Egerszeginfo logo

Hírek

2019.06.18

A verekedő fiatalok beismerték tettüket


A Zalaegerszegi Járásbíróság 2019. június 18. napján hozott jogerős elsőfokú ítéletet annak a három fiatalnak a perében, akik az egyik megyeszékhelyi parkban verekedtek.

 

Twitter

A vád szerint 2018. február 15-én a zalaegerszegi Vizslaparkban található emlékműnél az I. rendű vádlott lökdösni kezdte a sértettet, majd ököllel arcon ütötte, mivel haragudott rá, mert valakitől azt hallotta, hogy a fiú azzal dicsekszik, hogy meg tudja őt verni. Ezalatt a II. és III. rendű társai a sértett barátaival verekedek. Majd ők is csatlakoztak társukhoz és együtt bántalmazták az elsőként megtámadott fiút. Az I. rendű vádlott többször megütötte, II. rendű társa hasba ütötte és combon rúgta, míg III. rendű barátjuk többször térden rúgta – az időközben földre kerülő – sértettet. 

A vádlottak a 2019. június 18-án megtartott előkészítő ülésen a tárgyalás tartása jogáról lemondtak, beismerő vallomást tettek, amelyeket a bíró elfogadott. A Zalaegerszegi Járásbíróság a fiatalkorú vádlottakat társtettesként elkövetett garázdaság miatt ítélte el. Ezen felül az I. rendű vádlott bűnös testi sértés vétségében mint társtettes, a II. rendű vádlott ugyanennek kísérletében, míg III. rendű társuk két rendbeli testi sértés vétségében, valamint egy esetben mint társtettes testi sértés vétségének kísérletében. Büntetésként az I-II. rendű vádlottakat 1 év 6 hónap, míg a III. rendű vádlottat 1 év 10 hónap próbára bocsátotta, továbbá mindhármukkal szemben pártfogó felügyeletet rendelt el.

Az ítélet jogerős. 

Mit jelent a próbára bocsátás? 

A bíróság a vétség, valamint a háromévi szabadságvesztésnél nem súlyosabban büntetendő bűntett miatt a büntetés kiszabását próbaidőre elhalaszthatja, ha alaposan feltehető, hogy a büntetés célja intézkedés alkalmazásával is elérhető.

Nem bocsátható próbára 

a) aki visszaeső,
b) a cselekményt bűnszervezetben követte el,
c) aki a szándékos bűncselekményt végrehajtandó szabadságvesztésre ítélése után, a végrehajtás befejezése előtt követte el, vagy
d) aki a szándékos bűncselekményt a szabadságvesztés felfüggesztésének próbaideje alatt követte el.

A próbaidő tartama egy évtől három évig terjedhet, a tartamot években, vagy években és hónapokban kell meghatározni.
A próbára bocsátott pártfogó felügyelet alá helyezhető. A pártfogó felügyelő a közösségi büntetések végrehajtásával, az elkövető közösségben történő ellenőrzésével elősegíti a büntetőjogi következmények maradéktalan érvényesülését, a közösség biztonságának, védelmének erősítését; támogató tevékenységével növeli az elkövető társadalmi integrációjának esélyét. Ha a próbára bocsátott a pártfogó felügyelet magatartási szabályait megszegi, a próbaidő egy alkalommal, legfeljebb egy évvel meghosszabbítható.

Forrás: Zalaegerszegi Törvényszék

Szóljon hozzá...


Programajánló

2024. február
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829 

Cégadatbank

Autó, motor

Autó, motor

Itt bármit megtalál ami az autójával kapcsolatos lehet. Új- és használtautó kereskedéseket, szak-szerelőket, hivatalos márkszervizeket.
Egészségügy

Egészségügy

Természetes dolog, hogy minden ember számára a saját, és családja egészsége a legfontosabb.
Elektronika

Elektronika

Vásárolni szeretne valamilyen új elektronikai berendezést? Akár háztartási gépet, akár szórakoztató elektronikai berendezés...
Építőipar

Építőipar

Építkezik? Vagy lakását szeretné felújítani, korszerüsíteni? Nagyon öszszetett folyamatok ezek, és természetesen nem olcsó beruházás...
Faipar

Faipar

Portálunk ezen listáján bemutatjuk azokat a vállalkozásokat melyek a fakitermeléstől kezdődően a bútorgyártásig segítik...
Fémipar

Fémipar

Esztergályost, lakatost vagy hegesztőt keres? Kovácsoltvas kerítést szeretne, vagy csak a felesleges vashulladéktól kíván megszabadulni?
Kereskedelem

Kereskedelem

Talán az egyik legátfogóbb csoportot magába foglaló kifejezés a KERESKEDELEM szó. Nehéz is átfogóan egy általános leírást adni...
Szabadidő

Szabadidő

Kikapcsolódásra, felüdülésre vágyik? Vagy aktívan szeretné eltölteni idejét barátai, családja társaságában?
Számítástechnika

Számítástechnika

A számítógép már olyan szinten az életünk részévé vált, hogy nélküle már el sem lehet képzelni az életet. Szinte minden területen megkönnyíti dolgunkat...
Szépségápolás

Szépségápolás

Itt bármit megtalál ami megszépülését, felfrissülést, és a természetes séget segíti. Nők is, és férfiak egyeránt megtalálhatják a nekik megfelelő szolgáltatást.
Szolgáltatás

Szolgáltatás

Az egyik legtartalmasabb listázásunk. Itt szinte minden olyan témakört megtalál amit az előzőekben nem tudtunk egyértelműen rendszerbe sorolni.
Vendéglátás

Vendéglátás

Az alábbi listáról kiválaszthatja kedvenc vendéglőjét, fagyizóját, de lehetősége nyílik akár azonnali szállásfoglalásra is a hotelek és panziók sokaságából.
Lap tetejére
Impresszum | ÁFSZ, adatvédelem, cookie-szabályzat