Egerszeginfo logo

Hírek

2018.01.22

Közös érdek a megegyezés


Anna és Dénes még középiskolásként szerettek egymásba, 20 évesek voltak, amikor összeházasodtak, s 2 évvel később megszületett közös gyermekük Márk. Az első néhány boldog év után azonban a házastársak egyre többet vitatkoztak, kapcsolatuk megromlott és minden igyekezetük ellenére sem sikerült már helyrehozni a házasságukat.

Twitter

Különköltöztek, Dénes egyedül maradt a közös lakásban, Anna pedig a kis Márkkal visszament a szüleihez. Nem sokkal később a nő elvesztette az állását, s egy barátnője unszolására külföldön vállalt munkát. Heti 5 napot töltött távol a fiától, akire az idő alatt a nagyszülők vigyáztak. 10 évvel a házasságkötésük után adták be a válókeresetet, de ekkor már alig álltak szóba egymással. A házasság felbontása iránti perükben az első tárgyaláson közösen, jogi képviselőikkel egyetértve kezdeményezték a bírósági közvetítői eljárást.

Tekintettel Anna külföldi munkájára Dénes megpróbálta elérni, hogy a kizárólagos szülői felügyeletet ő gyakorolhassa és a kapcsolattartást is oly módon kívánta szabályoztatni, hogy azt Anna nem tudta volna teljesíteni. A felek álláspontjai nagyon messze voltak egymástól, de a közvetítés (mediáció) során elkezdődött köztük a kommunikáció és a gyermekükkel kapcsolatos iskolai problémákat is meg tudták vitatni. A független szakember által vezetett kötetlen beszélgetés során az édesapa belátta: a gyermekük érdeke is, hogy hogy ők ketten Annával képesek legyen egyezségre jutni, s hogy Márk az édesanyjával is kapcsolatot tarthasson. A kezdeti vita 2 megbeszélés után, 3 hét alatt, mindkét fél számára elfogadható és betartható megállapodással végződött, amelyet a későbbiekben a bíróság is jóváhagyott. Ezzel Anna és Dénes elkerülte a hosszan tartó pereskedést és annak költségét is csökkentették, lévén a bírósági közvetítés költség és illetékmentes, sőt sikeres megállapodás esetén a felek a perben – 90% - 70% - 50%-os – illetékkedvezményben részesíthetők. S mivel a mediáció rugalmas, a megbeszélések időpontja a felek igényeihez igazodik, Annának nem kellett azon aggódnia, hogy az állandó utazás és szabadságkérés miatt elveszíti munkahelyét.

A sikeres megállapodást követően az egy évvel később indult közös tulajdon megszüntetése iránti perükben Dénes már a keresetlevélben kérte a közvetítői eljárás lefolytatását, s Anna is ezen jogintézményben látta a megoldás kulcsát. Az első ülésen Dénes elmondta, ha nincs a mediáció, akkor Annával még a mai napig sem állnának szóba egymással, s mindketten egyetértettek abban, hogy a közvetítéssel született eredmények nemcsak kettejük érdekét szolgálták, hanem gyermekükét is. 

Anna és Dénes története kitalált, bármilyen hasonlóság a véletlen műve, hiszen a mediátor (bírósági közvetítő) titoktartási kötelezettség mellett végzi a munkáját, a felek között elhangzottakról nem beszélhet. De ha Ön vagy ismerőse érintett egy bírósági eljárásban, forduljon hozzánk bizalommal. A bíróságok honlapjáról letölthető vagy az ügyfélfogadási irodákban hozzáférhető nyomtatványok között megtalálható a bírósági közvetítés lefolytatása iránti kérelem, de a közvetítés lefolytatását saját kezűleg írt kérelemben is kérheti, a felek elérhetőségei és adatai feltüntetésével (név, cím, e-mail cím, telefonszám).

További részletek a Zalaegerszegi Törvényszák honlapján (http://zalaegerszegitorvenyszek.birosag.hu) a Bírósági közvetítés menüpont alatt.

A fotók illusztrációk!

Szóljon hozzá...


Programajánló

2024. február
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829 

Cégadatbank

Autó, motor

Autó, motor

Itt bármit megtalál ami az autójával kapcsolatos lehet. Új- és használtautó kereskedéseket, szak-szerelőket, hivatalos márkszervizeket.
Egészségügy

Egészségügy

Természetes dolog, hogy minden ember számára a saját, és családja egészsége a legfontosabb.
Elektronika

Elektronika

Vásárolni szeretne valamilyen új elektronikai berendezést? Akár háztartási gépet, akár szórakoztató elektronikai berendezés...
Építőipar

Építőipar

Építkezik? Vagy lakását szeretné felújítani, korszerüsíteni? Nagyon öszszetett folyamatok ezek, és természetesen nem olcsó beruházás...
Faipar

Faipar

Portálunk ezen listáján bemutatjuk azokat a vállalkozásokat melyek a fakitermeléstől kezdődően a bútorgyártásig segítik...
Fémipar

Fémipar

Esztergályost, lakatost vagy hegesztőt keres? Kovácsoltvas kerítést szeretne, vagy csak a felesleges vashulladéktól kíván megszabadulni?
Kereskedelem

Kereskedelem

Talán az egyik legátfogóbb csoportot magába foglaló kifejezés a KERESKEDELEM szó. Nehéz is átfogóan egy általános leírást adni...
Szabadidő

Szabadidő

Kikapcsolódásra, felüdülésre vágyik? Vagy aktívan szeretné eltölteni idejét barátai, családja társaságában?
Számítástechnika

Számítástechnika

A számítógép már olyan szinten az életünk részévé vált, hogy nélküle már el sem lehet képzelni az életet. Szinte minden területen megkönnyíti dolgunkat...
Szépségápolás

Szépségápolás

Itt bármit megtalál ami megszépülését, felfrissülést, és a természetes séget segíti. Nők is, és férfiak egyeránt megtalálhatják a nekik megfelelő szolgáltatást.
Szolgáltatás

Szolgáltatás

Az egyik legtartalmasabb listázásunk. Itt szinte minden olyan témakört megtalál amit az előzőekben nem tudtunk egyértelműen rendszerbe sorolni.
Vendéglátás

Vendéglátás

Az alábbi listáról kiválaszthatja kedvenc vendéglőjét, fagyizóját, de lehetősége nyílik akár azonnali szállásfoglalásra is a hotelek és panziók sokaságából.
Lap tetejére
Impresszum | ÁFSZ, adatvédelem, cookie-szabályzat