Egerszeginfo logo

Hírek

2018.11.25

Átadták a felújított első világháborús olasz sírkertet városunkban


A temető környezetének, illetve az ott található emlékmű rendbetételére az önkormányzat mintegy harminc millió forintot fordított. Az 1927-ben létrehozott emlékparkban csaknem 1400 olasz, szerb, román és bosnyák katona fejfája található.

Twitter

Ezek közül most több, mint 650 kapott új külsőt, köszönhetően a Honvédelmi Minisztérium pályázatának.

A sírkert az olasz nagykövetség hozzájárulásával két évvel ezelőtt már átesett egy modernizáláson. Mint elhangzott, a mostani munkálatok mellett hamarosan újabb kegyhelyek újulnak meg.

A történészek által csak nagy háborúként emlegetett világméretű konfliktus hivatalosan 1918. november 11-én ért véget. Az Osztrák-Magyar Monarchia katonái közül több, mint egymillió soha nem tért haza.

Az 1915-ben létrehozott zalaegerszegi Magyar Szibériára, más néven Drótfalura ma már csak az egervári út melletti erdősávban elhelyezkedő hadifogoly-temető emlékeztet. A temetőt megelőzően az egykori hadifogolytábor a mai pózvai városrészben húzódott, a jelenlegi külső kórház területén. 

Ez a hadifogoly-temető úgynevezett parktemető, amelyre az jellemző, hogy a XIX. századi angolkertek mintájára alakítják ki. Magas fák, bokrok és összefüggő zöldfelület jellemzi, a sírfelület jellemzően nem emelkedik ki a talaj síkjából.

A Zalamegye és a Magyar Paizs folyóiratok folyamatosan tudósítottak a fogolytábor építésének menetéről, s az itt elhelyezendő 20-30 ezer fogolyról. Az 1900-tól 1917-ig működő Magyar Paizs című zalaegerszegi hetilap 1915. április 15-i számában arról tudósított, hogy „Húszezer hadifogoly lesz Zalaegerszegen. Nagy tábori épületet készítenek a rabok szőlőtelepe mellett; a héten meg is kezdik az építkezést. Három helybeli építőmester vállalkozott a négy csoportban felépítendő tanyának a megkészitésére. – Legközelebbi vasutjok a zalaszentiván-kisfaludi állomás lesz. Egy uj várost alkotna ez, hacsak valami közbe nem jön – akadályul.”

A tervek szerint az 50 barakkos fogolytábor építése a helyi viszonylatban neves Fuchs–Grósz és Morandini építőipari vállalkozáshoz kapcsolódott. A nagy háború jelentősen megváltoztatta Zalaegerszeg lakóinak életét is. A háború alatt hadikórházként működött az 1897-ben kapuit megnyitó Főgimnázium (ma Zrínyi Miklós Gimnázium) – amelynek kivitelezési munkálatai szintén Morandini nevéhez fűződnek, s tanári karában felfedezhetjük a Magyar Paizsot alapító Borbély Györgyöt.

A zalaegerszegi temetőben 1656 katona nyugszik: 720 olasz, emellett orosz, szerb és román katonák sírja található a sírkertben, továbbá néhány zsidó hadifogolynak is emléket állítottak. A sorszámozott műkő keresztek az olasz, a sisakos emlékművek más nemzetek katonáinak sírhelyét jelölik. Az ismeretlen hősi halottakról, akiket tömegsírba temettek, magas obeliszk emlékezik meg, amelyet a zalaegerszegi Horváth István készített. A sírkert gyakran látogatott kegyhelynek számított a város lakói körében az 1930-as években.

Szóljon hozzá...


Programajánló

2024. július
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 

Cégadatbank

Autó, motor

Autó, motor

Itt bármit megtalál ami az autójával kapcsolatos lehet. Új- és használtautó kereskedéseket, szak-szerelőket, hivatalos márkszervizeket.
Egészségügy

Egészségügy

Természetes dolog, hogy minden ember számára a saját, és családja egészsége a legfontosabb.
Elektronika

Elektronika

Vásárolni szeretne valamilyen új elektronikai berendezést? Akár háztartási gépet, akár szórakoztató elektronikai berendezés...
Építőipar

Építőipar

Építkezik? Vagy lakását szeretné felújítani, korszerüsíteni? Nagyon öszszetett folyamatok ezek, és természetesen nem olcsó beruházás...
Faipar

Faipar

Portálunk ezen listáján bemutatjuk azokat a vállalkozásokat melyek a fakitermeléstől kezdődően a bútorgyártásig segítik...
Fémipar

Fémipar

Esztergályost, lakatost vagy hegesztőt keres? Kovácsoltvas kerítést szeretne, vagy csak a felesleges vashulladéktól kíván megszabadulni?
Kereskedelem

Kereskedelem

Talán az egyik legátfogóbb csoportot magába foglaló kifejezés a KERESKEDELEM szó. Nehéz is átfogóan egy általános leírást adni...
Szabadidő

Szabadidő

Kikapcsolódásra, felüdülésre vágyik? Vagy aktívan szeretné eltölteni idejét barátai, családja társaságában?
Számítástechnika

Számítástechnika

A számítógép már olyan szinten az életünk részévé vált, hogy nélküle már el sem lehet képzelni az életet. Szinte minden területen megkönnyíti dolgunkat...
Szépségápolás

Szépségápolás

Itt bármit megtalál ami megszépülését, felfrissülést, és a természetes séget segíti. Nők is, és férfiak egyeránt megtalálhatják a nekik megfelelő szolgáltatást.
Szolgáltatás

Szolgáltatás

Az egyik legtartalmasabb listázásunk. Itt szinte minden olyan témakört megtalál amit az előzőekben nem tudtunk egyértelműen rendszerbe sorolni.
Vendéglátás

Vendéglátás

Az alábbi listáról kiválaszthatja kedvenc vendéglőjét, fagyizóját, de lehetősége nyílik akár azonnali szállásfoglalásra is a hotelek és panziók sokaságából.
Lap tetejére
Impresszum | ÁFSZ, adatvédelem, cookie-szabályzat