Egerszeginfo logo

Hírek

2019.01.20

Megújul a Színház


Több mint 3 milliárd forintos fejlesztés előtt áll a Hevesi Sándor Színház - jelentették be péntek délelőtt újságíróknak. A beruházásnak köszönhetően a legnagyobb átalakítás vár a teátrumra. A tervek szerint négy év múlva teljesen modern környezet fogadja a látogatókat.

Twitter

Öt évvel ezelőtt vetődött fel először a megújulás gondolata. Azóta több fórumon lobbiztak a városatyák és a térség országgyűlési képviselője. Zalaegerszeg 2015-ben kötötte meg a Modern Városok Programjára vonatkozó szerződést. December óta ez kiegészült a Színház és a Bábszínház korszerűsítésével.

Az elmúlt 40 év alatt megszépült a nézőtér, a lépcsőház és a fogadótér, a játékszínre azonban nem volt forrás. Most forgószínpaddal, díszlet- és kellékraktárral bővülhetnek.

Az átalakítás ideje alatt is zavartalanul szeretnének működni. Egyelőre keresik azt a helyet, ahol az előadásokat megfelelő körülmények között vihetik színre.

Színháztörténet a Wikipedián

A Hevesi Sándor Színházat 1983-ban alapították Zalaegerszegen.

Zalaegerszegen színház alapítása az 1980-as évek elején vált reálissá. Ruszt József vezetésével 1982-ben állandó társulat alakult, majd egy évvel később a Megyei Művelődési Központ (a kor ízlésének megfelelően átépített) épületébe költözött be. 1983. október 11-én Madách Imre Az ember tragédiája című drámájának díszbemutatójával kezdte meg működését az intézmény, melynek igazgatói feladatait 1984-ig Varga Zoltán, majd távozását követően Ruszt József látta el. Az ő általa kialakított színházi arculat és a repertoárok összeállításában követett elvek szinte változás nélkül napjainkig megmaradtak. A Kossuth-díjas rendező 2004-ben visszatért színházához, ahol újra megrendezte a 20 évvel azelőtt nagy sikerrel bemutatott Madách Tragédiát, melyben felvonultatta az eredeti szereposztásban is főszerepet játszó Fekete Gizit és Szalma Tamást. 

1988-tól a szintén alapító tag Halasi Imre vette át az igazgató-főrendezői feladatokat. Az operett- és musicaldarabok sikerében nagy szerepet játszó rendező nem tért le az elődje által kikövezett útról, amely hozzájárult ahhoz, hogy alkalmazkodva a viszonylag egyszerű szórakozási igényeket felmutató környező falvakból el tudta csábítani a közönséget és egyúttal szép számmal ért el szakmai sikereket is. A 80-as évek végétől itt talált otthonra a Nyílt Fórum, mely fiatal drámaíróknak nyújtott bemutatkozási lehetőséget. 1989-ben a Theatrio elnevezésű nemzetközi, 1994-ben pedig a hazai színházi találkozót rendezték meg az épületben. 2010-től Besenczi Árpád látja el a színházigazgatói feladatokat. 2002 őszétől a városi és a megyei önkormányzat közösen látja el a fenntartói feladatokat.

 

Forrás: Városi Portál

Szóljon hozzá...


Programajánló

2024. június
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Cégadatbank

Autó, motor

Autó, motor

Itt bármit megtalál ami az autójával kapcsolatos lehet. Új- és használtautó kereskedéseket, szak-szerelőket, hivatalos márkszervizeket.
Egészségügy

Egészségügy

Természetes dolog, hogy minden ember számára a saját, és családja egészsége a legfontosabb.
Elektronika

Elektronika

Vásárolni szeretne valamilyen új elektronikai berendezést? Akár háztartási gépet, akár szórakoztató elektronikai berendezés...
Építőipar

Építőipar

Építkezik? Vagy lakását szeretné felújítani, korszerüsíteni? Nagyon öszszetett folyamatok ezek, és természetesen nem olcsó beruházás...
Faipar

Faipar

Portálunk ezen listáján bemutatjuk azokat a vállalkozásokat melyek a fakitermeléstől kezdődően a bútorgyártásig segítik...
Fémipar

Fémipar

Esztergályost, lakatost vagy hegesztőt keres? Kovácsoltvas kerítést szeretne, vagy csak a felesleges vashulladéktól kíván megszabadulni?
Kereskedelem

Kereskedelem

Talán az egyik legátfogóbb csoportot magába foglaló kifejezés a KERESKEDELEM szó. Nehéz is átfogóan egy általános leírást adni...
Szabadidő

Szabadidő

Kikapcsolódásra, felüdülésre vágyik? Vagy aktívan szeretné eltölteni idejét barátai, családja társaságában?
Számítástechnika

Számítástechnika

A számítógép már olyan szinten az életünk részévé vált, hogy nélküle már el sem lehet képzelni az életet. Szinte minden területen megkönnyíti dolgunkat...
Szépségápolás

Szépségápolás

Itt bármit megtalál ami megszépülését, felfrissülést, és a természetes séget segíti. Nők is, és férfiak egyeránt megtalálhatják a nekik megfelelő szolgáltatást.
Szolgáltatás

Szolgáltatás

Az egyik legtartalmasabb listázásunk. Itt szinte minden olyan témakört megtalál amit az előzőekben nem tudtunk egyértelműen rendszerbe sorolni.
Vendéglátás

Vendéglátás

Az alábbi listáról kiválaszthatja kedvenc vendéglőjét, fagyizóját, de lehetősége nyílik akár azonnali szállásfoglalásra is a hotelek és panziók sokaságából.
Lap tetejére
Impresszum | ÁFSZ, adatvédelem, cookie-szabályzat