Idén másodszor szavazhattak az itt élők és a turisták arról, hogy melyik volt az Egerszegi Advent legízletesebb téli itala. Az internetes verseny eredményét pénteken hirdették ki. Az önkormányzat elismerését a Mimosa nevű vendéglátóhely kapta.
Az Egerszegi Advent rendezvénysorozata bármely nagyvárosban megállná a helyét – fogalmazott az átadón Balaicz Zoltán. A polgármester köszönetét fejezte ki azoknak a lokálpatrióta vállalkozásoknak, melyek hozzájárulnak a megyeszékhely színvonalas szolgáltatásaihoz.
A receptet nem árulták el a nyertesek, ám annyit elmondtak: heti többszáz litert, összesen majdnem tíz hektoliternyit fogyasztottak belőle a vendégek az adventi időszakban. A tévhittel ellentétben nem csupán pár összetevő kell hozzá.
Az advent legfinomabb forralt borára több, mint 1300-an voksoltak a világhálón. Ebből 212-en a tavalyi nyertes Gasztrobuszra, 288-an a Borkockára, míg 302-en a Kossuth utcai Art Bar Cafe-ra adták szavazatukat. Idén összességében többen vettek részt a játékban, mint az elmúlt évben.
Fotó: Seres Péter
A tél egyik legvidámabb itala, amiből mindenki megtalálhatja a kedvencét, hiszen számtalan variációban elkészíthető. A receptek helyett nézzük meg, miket nem tudtunk eddig erről az italról!
Mint a borok legtöbbje, a forralt bor története is a rómaiakig nyúlik vissza: akkoriban még fűszeres bor néven volt ismert és a borok romlását próbálták késleltetni olyan fűszerek hozzáadásával, mint a gyömbér, a koriander, a babérlevél, a kakukkfű, a bors és narancsvirág. A mai szokásokkal ellentétben, az ókori rómaiak még hidegen fogyasztották, majd a hidegebb napon álltak át a melegítésre.
A középkorban a rómaiak fűszeres borát Hippocras néven tartották számon és úgy hitték, az ital segít elűzni a különböző nyavalyákat. Az első recept az ital készítéséről 1390-ből származik, majd a 16. századra már számtalan formában tartottak számon elkészítési módokat: ekkor jelent meg a fahéj, a vanília és a szegfűszeg, mint lehetséges ízesítési lehetőség, sőt pézsmával és ámbrával is illatosították az italt. A Hippocras jótékony hatásairól már a 18. századi orvosok is beszámoltak, sokszor emésztési panaszokkal bajlódó embereknek ajánlották kúraszerű fogyasztását, de a gyógyító hatásán túl a bálok és ünnepélyek legkedveltebb itala is volt – még XIV. Lajos is nagy rajongója volt forralt bornak.
Forrás: https://www.femcafe.hu/cikkek/christmas/minden-amit-nem-tudtal-a-forralt-borrol
Szóljon hozzá...
| Hét | Ked | Sze | Csü | Pén | Szo | Vas |
|---|---|---|---|---|---|---|
| 1 | 2 | |||||
| 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |
| 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 |
| 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 |
| 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 |