Egerszeginfo logo

Hírek

2018.01.07

Szerencsét kívántak!


Szerencsében gazdag, boldog újesztendőt kívántak a kéményseprők a zalai megyeszékhely valamennyi lakójának. A jókívánságot Balaicz Zoltán polgármester fogadta a városházán. Cikkünkben igyekszünk magyarázatot találni a kéményseprők szerencsehozó történetére is.

Twitter

Ebben az időszakban a kéményseprők országszerte ellátogatnak a települések vezetőihez, hogy rajtuk keresztül köszöntsék az állampolgárokat. Ezt a régi szokást a megyében, így Zalaegerszegen is tartják.

A néphagyomány szerint kéményseprővel találkozni szerencsét jelent. Ilyenkor, ha valaki a középkorból származó mesterség képviselőivel találkozik, akkor meg kell fogni annak gombját. A város első embere is hasonlóan járt el.

A kéményseprők Zalában szerencsés évet zártak. 2017-ben ugyanis elenyésző számban fordultak elő kéménytüzek és az enyhe, nem halálos kimenetelű szén-monoxid-mérgezések.

Fotó: Seres Péter

Szerencsét hozó kéményseprő

Azt, hogy pontosan mióta hoz szerencsét a kéményseprő látványa, senki sem tudja. Még azt sem tudni pontosan, hogy miért alakult ki ez a hiedelem.

Feltevések persze vannak, és bármelyik igaz lehet, vagy egyik sem.

3 különböző elképzelés tartja magát:

1. – Vannak akik egészen a római korig visszanyúlnak a talány vélt megfejtéséhez.
A rómaiaknál a családi védőszellem a tűzhelyben lakott és sokan gondolják úgy, hogy ez a misztérium az oka a tűzhely tisztító, a kéményseprő respektjének. Az igazsághoz azonban hozzá tartozik, hogy a rómaiaknál nehéz volt olyan dolgot találni, aminek ne lett volna legalább egy istene, félistene vagy szelleme.

2. – Vannak akik a sztyeppei vagy más nomád népek sámánjaival kapcsolatos összefüggést vélnek felfedezni, aminek a mai korban megjelenő lenyomata mindenki számára jól ismert, csak persze más néven.
Ő a Mikulás.
Ahogy anno a sámánok a sátrak füstnyílásain és a jurták tündökein keresztül közlekedtek a valós világ és szellemvilág között, úgy közlekedik a Mikulás is a kéményeken keresztül, hogy ajándékok formájában kösse össze kívánságainkat a valósággal.
Aki pedig ezt a folyosót tisztán tartja az bizony jelentősen hozzájárul a szerencsénkhez, álmaink beteljesüléséhez.
Jól hangzik és van benne logika, így akár ez is lehet az ok.

3. – Egy harmadik elmélet szerint viszont azért alakult ki ez a babona, mert a “szerencsehozás” valóságos alapokon nyugvott.
Az ókortól kezdve az emberek mind nagyobb része települt sűrűbben lakott területekre, falvakba és városokba. Az akkori építészet jelentős alapanyaga volt a fa és más, hasonlóan gyúlékony anyag. A történelemben is számos nagy tűzvészről hallhattunk, amelyek akár teljes városokat változtattak hamuvá.
Ha egy ilyen sűrübben lakott településen valahol tűz keletkezett és valaki tűzoltókat pillantott meg, joggal reménykedhetett abban, hogy a tűzoltók megakadályozzák a lángok terjedését, és így az ő házát már nem fogják elérni a lángok.
(Már az ókorban is voltak tűzoltók.)

A tűz megfékezése illetve megelőzése kapcsán a tűzoltót a kéményseprőtől csak egy hajszál választja el.
Az asszociáció ilyen jellegű megjelenése jól értelmezhető.
Ezt a verziót erősíti az a tény is, hogy a kormos kéményseprőkhöz semmilyen negatív képzet sem társul.

És, hogy miért kell a gombunkat megfogni vagy megtekerni ahhoz, hogy egy kéményseprőt megpillantva teljes legyen a szerencsénk?
Hát pont ugyanazért, amiért az újévi malac farkát… 

Forrás: https://www.mosthallottam.hu/tudtad-hogy/negylevelu-lohere-kemenysepro-szerencsepatko/
<img class="emoji" src="https://s.w.org/images/core/emoji/2.3/svg/1f642.svg" alt="

Forrás: Városi Portál

Szóljon hozzá...


Programajánló

2024. február
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829 

Cégadatbank

Autó, motor

Autó, motor

Itt bármit megtalál ami az autójával kapcsolatos lehet. Új- és használtautó kereskedéseket, szak-szerelőket, hivatalos márkszervizeket.
Egészségügy

Egészségügy

Természetes dolog, hogy minden ember számára a saját, és családja egészsége a legfontosabb.
Elektronika

Elektronika

Vásárolni szeretne valamilyen új elektronikai berendezést? Akár háztartási gépet, akár szórakoztató elektronikai berendezés...
Építőipar

Építőipar

Építkezik? Vagy lakását szeretné felújítani, korszerüsíteni? Nagyon öszszetett folyamatok ezek, és természetesen nem olcsó beruházás...
Faipar

Faipar

Portálunk ezen listáján bemutatjuk azokat a vállalkozásokat melyek a fakitermeléstől kezdődően a bútorgyártásig segítik...
Fémipar

Fémipar

Esztergályost, lakatost vagy hegesztőt keres? Kovácsoltvas kerítést szeretne, vagy csak a felesleges vashulladéktól kíván megszabadulni?
Kereskedelem

Kereskedelem

Talán az egyik legátfogóbb csoportot magába foglaló kifejezés a KERESKEDELEM szó. Nehéz is átfogóan egy általános leírást adni...
Szabadidő

Szabadidő

Kikapcsolódásra, felüdülésre vágyik? Vagy aktívan szeretné eltölteni idejét barátai, családja társaságában?
Számítástechnika

Számítástechnika

A számítógép már olyan szinten az életünk részévé vált, hogy nélküle már el sem lehet képzelni az életet. Szinte minden területen megkönnyíti dolgunkat...
Szépségápolás

Szépségápolás

Itt bármit megtalál ami megszépülését, felfrissülést, és a természetes séget segíti. Nők is, és férfiak egyeránt megtalálhatják a nekik megfelelő szolgáltatást.
Szolgáltatás

Szolgáltatás

Az egyik legtartalmasabb listázásunk. Itt szinte minden olyan témakört megtalál amit az előzőekben nem tudtunk egyértelműen rendszerbe sorolni.
Vendéglátás

Vendéglátás

Az alábbi listáról kiválaszthatja kedvenc vendéglőjét, fagyizóját, de lehetősége nyílik akár azonnali szállásfoglalásra is a hotelek és panziók sokaságából.
Lap tetejére
Impresszum | ÁFSZ, adatvédelem, cookie-szabályzat