Egerszeginfo logo

Hírek

2020.11.16

Előzzük meg a szén-monoxid mérgezést!


Pár nap leforgása alatt több, szén-monoxiddal összefüggő riasztás érkezett a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság műveletirányító ügyeletére. Zalaegerszegen egy Olajmunkás utcai, Lentiben pedig egy Csörgő utcai társasház egyik lakásában mutatták ki a mérges gáz jelenlétét.
Twitter

Egy zalalövői családi házban a körmendi tűzoltók, míg egy nagykanizsaiban a város hivatásos tűzoltói igazolták a CO veszélyt. Az esetek többségénél szén-monoxid-érzékelő hívta fel a figyelmet a bajra. Lentiben egy, míg Zalalövőn két embert kellett kórházba szállítani mérgezés gyanújával. A kiérkező egységek minden esetben átszellőztették az épületeket, több helyen pedig a gázszolgáltató meg is tiltotta a meghibásodott eszközök további használatát. Kis odafigyeléssel ezek az esetek elkerülhetők!

A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ismételten felhívja a figyelmet, és nyomatékosan kéri a lakosságot, hogy a fűtési szezonban legyen minden nyitott égésterű gázkészüléket alkalmazó ingatlan elmaradhatatlan kelléke a szén-monoxid-érzékelő! A hangos akusztikus jellel és fényjelzéssel a készülék már nagyon hamar figyelmeztetni tudja az ott lakókat a veszélyre, ahogyan az az elmúlt napokban is történt. 

A szén-monoxidról tudni kell, hogy a tökéletlen égés mellékterméke, és már nagyon kis mennyiségben is mérgező. Veszélyét fokozza, hogy teljesen színtelen és szagtalan, így érzékszerveinkkel képtelenség észlelni. A szén-monoxid mérgezés kezdeti tünetei a hányinger és a fejfájás, azonban szervezetünk nem minden esetben képes a megfelelő reakcióra, márpedig a szén-monoxid jelenlétének késői felismerése tragédiához vezethet. 

A szén-monoxid a lakás légterébe a kéményen keresztül, vagy a tüzelőberendezésen keresztül kerülhet. A nem megfelelően működő kéményből az égéstermék visszaáramlik a lakásba, míg a nem kellően tömör kályhákból, kandallókból, füstcsövekből, az elszennyeződött fürdőszobai átfolyós vízmelegítőkből akár közvetlenül is juthat a lakótérbe. A nyílt égésterű és kéménybe nem kötött, valamint a nyílt égésterű és kéménybe kötött gázkészülékek működésük során a helyiség levegőjét használják. 

E készülékek számára működésük időtartama alatt folyamatosan biztosítani kell az égéshez szükséges levegő utánpótlását, ami a modern, fokozott légzárású nyílászárók esetén csak megfelelően kiszámított méretű, le nem zárt szellőztetőfelülettel oldható meg Erről azonban nagyon sokan megfeledkeznek, így sodorva veszélybe magukat. Érdemes odafigyelni arra tehát, hogy a nyílt égésterű fűtőeszközök és vízmelegítők számára biztosítani kell a levegő-utánpótlást! Nem elég kinyitni az ajtót vagy az ablakot, egy résszellőzőt kell beszereltetni az ablakba, ajtókba. A szellőzőnyílásokat tilos letakarni, vagy átépítésnél megszüntetni!

Emellett időszakosan és rendszeresen felül kell vizsgáltatni szakemberrel a gázkészülékeket, kályhákat, kazánokat és a kéményeket. Továbbá rendkívül fontos, hogy megfelelő szénmonoxid-érzékelők használatával már korán tudomást szerezhetünk a mérgező gáz jelenlétéről. A katasztrófavédelem honlapján elérhető a bevizsgált, jó minőségű érzékelők listája. Emellett elérhető természetesen azoknak az érzékelőknek a listája is, amik megbuktak az ellenőrzéseken. Felhívjuk a figyelmet, hogy ezeket semmiképpen ne használják!

Az elmúlt években a szén-monoxid-érzékelők több száz állampolgár életét mentették meg országszerte, így megyénkben is! Mivel egy megfelelően működő fűtőeszköz is bármikor meghibásodhat, ezért tanácsos kiegészítő védelemként egy jó minőségű szén-monoxid-érzékelőt beszerezni! Célszerű ezeket az érintett készülék 1-1.5 méteres közelébe, fejmagasságban elhelyezni. Hálószobában használt berendezés esetén az éjjeliszekrényre is telepíthetjük, sarokba viszont ne rakjuk! Érdemes még azt is észben tartani, hogy egyes állításokkal szemben az állatok sem tudják érzékelni a mérges gáz jelenlétét! 

A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság kéri a lakosságot, hogy fogadják meg a tanácsokat és tegyenek saját biztonságuk érdekében! Fontos továbbá, ha bajt észlelünk, azonnal hívjuk a 112-es segélyhívót és kérjük a tűzoltók segítségét! 

Forrás: Zala Megyei Katasztrófavédelem

Szóljon hozzá...


Programajánló

2024. február
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829 

Cégadatbank

Autó, motor

Autó, motor

Itt bármit megtalál ami az autójával kapcsolatos lehet. Új- és használtautó kereskedéseket, szak-szerelőket, hivatalos márkszervizeket.
Egészségügy

Egészségügy

Természetes dolog, hogy minden ember számára a saját, és családja egészsége a legfontosabb.
Elektronika

Elektronika

Vásárolni szeretne valamilyen új elektronikai berendezést? Akár háztartási gépet, akár szórakoztató elektronikai berendezés...
Építőipar

Építőipar

Építkezik? Vagy lakását szeretné felújítani, korszerüsíteni? Nagyon öszszetett folyamatok ezek, és természetesen nem olcsó beruházás...
Faipar

Faipar

Portálunk ezen listáján bemutatjuk azokat a vállalkozásokat melyek a fakitermeléstől kezdődően a bútorgyártásig segítik...
Fémipar

Fémipar

Esztergályost, lakatost vagy hegesztőt keres? Kovácsoltvas kerítést szeretne, vagy csak a felesleges vashulladéktól kíván megszabadulni?
Kereskedelem

Kereskedelem

Talán az egyik legátfogóbb csoportot magába foglaló kifejezés a KERESKEDELEM szó. Nehéz is átfogóan egy általános leírást adni...
Szabadidő

Szabadidő

Kikapcsolódásra, felüdülésre vágyik? Vagy aktívan szeretné eltölteni idejét barátai, családja társaságában?
Számítástechnika

Számítástechnika

A számítógép már olyan szinten az életünk részévé vált, hogy nélküle már el sem lehet képzelni az életet. Szinte minden területen megkönnyíti dolgunkat...
Szépségápolás

Szépségápolás

Itt bármit megtalál ami megszépülését, felfrissülést, és a természetes séget segíti. Nők is, és férfiak egyeránt megtalálhatják a nekik megfelelő szolgáltatást.
Szolgáltatás

Szolgáltatás

Az egyik legtartalmasabb listázásunk. Itt szinte minden olyan témakört megtalál amit az előzőekben nem tudtunk egyértelműen rendszerbe sorolni.
Vendéglátás

Vendéglátás

Az alábbi listáról kiválaszthatja kedvenc vendéglőjét, fagyizóját, de lehetősége nyílik akár azonnali szállásfoglalásra is a hotelek és panziók sokaságából.
Lap tetejére
Impresszum | ÁFSZ, adatvédelem, cookie-szabályzat