Egerszeginfo logo

Hírek

2018.12.21

Advent, család, szeretet, összetartás


A család nem azt jelenti, hogy egyezik a nevünk és hasonlítunk egymásra. A család összefogást, védelmet, törődést és támogatást jelent, amelyet a szeretet szálai kötnek össze és tartanak egyben. Így működik vajon országunk nagy családja is?
Twitter

Advent idején a keresztény emberek „lélekgazdag”, kisebb hányada még úgy éli meg az időszakot, hogy bízik az eljövetelben, mely egy jobb élet reménye is egyben. Kis országunk vezetői, politikusai, kormány- és ellenzéki oldalról is, már hosszú ideje nem a választóik által elvárt módon viselkednek, irányítanak, szavaznak, gondolkodnak. Képzett színészek produkcióit igyekeznek „túllicitálni” az ország házában, az utcán, vagy napjainkban az MTV székházában. 

Advent idején a hívő ember megbánja bűneit, az összeszedettség és a szent fegyelem erényét igyekszik gyakorolni. A szeretet azt jelenti, hogy adunk a másiknak valamennyit önmagunkból, mert jólesik adni és látni az örömét. Ha boldog, mi is azok vagyunk.

A jelen magyar valóság sajnos nem így néz ki. Hiszen a „fejétől bűzlik a hal” régi bölcsesség még mindig igaz mondás. A politikusok viselkedése megbízhatatlanná teszi őket, ezért semmi tiszteletet nem érez a választóik többsége irányukba. Kívülállóként, így azt látják, hogy „szekértoló” embertársaik jól élnek, míg a többség nehezen boldogul, vagy rosszabb esetben az ország határain kívül keresik a jobb életet.

Nem is olyan régen a dolgozók többsége felnézett vezetőjére, a sportolók edzőjükre, a tanuló oktatójára, a közönség és szurkolók a szereplőkre és a csapatra. Manapság a nagy „szabadság” idején ezek a „tiszteletek” már kikoptak a köztudatból. Sőt! A tanuló csak a jogait igyekszik érvényesíteni, közben fellöki az ajtóban tanárát, a szurkoló jobban tudja összeállítani a csapatát, lehülyézi csapata edzőjét. Tiszteletet érdemelnek azok a kevesek, akik nem ehhez a táborhoz tartoznak. A nagy központosítás is kitermelte azokat a „kis embereket”, akik a hatalom védőernyője alatt elfelejtették, hogy honnan jöttek, „tudásszomjukat” agresszív magatartással palástolják, még a köszönés is nehezükre esik.

Nekik ajánljuk az adventi érzés egy kis szikráját. Jó lenne, ha Advent idején nem szánkókat, hanem gyertyákat gyújtanának honfitársaink, ha televíziók nem a szörnyűségeket, a „Sorosozásokat”, a „migránsozásokat”, a „kormányoldal hazugságait” sugároznák pro-és kontra. Mennyivel boldogabban ülhetnénk a TV-k elé, ha pozitív híreket olvashatnának be a bemondók, hiszen bizonyára rengeteg segítő embertársunk él még közöttünk. Dolgoznak, alkotnak a háttérben névtelenül, önzetlenül.

Az első adventi koszorút Johann H. Wichern német lutheránus lelkész készítette, azaz inkább építette 1839-ben. Egy kocsikerékre 23 gyertyát állított fel és minden nap eggyel többet gyújtott meg közülük - hétköznap pirosat, vasárnap fehéret. A mai adventi koszorú fenyőből, esetleg tiszafából készül. Négy gyertyáját négy vasárnap (vagy szombat este) kell meggyújtani.

A gyertyák fogalmat, személyt, közösséget is megtestesítenek, rendre:

  1. A hitet. Ádámnak és Évának elsőként ígért Isten megváltást.

A rendszerváltozás idején minden politikai párt megváltást, változást ígért.

  1. Reményt. A zsidóknak Isten megígérte: a Megváltó közülük való lesz.

Magyarországon az elmúlt évszázadok során sok önkéntes megváltó jelentkezett, de királyok, császárok, pártvezetők többségében nem tartották meg ígéreteiket, nem hozták el a „Kánaánt”.

  1. Örömöt. Szűz Mária Megváltót, Fíút szült. Ezért a rózsaszín gyertya.

Az örömérzet csak a vezető kisebbségnek jut „osztályrészül”, a többség a „taposómalom” kerekét kénytelen hajtani a hétköznapokban.

  1. Szeretetet. Keresztelő Szent János Krisztus - az önzetlen szeretet -  eljövetelét hirdette az embereknek. 

A szeretet hirdetése már kihalt fogalomkör a politikusaink szókincséből. Saját vezérüket tartják „megváltónak”, de ez csak a rövidebb-hosszabb ideig tartó „uraság” eljövetelét jelenti számukra. 

A család a legkisebb közös többszörös.

 Azt szeretjük a másikban, ami jó, és többnyire csak a jó tulajdonságait látjuk. De az igazi szeretet nem csak egy rész a lelkünkből, hanem fenntartások nélküli teljes odaadás. Ha ez csak egyszer is megadatik, akkor már érdemes volt élni.  

Jó lenne, ha legalább Advent idején nem csak hirdetnénk, hanem a fentiek alapján élnénk kicsi és országos nagy családunkban is!

Szóljon hozzá...


Programajánló

2023. szeptember
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 

Cégadatbank

Autó, motor

Autó, motor

Itt bármit megtalál ami az autójával kapcsolatos lehet. Új- és használtautó kereskedéseket, szak-szerelőket, hivatalos márkszervizeket.
Egészségügy

Egészségügy

Természetes dolog, hogy minden ember számára a saját, és családja egészsége a legfontosabb.
Elektronika

Elektronika

Vásárolni szeretne valamilyen új elektronikai berendezést? Akár háztartási gépet, akár szórakoztató elektronikai berendezés...
Építőipar

Építőipar

Építkezik? Vagy lakását szeretné felújítani, korszerüsíteni? Nagyon öszszetett folyamatok ezek, és természetesen nem olcsó beruházás...
Faipar

Faipar

Portálunk ezen listáján bemutatjuk azokat a vállalkozásokat melyek a fakitermeléstől kezdődően a bútorgyártásig segítik...
Fémipar

Fémipar

Esztergályost, lakatost vagy hegesztőt keres? Kovácsoltvas kerítést szeretne, vagy csak a felesleges vashulladéktól kíván megszabadulni?
Kereskedelem

Kereskedelem

Talán az egyik legátfogóbb csoportot magába foglaló kifejezés a KERESKEDELEM szó. Nehéz is átfogóan egy általános leírást adni...
Szabadidő

Szabadidő

Kikapcsolódásra, felüdülésre vágyik? Vagy aktívan szeretné eltölteni idejét barátai, családja társaságában?
Számítástechnika

Számítástechnika

A számítógép már olyan szinten az életünk részévé vált, hogy nélküle már el sem lehet képzelni az életet. Szinte minden területen megkönnyíti dolgunkat...
Szépségápolás

Szépségápolás

Itt bármit megtalál ami megszépülését, felfrissülést, és a természetes séget segíti. Nők is, és férfiak egyeránt megtalálhatják a nekik megfelelő szolgáltatást.
Szolgáltatás

Szolgáltatás

Az egyik legtartalmasabb listázásunk. Itt szinte minden olyan témakört megtalál amit az előzőekben nem tudtunk egyértelműen rendszerbe sorolni.
Vendéglátás

Vendéglátás

Az alábbi listáról kiválaszthatja kedvenc vendéglőjét, fagyizóját, de lehetősége nyílik akár azonnali szállásfoglalásra is a hotelek és panziók sokaságából.
Lap tetejére
Impresszum | ÁFSZ, adatvédelem, cookie-szabályzat