Egerszeginfo logo

Hírek

2013.06.12

Hogyan alkudhatunk ki egy magasabb fizetést?


A kutatások szerint jobb, ha az állásinterjú során egy kevésbé kerek összeget említünk a lehetséges munkaadónak, ugyanis ilyen módon tájékozottságunkat és a pozícióval kapcsolatos alapos ismereteinket támasztjuk alá. Amikor egy állásinterjú során a fizetés megtárgyalására kerül a sor, a munkaadó legtöbbször az általunk igényelt pontos összegre kíváncsi.

Twitter
A legújabb felmérések szerint egy kevésbé „kerek” összeg említése - mint például a 100,000 dollár helyett 105,000 dollár  – azonnal kedvezőbb tárgyalási pozíciót biztosít számunkra.

Az elmélet ugyanis azon alapszik, hogy a pontos számadatok közlése azt a benyomást kelti a munkaadóban, hogy a jelölt már alapos kutatásokat végzett az állásra vonatkozóan.

Ez nagyon sokat számít, hiszen a kerek számok sekélyesebb tájékozottságra vallhatnak. Az ilyen számadatokat megemlítő jelöltek esetén felmerül annak a látszata, mintha nem igazán végezték volna el a házi feladatukat, vagy csak egyszerűen nincsenek a megfelelő információk birtokában.

A Columbia Business School professzora kijelentette, hogy amennyiben a lehetséges munkaadó arra a következtetésre jut, hogy a szóban forgó pénzösszeg csupán egy légből kapott ötlet eredménye, ez esetben a tárgyalás során "támadóbban" fog fellépni ellenajánlata megtételekor. Ez persze jóval kedvezőtlenebb kimentelt jelent az álláskereső számára, azokhoz az emberekhez képest, akik pontos számokkal példálóznak.

A pontos összegek meghatározásával azt közöljük a tárgyalópartner felé, hogy: „kérem, ne szórakozzon velem”, illetve azt, hogy „abszolút tájékozott vagyok, és nem csak dobálódzok a számokkal”.

Az álláskeresőkre nehezedő igazi nyomást az jelenti, hogy be is kell bizonyítaniuk, hogy valóban nem csupán dobálóznak a számokkal. A kért összeg megindokolása sokkal fontosabb, mint a pontos számok közlése. A jelöltek az aktuális díjszabásokat az internet segítségével is kikalkulálhatják, illetve a vállalaton belül is megkérdezhetnek olyasvalakit, aki elég nyitott arra, hogy szóba elegyedjen velük erről a témáról.

A megfelelő tárgyalástechnikákról szóló - és valós adatokat számba vevő - képzések is nagy segítséget jelenthetnek számunkra.

Amikor egy állásinterjú alkalmával belépünk az irodába, nem kizárólag a pozíció fizetési kategóriáival kell tisztában lennünk, hanem az is nélkülözhetetlen, hogy az adatokat megfelelőn dokumentáljuk, majd pedig nyomtassuk ki; ezáltal álljunk készen arra, hogy a tervet bármikor bemutathassuk.  

A jó tárgyalási alapokkal rendelkező személyek képesek megindokolni, miért érdemlik meg az adott besoroláshoz tartozó legmagasabb fizetést.

Mindez magában foglalja a munkavállaló tapasztalatainak kifejtését és a vállalatban felmerülő kihívások ismeretét. Emellett ismertetnünk kell a munkaadóval, miként tudnánk mi megoldani a vállalata problémáit.

Fizetési igényünk alátámasztásához alkalmazhatjuk az úgynevezett „aktatáska technikát” is. Ez azt jelenti, hogy legépelünk és kinyomtatunk egy átfogó tervezetet, amely azt tartalmazza, hogyan tudnánk segíteni a cégnek; majd pedig a tárgyalás során egyszer csak elő is vesszük ezeket a papírokat (lehetőség szerint egy aktatáskából).

Fontos, hogy a tervezet rávilágítson, mit tennénk 30, 60, illetve 90 napon belül. Ha pontosan így cselekszünk, szinte leesik az álla a másik félnek. Amikor pedig ez megtörténik, az általunk javasolt magasabb fizetés már szinte jelentéktelennek tűnhet.

Hiszen bebizonyítjuk, milyen magas értéket tudunk hozzáadni a vállalathoz.

Az emberek általában nem szeretik, ha azt sugalljuk feléjük, hogy kizárólag a saját akaratunk érvényesülhet. Sőt, ehelyett inkább azt részesítik előnyben, ha az állításainkat megindokoljuk és alátámasztjuk.

Egy tárgyalás során meg kell értetnünk a másik féllel, hogy az általunk javasolt összegnek igenis van értelme. Mindez azért alapvető fontosságú, hogy a megbeszélést követően ő is képes legyen saját magának megmagyarázni, miért is van ennek értelme, illetve ki tudja fejteni ugyanezt az álláspontot a vállalat többi résztvevője felé is.

Forrás: cnn news

Forrás: Üzlet a hálón

Szóljon hozzá...


Programajánló

2023. szeptember
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 

Cégadatbank

Autó, motor

Autó, motor

Itt bármit megtalál ami az autójával kapcsolatos lehet. Új- és használtautó kereskedéseket, szak-szerelőket, hivatalos márkszervizeket.
Egészségügy

Egészségügy

Természetes dolog, hogy minden ember számára a saját, és családja egészsége a legfontosabb.
Elektronika

Elektronika

Vásárolni szeretne valamilyen új elektronikai berendezést? Akár háztartási gépet, akár szórakoztató elektronikai berendezés...
Építőipar

Építőipar

Építkezik? Vagy lakását szeretné felújítani, korszerüsíteni? Nagyon öszszetett folyamatok ezek, és természetesen nem olcsó beruházás...
Faipar

Faipar

Portálunk ezen listáján bemutatjuk azokat a vállalkozásokat melyek a fakitermeléstől kezdődően a bútorgyártásig segítik...
Fémipar

Fémipar

Esztergályost, lakatost vagy hegesztőt keres? Kovácsoltvas kerítést szeretne, vagy csak a felesleges vashulladéktól kíván megszabadulni?
Kereskedelem

Kereskedelem

Talán az egyik legátfogóbb csoportot magába foglaló kifejezés a KERESKEDELEM szó. Nehéz is átfogóan egy általános leírást adni...
Szabadidő

Szabadidő

Kikapcsolódásra, felüdülésre vágyik? Vagy aktívan szeretné eltölteni idejét barátai, családja társaságában?
Számítástechnika

Számítástechnika

A számítógép már olyan szinten az életünk részévé vált, hogy nélküle már el sem lehet képzelni az életet. Szinte minden területen megkönnyíti dolgunkat...
Szépségápolás

Szépségápolás

Itt bármit megtalál ami megszépülését, felfrissülést, és a természetes séget segíti. Nők is, és férfiak egyeránt megtalálhatják a nekik megfelelő szolgáltatást.
Szolgáltatás

Szolgáltatás

Az egyik legtartalmasabb listázásunk. Itt szinte minden olyan témakört megtalál amit az előzőekben nem tudtunk egyértelműen rendszerbe sorolni.
Vendéglátás

Vendéglátás

Az alábbi listáról kiválaszthatja kedvenc vendéglőjét, fagyizóját, de lehetősége nyílik akár azonnali szállásfoglalásra is a hotelek és panziók sokaságából.
Lap tetejére
Impresszum | ÁFSZ, adatvédelem, cookie-szabályzat