Egerszeginfo logo

Hírek

2018.06.22

Embercsempészek büntetését enyhítették


Jogerős ítéletével összesen 6 év 8 hónap szabadságvesztéssel sújtotta a Zalaegerszegi Törvényszék azokat az embercsempészeket, akik afgán migránsokat szállítottak Magyarországról Nyugat-Európába.

Twitter

A bíróság által megállapított tényállás szerint afgán és román állampolgárok 2014-ben bűnszervezetet hoztak létre, hogy anyagi haszonszerzés végett segítséget nyújtsanak érvényes úti okmányokkal nem rendelkező afgán állampolgároknak Nyugat-Európába jutni. A migránsok 1-10 hónap alatt jutottak az Afganisztán-Irán-Törökország-Bulgária-Szerbia útvonalon Magyarországra a zöldhatáron át. Hazánkban vagy elfogták őket a határ illegális átlépésekor vagy feladták magukat a rendőrségen, s így különböző befogadóállomásokra kerültek. Ezen állomásokon a szervezet tagjai összegyűjtötték őket, megszervezték Budapestre jutásukat, onnan pedig továbbszállításukat más nyugati országokba. 2014 novemberében az I. és II. rendű vádlottak egy lakóautót béreltek Olaszországban. A kocsit a fuvarok alkalmával az I. rendű vádlott vezette, II. rendű társa előfutóként haladt a lakóautó előtt.

2014. november 21-én 13 afgán állampolgárt Olaszországba, november 30-án pedig 7 migránst szállítottak Németországba. 2014. december 8-án 27 embert zsúfoltak a legfeljebb 5-6 személy szállítására alkalmas lakóautóba, majd Letenye felé indultak velük, amikor a NAV munkatársai megállították őket nem sokkal a határ előtt. 2014. december 22-én a III. rendű vádlott a lakóautó sofőrjeként, a II. rendű vádlott előfutóként 21 afgán állampolgárt szállított Letenye felé, mikor Csörnyeföldnél igazoltatták őket.

A Nagykanizsai Járásbíróság 2016 áprilisában hozott elsőfokú ítéletében bűnösnek találta az I. és II. rendű vádlottakat bűnszervezetben folytatólagosan elkövetett embercsempészet bűntettében mint társtettest. Ezért az I. rendű vádlottat a bíróság 2 év 8 hónap, míg a II. rendű vádlottat 3 év 10 hónap fegyházban letöltendő szabadságvesztésre ítélte. A III. rendű vádlottat a bíróság bűnösnek mondta ki bűnszervezetben elkövetett embercsempészet bűntettében mint társtettest, ezért őt 1 év 8 hónap börtönben letöltendő szabadságvesztéssel sújtotta.

A Zalaegerszegi Törvényszék 2018. június 19-én mindhárom vádlott tekintetében enyhítette az elsőfokú ítéltet:

Az I. rendű vádlott fegyházban letöltendő büntetésének időtartamát 2 év 2 hónapra, a II. rendű vádlott fegyházban letöltendő büntetésének időtartamát 3 év 4 hónapra, míg a III. rendű vádlott börtönben letöltendő büntetésének időtartamát 1 év 2 hónapra csökkentette. Az ítélet meghozatalakor a törvényszék figyelembe vette az elkövetés és az ítélet meghozatala között eltelt időt, valamint a vádlottak teljes körű beismerő vallomását.

A törvényszék egyebekben változatlanul hagyta az első fokon született döntést.

Az ítélet jogerős.

A fotók csak illusztrációk! (Alfahír.hu)

Forrás: Zalaegerszegi Törvényszék

Szóljon hozzá...


Programajánló

2024. április
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 

Cégadatbank

Autó, motor

Autó, motor

Itt bármit megtalál ami az autójával kapcsolatos lehet. Új- és használtautó kereskedéseket, szak-szerelőket, hivatalos márkszervizeket.
Egészségügy

Egészségügy

Természetes dolog, hogy minden ember számára a saját, és családja egészsége a legfontosabb.
Elektronika

Elektronika

Vásárolni szeretne valamilyen új elektronikai berendezést? Akár háztartási gépet, akár szórakoztató elektronikai berendezés...
Építőipar

Építőipar

Építkezik? Vagy lakását szeretné felújítani, korszerüsíteni? Nagyon öszszetett folyamatok ezek, és természetesen nem olcsó beruházás...
Faipar

Faipar

Portálunk ezen listáján bemutatjuk azokat a vállalkozásokat melyek a fakitermeléstől kezdődően a bútorgyártásig segítik...
Fémipar

Fémipar

Esztergályost, lakatost vagy hegesztőt keres? Kovácsoltvas kerítést szeretne, vagy csak a felesleges vashulladéktól kíván megszabadulni?
Kereskedelem

Kereskedelem

Talán az egyik legátfogóbb csoportot magába foglaló kifejezés a KERESKEDELEM szó. Nehéz is átfogóan egy általános leírást adni...
Szabadidő

Szabadidő

Kikapcsolódásra, felüdülésre vágyik? Vagy aktívan szeretné eltölteni idejét barátai, családja társaságában?
Számítástechnika

Számítástechnika

A számítógép már olyan szinten az életünk részévé vált, hogy nélküle már el sem lehet képzelni az életet. Szinte minden területen megkönnyíti dolgunkat...
Szépségápolás

Szépségápolás

Itt bármit megtalál ami megszépülését, felfrissülést, és a természetes séget segíti. Nők is, és férfiak egyeránt megtalálhatják a nekik megfelelő szolgáltatást.
Szolgáltatás

Szolgáltatás

Az egyik legtartalmasabb listázásunk. Itt szinte minden olyan témakört megtalál amit az előzőekben nem tudtunk egyértelműen rendszerbe sorolni.
Vendéglátás

Vendéglátás

Az alábbi listáról kiválaszthatja kedvenc vendéglőjét, fagyizóját, de lehetősége nyílik akár azonnali szállásfoglalásra is a hotelek és panziók sokaságából.
Lap tetejére
Impresszum | ÁFSZ, adatvédelem, cookie-szabályzat