Egerszeginfo logo

Hírek

2017.12.16

4G+ a belvárosban


Az épülő járműipari tesztpályához és az önvezető járművek fejlesztéséhez szükséges ötödik generációs mobilhálózat megvalósításának első lépéseként 4G+ technológiára alkalmas bázisállomásokat adtak át városunkban. 

Twitter

Ezek a korábbinál lényegesen gyorsabb internetes adatátvitelt, valamint zökkenőmentes adathasználatot tesznek lehetővé.

A műszaki berendezések a belvárosban találhatóak, így egyelőre csak ott érhető el a legmodernebb internetes lehetőség. A fejlesztés a járműipari tesztpálya környékén folytatódik.

A most telepített rádiós egységek egyes elemei képesek lesznek az 5G technológiára is. Annak tesztelése ugyancsak Zalaegerszegen indul majd.

A zalaegerszegi állomásoknak nincsen párjuk az országban. Eddig kizárólag a vizes VB környezetében működött hasonló konfiguráció. Kapacitásuk olyan nagy, hogy a 800 megabit adatátviteli sebességet a nagy tömegrendezvények idején is biztosítani tudják.

Mit ad nekünk a 4G+?

  • elméletben 300 Mbps, vagy még annál is nagyobb sávszélességet képes biztosítani
  • egy nagy felbontású (HD) film például néhány perc alatt letölthető vele
  • tényleg zökkenőmentesen és jó minőségben élvezhetjük az online streaming szolgáltatásokat
  • gyorsabban futnak a valós idejű játékok

Mivel tud többet a 4G+, mint a 4G?

Az adatátviteli sebesség már évekkel ezelőtt olyan méreteket öltött, hogy a helyfüggetlen, mobil alapú internet alternatívát jelentett a vezetékes internet mellett. A 4G technológiával, ami ma már alapnak számít, egy nem HD film letöltéséhez akár már 10 másodperc is elég lehet, lejátszhatók vele a HD minőségben streamelt videók, műsorok, és már nem lehet többé arra hivatkozva megúszni egy találkozót, hogy éppen a világ másik felén vagyunk - a nagy felbontású videokonferenciáknak sincs már akadálya. Ehhez képest a 4G+ (LTE Advanced) technológia esetében akár tízszer gyorsabb, 300 Mbps az adatátviteli sebesség. Ezt a különbséget a legegyszerűbben a következő példa érzékelteti: míg egy 30 perces HD videó letöltése 8-10 percet vesz igénybe 4G hálózaton, ugyanez 4G+-on csak 2-3 perc. A 3G - HSPA+ technológia még csak 42 Mbps sebességet tett lehetővé, és ez nem is volt annyira régen. 

Hogyan működik?

A 4G technológiát alkalmazó mobilhálózatok általában töredezett, a teljes frekvenciatartomány különböző részein található frekvenciákat használnak. Az adatátviteli sebesség növeléséhez egybefüggő frekvenciasávokra van szükség, és pont ezt az, amit a 4G+ megold: a különálló frekvenciatartományokból egyetlen sávot képez, így sokkal gyorsabb adatátvitelt tesz lehetővé.

Ez a gyakorlatban az jelenti, hogy a 4G+ annyira gyors, hogy akár autót is lehet vezetni úgy, hogy a sofőr csak az okostelefonok által vett képet látja egy tableten. Megmutatjuk, hogyan:

Mit kell ehhez beállítanom a telefonomon?

Röviden: semmit. A 4G+ szolgáltatáshoz nem kell új eszközöket beszerezni: minden 2 évesnél nem régebbi, bizonyos frekvenciákon is működőképes telefonnal igénybe lehet venni. Nincs semmi plusz teendőnk, az erre alkalmas készülékek automatikusan csatlakoznak, ha automatikus kapcsolódásra vannak állítva és érzékelik a 4G+ hálózatot. Egyelőre azonban csak az okostelefonok egy része jelzi 4G+ felirattal, hogy a leggyorsabb hálózatra váltott, más részük csak a 4G-t írja ki, de észrevehetjük, hogy gyorsabban töltik le a videókat, nagy felbontású képeket és a zenéket.

 

Forrás: Index.hu

 

Forrás: Városi Portál

Szóljon hozzá...


Programajánló

2024. február
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829 

Cégadatbank

Autó, motor

Autó, motor

Itt bármit megtalál ami az autójával kapcsolatos lehet. Új- és használtautó kereskedéseket, szak-szerelőket, hivatalos márkszervizeket.
Egészségügy

Egészségügy

Természetes dolog, hogy minden ember számára a saját, és családja egészsége a legfontosabb.
Elektronika

Elektronika

Vásárolni szeretne valamilyen új elektronikai berendezést? Akár háztartási gépet, akár szórakoztató elektronikai berendezés...
Építőipar

Építőipar

Építkezik? Vagy lakását szeretné felújítani, korszerüsíteni? Nagyon öszszetett folyamatok ezek, és természetesen nem olcsó beruházás...
Faipar

Faipar

Portálunk ezen listáján bemutatjuk azokat a vállalkozásokat melyek a fakitermeléstől kezdődően a bútorgyártásig segítik...
Fémipar

Fémipar

Esztergályost, lakatost vagy hegesztőt keres? Kovácsoltvas kerítést szeretne, vagy csak a felesleges vashulladéktól kíván megszabadulni?
Kereskedelem

Kereskedelem

Talán az egyik legátfogóbb csoportot magába foglaló kifejezés a KERESKEDELEM szó. Nehéz is átfogóan egy általános leírást adni...
Szabadidő

Szabadidő

Kikapcsolódásra, felüdülésre vágyik? Vagy aktívan szeretné eltölteni idejét barátai, családja társaságában?
Számítástechnika

Számítástechnika

A számítógép már olyan szinten az életünk részévé vált, hogy nélküle már el sem lehet képzelni az életet. Szinte minden területen megkönnyíti dolgunkat...
Szépségápolás

Szépségápolás

Itt bármit megtalál ami megszépülését, felfrissülést, és a természetes séget segíti. Nők is, és férfiak egyeránt megtalálhatják a nekik megfelelő szolgáltatást.
Szolgáltatás

Szolgáltatás

Az egyik legtartalmasabb listázásunk. Itt szinte minden olyan témakört megtalál amit az előzőekben nem tudtunk egyértelműen rendszerbe sorolni.
Vendéglátás

Vendéglátás

Az alábbi listáról kiválaszthatja kedvenc vendéglőjét, fagyizóját, de lehetősége nyílik akár azonnali szállásfoglalásra is a hotelek és panziók sokaságából.
Lap tetejére
Impresszum | ÁFSZ, adatvédelem, cookie-szabályzat