Természetes dolog, hogy minden ember számára a saját, és családja egészsége a legfontosabb.
Elektronika

Elektronika

Vásárolni szeretne valamilyen új elektronikai berendezést? Akár háztartási gépet, akár szórakoztató elektronikai berendezés...
Építőipar

Építőipar

Építkezik? Vagy lakását szeretné felújítani, korszerüsíteni? Nagyon öszszetett folyamatok ezek, és természetesen nem olcsó beruházás...
Faipar

Faipar

Portálunk ezen listáján bemutatjuk azokat a vállalkozásokat melyek a fakitermeléstől kezdődően a bútorgyártásig segítik...
Fémipar

Fémipar

Esztergályost, lakatost vagy hegesztőt keres? Kovácsoltvas kerítést szeretne, vagy csak a felesleges vashulladéktól kíván megszabadulni?
Kereskedelem

Kereskedelem

Talán az egyik legátfogóbb csoportot magába foglaló kifejezés a KERESKEDELEM szó. Nehéz is átfogóan egy általános leírást adni...
Szabadidő

Szabadidő

Kikapcsolódásra, felüdülésre vágyik? Vagy aktívan szeretné eltölteni idejét barátai, családja társaságában?
Számítástechnika

Számítástechnika

A számítógép már olyan szinten az életünk részévé vált, hogy nélküle már el sem lehet képzelni az életet. Szinte minden területen megkönnyíti dolgunkat...
Szépségápolás

Szépségápolás

Itt bármit megtalál ami megszépülését, felfrissülést, és a természetes séget segíti. Nők is, és férfiak egyeránt megtalálhatják a nekik megfelelő szolgáltatást.
Szolgáltatás

Szolgáltatás

Az egyik legtartalmasabb listázásunk. Itt szinte minden olyan témakört megtalál amit az előzőekben nem tudtunk egyértelműen rendszerbe sorolni.
Vendéglátás

Vendéglátás

Az alábbi listáról kiválaszthatja kedvenc vendéglőjét, fagyizóját, de lehetősége nyílik akár azonnali szállásfoglalásra is a hotelek és panziók sokaságából.
Lap tetejére
Impresszum | ÁFSZ, adatvédelem, cookie-szabályzat