Egerszeginfo logo

Hírek

2018.05.18

Internetes csalók állnak a bíróság előtt


A Zalaegerszegi Járásbíróságon több olyan ügy is folyamatban van, amelyek vádlottjait internetes csalás bűntettével vádolta meg az ügyészség. A 21. héten két ügyet is tárgyalnak, amelyben az online hirdető eladók nem létező termékekért kértek pénzt a gyanútlan vevőktől.

Twitter

 

Egy budapesti férfi 2013-2016. évek során rendszeresen hirdetett eladásra nem létező árucikkeket (pl. erősítő, sportkamera, mobiltelefon) internetes apróhirdetési oldalakon. A vádlott a vásárlóknak azt ígérte, hogy a termékeket részükre – a vételár kifizetése után – postán eljuttatja. Ez azonban egyik esetben sem történt meg. Tettével 8 sértettnek összesen 318.800,- Ft kárt okozott, de ezt megelőzően is ítélte már el hasonló módon elkövetett bűncselekményért más bíróság.
Egy másik ügyben a vádlott 2014. november és 2015. szeptember között hirdetett rendszeresen különféle termékeket (pl.: karácsonyi dekoráció, üdülési jog, koncert- és meccsjegyek) online értékesítési portálokon. A vételárat ő is előre kérte, de a megrendelések ez esetben sem teljesültek. A vádirat összesen 62 esetet rögzít, 2.000 Ft és 25.000 Ft közötti összegekkel, közel 300.000 Ft kárértékben.
Az első ügyet a Zalaegerszegi Járásbíróság 2018. május 23. napján 11 órakor, míg a másodikat 2018. május 24-én 9 órakor tárgyalja.
***A rendőrség számos alkalommal hívja fel a figyelmet arra, hogy az internet - előnyei mellett - sok veszélyt rejt magában, s alkalmas arra is, hogy a csalók tévedésbe ejtsék az apróhirdetési oldalakat böngésző internetezőket. A www.police.hu oldalon többek között az alábbi tanácsokat adják az állampolgároknak:
 Amennyiben magánszemélytől kívánnak vásárolni, kérjenek bővebb tájékoztatást a termékről, az átvétel, a postázás, valamint a biztonságos fizetés lehetőségeiről.
 Minden esetben kérjenek olyan képeket, amelyeket az eladó készített.
 Kérjék el az eladó adatait, majd vegyék fel vele a kapcsolatot és hívják fel telefonon is.
 Vessék fel a személyes átvétel lehetőségét is. Amennyiben az eladó ezt elutasítja, úgy a személy hitelessége megkérdőjelezhető. Idegen személyeknek soha ne utaljanak, vagy küldjenek előre pénz, inkább használják az utánvétes postázást.
 Az adásvételről folytatott beszélgetéseket, a telefonszámokat, e-mail címeket, internetes adatokat mindig mentsék le, őrizzék meg.

Amennyiben bűncselekmény áldozatává válik, tegyen feljelentést a lakóhelye szerint illetékes rendőrkapitányságon, vagy hívja a 112-es segélyhívót.

A fotók illusztrációk!

Főkép: 24.hu

Szövegkép: ilovelotto.eu

Forrás: Zalaegerszegi Törvényszék

Szóljon hozzá...


Programajánló

2024. február
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829 

Cégadatbank

Autó, motor

Autó, motor

Itt bármit megtalál ami az autójával kapcsolatos lehet. Új- és használtautó kereskedéseket, szak-szerelőket, hivatalos márkszervizeket.
Egészségügy

Egészségügy

Természetes dolog, hogy minden ember számára a saját, és családja egészsége a legfontosabb.
Elektronika

Elektronika

Vásárolni szeretne valamilyen új elektronikai berendezést? Akár háztartási gépet, akár szórakoztató elektronikai berendezés...
Építőipar

Építőipar

Építkezik? Vagy lakását szeretné felújítani, korszerüsíteni? Nagyon öszszetett folyamatok ezek, és természetesen nem olcsó beruházás...
Faipar

Faipar

Portálunk ezen listáján bemutatjuk azokat a vállalkozásokat melyek a fakitermeléstől kezdődően a bútorgyártásig segítik...
Fémipar

Fémipar

Esztergályost, lakatost vagy hegesztőt keres? Kovácsoltvas kerítést szeretne, vagy csak a felesleges vashulladéktól kíván megszabadulni?
Kereskedelem

Kereskedelem

Talán az egyik legátfogóbb csoportot magába foglaló kifejezés a KERESKEDELEM szó. Nehéz is átfogóan egy általános leírást adni...
Szabadidő

Szabadidő

Kikapcsolódásra, felüdülésre vágyik? Vagy aktívan szeretné eltölteni idejét barátai, családja társaságában?
Számítástechnika

Számítástechnika

A számítógép már olyan szinten az életünk részévé vált, hogy nélküle már el sem lehet képzelni az életet. Szinte minden területen megkönnyíti dolgunkat...
Szépségápolás

Szépségápolás

Itt bármit megtalál ami megszépülését, felfrissülést, és a természetes séget segíti. Nők is, és férfiak egyeránt megtalálhatják a nekik megfelelő szolgáltatást.
Szolgáltatás

Szolgáltatás

Az egyik legtartalmasabb listázásunk. Itt szinte minden olyan témakört megtalál amit az előzőekben nem tudtunk egyértelműen rendszerbe sorolni.
Vendéglátás

Vendéglátás

Az alábbi listáról kiválaszthatja kedvenc vendéglőjét, fagyizóját, de lehetősége nyílik akár azonnali szállásfoglalásra is a hotelek és panziók sokaságából.
Lap tetejére
Impresszum | ÁFSZ, adatvédelem, cookie-szabályzat