Egerszeginfo logo

Hírek

2019.03.27

Felújítják a botfai Erdődy-Hüvös kastélyt


A projekt a Modern Városok Program keretében 320 millió forintból valósul meg. A munkálatokat februárban kezdte, s várhatóan szeptemberben fejezi be a kivitelező ZÁÉV Zrt.

Twitter

A városrész életében eddig is jelentős szerepet töltött be a 17. századi építmény, amely 1992 és 2005 között a Nyolc Boldogság Katolikus Közösség otthona volt. Ezután a Mindszenty iskola a fenntartó, jelenleg pedig a Notre Dame Női Kanonok és Tanítórend. Emellett az Összefogás Botfáért Egyesület székhelye is. A beruházással a hosszú távú fenntartás biztosított. 

A mostani építkezés egyben a Mindszenty út nevű projekt része. Az épület a tervek szerint szeptemberben különféle egyházi és közösségi rendezvényeknek ad újra helyet.  

A kastély Zalaegerszeg Botfa településrészén (Várberki u. 13.) a templom mellett helyezkedik el. A botfai kastély megépítéséről 1750-ből van írásos feljegyzés. Ekkor ténylegesen az Erdődyek birtokolták és az építés is, az ő nevükhöz kapcsolódik. Említést érdemel, hogy az építkezéshez felhasználták a Szent Péter tiszteletére Csatárban emelt bencés kolostor romjait is. A kastélyt a megépítésekor földszintes volt és kéthektárnyi terület vette körül. Feltehető, hogy a park nem a kastély építésével egy időben került kialakításra, de időben nem lehet jelentős eltérés. Az Erdődyek a 19. század végéig – pontosabban 1880-ig – tartó tulajdonlásának vége szakad. A család, mivel nem tudott mit kezdeni a birtokkal, szándékában állt, hogy mindenképen megválik tőle. A birtok Hirschel Ároné lett. Hirschel birtokos a barokk stílusú épület mindkét végéhez romantikus, bástyát utánzó toldalékot építtetett. Házi vízművet alakított ki az épületben. Újjá szervezte az uradalmat és fellendítette a gazdaságot. Hirschel Áron örökébe Salamon lépett. Hüvös Józsefre magyarosította nevét. A második világháború folyamán a birtok és a gazdaság gazdátlanná vált. 1946-tól általános iskola működött az épületben. Később bérlakásokat alakítottak ki, ezt követően pedig varroda is működött a földszinten. A rendszerváltást követően (1992-2006) a Nyolc Boldogság katolikus közösség használatában volt, mely idő alatt a közösség fel is újította az épület. 2007-től a Mindszenty Iskoláért Alapítvány és a Zalai Civil Életért Közhasznú Egyesület fenntartásában kezdte meg ifjúsági házként való működését a kastély. 2012 őszétől pedig ifjúsági ház funkcióját megtartva a Notre Dame Női Kanonok- és Tanítórend fenntartásában működik az épület. Az ifjúsági ház 50 fő elszállásolására alkalmas, és kiváló lehetőségeket nyújt osztálykirándulásokhoz, táborokhoz, és lelkigyakorlatokhoz. 2011-től erdei iskola is működik a kastélyban.

Forrás: Városi Portál

Szóljon hozzá...


Programajánló

2024. február
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829 

Cégadatbank

Autó, motor

Autó, motor

Itt bármit megtalál ami az autójával kapcsolatos lehet. Új- és használtautó kereskedéseket, szak-szerelőket, hivatalos márkszervizeket.
Egészségügy

Egészségügy

Természetes dolog, hogy minden ember számára a saját, és családja egészsége a legfontosabb.
Elektronika

Elektronika

Vásárolni szeretne valamilyen új elektronikai berendezést? Akár háztartási gépet, akár szórakoztató elektronikai berendezés...
Építőipar

Építőipar

Építkezik? Vagy lakását szeretné felújítani, korszerüsíteni? Nagyon öszszetett folyamatok ezek, és természetesen nem olcsó beruházás...
Faipar

Faipar

Portálunk ezen listáján bemutatjuk azokat a vállalkozásokat melyek a fakitermeléstől kezdődően a bútorgyártásig segítik...
Fémipar

Fémipar

Esztergályost, lakatost vagy hegesztőt keres? Kovácsoltvas kerítést szeretne, vagy csak a felesleges vashulladéktól kíván megszabadulni?
Kereskedelem

Kereskedelem

Talán az egyik legátfogóbb csoportot magába foglaló kifejezés a KERESKEDELEM szó. Nehéz is átfogóan egy általános leírást adni...
Szabadidő

Szabadidő

Kikapcsolódásra, felüdülésre vágyik? Vagy aktívan szeretné eltölteni idejét barátai, családja társaságában?
Számítástechnika

Számítástechnika

A számítógép már olyan szinten az életünk részévé vált, hogy nélküle már el sem lehet képzelni az életet. Szinte minden területen megkönnyíti dolgunkat...
Szépségápolás

Szépségápolás

Itt bármit megtalál ami megszépülését, felfrissülést, és a természetes séget segíti. Nők is, és férfiak egyeránt megtalálhatják a nekik megfelelő szolgáltatást.
Szolgáltatás

Szolgáltatás

Az egyik legtartalmasabb listázásunk. Itt szinte minden olyan témakört megtalál amit az előzőekben nem tudtunk egyértelműen rendszerbe sorolni.
Vendéglátás

Vendéglátás

Az alábbi listáról kiválaszthatja kedvenc vendéglőjét, fagyizóját, de lehetősége nyílik akár azonnali szállásfoglalásra is a hotelek és panziók sokaságából.
Lap tetejére
Impresszum | ÁFSZ, adatvédelem, cookie-szabályzat