Egerszeginfo logo

Hírek

2018.09.27

Zöld hulladék (komposztálható, nem fertőzött zöld hulladék) kezelésének módjai


A ZalaMüllex Kft. felhívja az érintettek figyelmét, hogy az őszi lombgyűjtésnek és égetésnek szabályai vannak városunkban. Ismerjék meg ezeket, mert aki engedély nélkül éget külterületen, az 50 ezer forinttól fél millió forintig terjedő bírságra számíthat.

Twitter

Őszi lombgyűjtő akció keretében ingyenesen átadható (várhatóan októberben kerül lebonyolításra), rendszeres zöld hulladékgyűjtésre (áprilistól novemberig hetente, télen kéthetente) ZalaMüllex Kft.-től lehet ingyenesen hulladékgyűjtőt kérni.

  • · A hulladékudvarokba (Zala Plaza mögött és Búslakpustán) bármely zalaegerszegi lakos beszállíthat évente 5 m3 zöldhulladékot, melyet szintén térítésmentesen vesznek át.

 · Amennyiben a társasház a helyi rendeletünkben kötelezően előírt területnél nagyobb részt tart rendben, akkor cserébe a Városgazdálkodási Kft. ingyenesen biztosítja a falevelek és növényi nyesedékek elszállítását.

  • · Komposztálóedényt vásárlása a Zala-Müllex-től, mely egyszeri költséggel jár.
  • · Konténert rendelése a Zala-Müllex Kft.-től, de ennek költségét a lakóközösségnek kell biztosítania.
  • · A Városgazdálkodási Kft. „big-bag” zsákokat tud biztosítani a falevelek számára, ennek költségvonzatát a lakóközösségnek kell viselnie. Égetéssel csak a nem komposztálható (nem lebomló), illetve a komposztálásra alkalmatlan (pl. vírusos, baktériumos, gombás vagy egyéb fertőzött) avar és kerti hulladék ártalmatlanítható!

Égetésre vonatkozó szabályok (nem komposztálható, fertőzött zöld hulladék):

  • · A külterületi tarlóégetést és vágott növények égetését a munkálatok előtt tíz nappal engedélyeztetni kell a helyi katasztrófavédelmi kirendeltséggel.
  • · A nem komposztálható avar és kerti hulladék égetését október 15. és április 15. között, szerdán és szombaton, szélcsendes időben lehet végezni.
  • · Ünnepnap égetni tilos.
  • · Az égetendő hulladék nem tartalmazhat kommunális, ipari eredetű vagy veszélyes hulladékot. A szabályok megszegése tűzvédelmi bírsággal sújtható. Ha valaki a kertjében úgy éget zöldhulladékot, hogy azt nem engedélyezi önkormányzati rendelet, vagy nem a rendeletben meghatározott időben végzi, az 20 ezer forinttól 60 ezer forintig terjedő bírságra számíthat. Aki engedély nélkül éget külterületen, az 50 ezer forinttól fél millió forintig terjedő bírságra számíthat.
Forrás: ZalaMüllex

Szóljon hozzá...


Programajánló

2024. február
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829 

Cégadatbank

Autó, motor

Autó, motor

Itt bármit megtalál ami az autójával kapcsolatos lehet. Új- és használtautó kereskedéseket, szak-szerelőket, hivatalos márkszervizeket.
Egészségügy

Egészségügy

Természetes dolog, hogy minden ember számára a saját, és családja egészsége a legfontosabb.
Elektronika

Elektronika

Vásárolni szeretne valamilyen új elektronikai berendezést? Akár háztartási gépet, akár szórakoztató elektronikai berendezés...
Építőipar

Építőipar

Építkezik? Vagy lakását szeretné felújítani, korszerüsíteni? Nagyon öszszetett folyamatok ezek, és természetesen nem olcsó beruházás...
Faipar

Faipar

Portálunk ezen listáján bemutatjuk azokat a vállalkozásokat melyek a fakitermeléstől kezdődően a bútorgyártásig segítik...
Fémipar

Fémipar

Esztergályost, lakatost vagy hegesztőt keres? Kovácsoltvas kerítést szeretne, vagy csak a felesleges vashulladéktól kíván megszabadulni?
Kereskedelem

Kereskedelem

Talán az egyik legátfogóbb csoportot magába foglaló kifejezés a KERESKEDELEM szó. Nehéz is átfogóan egy általános leírást adni...
Szabadidő

Szabadidő

Kikapcsolódásra, felüdülésre vágyik? Vagy aktívan szeretné eltölteni idejét barátai, családja társaságában?
Számítástechnika

Számítástechnika

A számítógép már olyan szinten az életünk részévé vált, hogy nélküle már el sem lehet képzelni az életet. Szinte minden területen megkönnyíti dolgunkat...
Szépségápolás

Szépségápolás

Itt bármit megtalál ami megszépülését, felfrissülést, és a természetes séget segíti. Nők is, és férfiak egyeránt megtalálhatják a nekik megfelelő szolgáltatást.
Szolgáltatás

Szolgáltatás

Az egyik legtartalmasabb listázásunk. Itt szinte minden olyan témakört megtalál amit az előzőekben nem tudtunk egyértelműen rendszerbe sorolni.
Vendéglátás

Vendéglátás

Az alábbi listáról kiválaszthatja kedvenc vendéglőjét, fagyizóját, de lehetősége nyílik akár azonnali szállásfoglalásra is a hotelek és panziók sokaságából.
Lap tetejére
Impresszum | ÁFSZ, adatvédelem, cookie-szabályzat