Egerszeginfo logo

Hírek

2017.10.23

ÁVH kiállítás 2017. október 23.


Október 23-án ingyenesen látogatható egy szégyenteljes korszakot bemutató kiállítás városunk egykori leánykollégiuma pincéjében, a Mártírok útja 5. sz. alatt. A szebb napokat is látott épületet 1907-ben két helyi vállalkozó (Grósz Győző és Fuchs Samu) összefogásával építtették, és bérházként üzemelt az ötvenes évekig.

Twitter

Az államosítást követően városunkban a hírhedt ÁVH székháza lett. Az egykori szenespincében sok-sok ártatlan embert kínoztak és aláztak. 1967-től 2007-ig leánykollégiumként működött. Azóta nem találtak új funkciót az épületnek, illetve az értékesítése sem sikerült.

Az egykori raboskodók kezdeményezésére, a Göcseji Múzeum és az önkormányzat segítségével sikerült létrehozni a jelenleg látogatható tárlatot. A portaszolgálati, az ügyeletes tiszti iroda bemutatása után jutunk le a pincébe, ahol a fogdát, majd a vallató-kínzó helyiséget láthatja az érdeklődő (a valósághű elképzelést segítendő a rabok beszélgetését, a vallató tiszt és a fogoly üvöltését is hangfelvételek teszik még borzongatóbbá). Egy külön teremben tablókon olvashatók a raboskodók életútja, az Államvédelmi Hatóság története. Egy vetítőteremben pedig filmen nézhetik meg a látogatók a magyar politikai rendőrség megalakulásának és működésének történetét.

 

A kiállítás előzetes bejelentkezés és időpont egyeztetés után természetesen év közben is látogatható.

 

Tekintsék meg a kiállításon készült fotógalériánkat is!

Szóljon hozzá...


Programajánló

2024. június
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Cégadatbank

Autó, motor

Autó, motor

Itt bármit megtalál ami az autójával kapcsolatos lehet. Új- és használtautó kereskedéseket, szak-szerelőket, hivatalos márkszervizeket.
Egészségügy

Egészségügy

Természetes dolog, hogy minden ember számára a saját, és családja egészsége a legfontosabb.
Elektronika

Elektronika

Vásárolni szeretne valamilyen új elektronikai berendezést? Akár háztartási gépet, akár szórakoztató elektronikai berendezés...
Építőipar

Építőipar

Építkezik? Vagy lakását szeretné felújítani, korszerüsíteni? Nagyon öszszetett folyamatok ezek, és természetesen nem olcsó beruházás...
Faipar

Faipar

Portálunk ezen listáján bemutatjuk azokat a vállalkozásokat melyek a fakitermeléstől kezdődően a bútorgyártásig segítik...
Fémipar

Fémipar

Esztergályost, lakatost vagy hegesztőt keres? Kovácsoltvas kerítést szeretne, vagy csak a felesleges vashulladéktól kíván megszabadulni?
Kereskedelem

Kereskedelem

Talán az egyik legátfogóbb csoportot magába foglaló kifejezés a KERESKEDELEM szó. Nehéz is átfogóan egy általános leírást adni...
Szabadidő

Szabadidő

Kikapcsolódásra, felüdülésre vágyik? Vagy aktívan szeretné eltölteni idejét barátai, családja társaságában?
Számítástechnika

Számítástechnika

A számítógép már olyan szinten az életünk részévé vált, hogy nélküle már el sem lehet képzelni az életet. Szinte minden területen megkönnyíti dolgunkat...
Szépségápolás

Szépségápolás

Itt bármit megtalál ami megszépülését, felfrissülést, és a természetes séget segíti. Nők is, és férfiak egyeránt megtalálhatják a nekik megfelelő szolgáltatást.
Szolgáltatás

Szolgáltatás

Az egyik legtartalmasabb listázásunk. Itt szinte minden olyan témakört megtalál amit az előzőekben nem tudtunk egyértelműen rendszerbe sorolni.
Vendéglátás

Vendéglátás

Az alábbi listáról kiválaszthatja kedvenc vendéglőjét, fagyizóját, de lehetősége nyílik akár azonnali szállásfoglalásra is a hotelek és panziók sokaságából.
Lap tetejére
Impresszum | ÁFSZ, adatvédelem, cookie-szabályzat