Egerszeginfo logo

Hírek

2017.09.26

Vendégségben Varasdon


47. alkalommal szerveztek Barokk Estéket a horvátországi Varasdon. A fesztivál szeptember 22-én kezdődött és október 3-ig tart. Idén a rendezvény külföldi vendége Magyarország. A hét végén Zalaegerszeggel is megismerkedhettek a látogatók.

Twitter

A 10 napos program Magyarország Zágrábi Nagykövetsége és a Balassi Intézet közreműködésével valósult meg. A hivatalos megnyitó előtt Varasd polgármestere fogadta Balaicz Zoltánt. A Városházán egyebek mellett elhangzott, hogy a testvérvárosi kapcsolat egyedülálló példája a nemezetek közötti összefogásnak. Magyar József nagykövet fontosnak tartja a napi szintű kapcsolattartást és egymás kultúrájának megismerését.

A legfőbb cél a kötelék elmélyítése, melyre a legjobb alkalom a hagyományos Varasdi Barokk Esték. A fesztivál alatt a műfaj kiváló magyar művészei és együttesei adnak koncerteket a történelmi városban. Most Zalaegerszeg is lehetőséget kapott, hogy megmutassa sokszínűségét.

Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere kiemelte: a magyar népzene és tánc mellett Zalaegerszeg turisztikai látványosságaiból, valamint a gasztronómiájából is kaptak izelítőt a látogatók. A dödölle és a prósza mellett a kézműves termékek is népszerűnek bizonyultak.

Varasd, város Horvátországban, az azonos nevű megye székhelye. Zágrábtól 81 km-re északra, a Dráva partján fekszik. Neve a magyar város főnévből származik -d helynévképzővel.

Varasd várát 1181-ben „castrum Garestin” néven említik először III. Béla királynak egy a közeli Varasdfürdőről szóló oklevélben, a város ekkor már ispánsági székhely.

A török veszély közeledtére a 15. század közepén a város körül is építettek földsáncokból és paliszádokból erődítéseket. A kiváltságoknak, kézműves céheinek és a kedvező földrajzi stratégiai helyzetnek köszönhetően Varasd városa már a 15. században az északi horvát területek kereskedelmi és gazdasági központja lett. A város címere már 1464-ből ismert, kiváltságait pedig Hunyadi Mátyás is megerősítette.

A török háború idején Varasd Horvátország tényleges fővárosa is volt a veszélyeztetettebb Zágráb helyett. 1663decemberében itt ülésezett a horvát szábor, mely pénzt szavazott meg a török elleni hadjáratra. Ennek során 1664 elején Zrínyi Miklós Új-Zrínyivárból kiindulva a Dráva bal partján haladva Eszékig jutott, ahol felgyújtatta a török legfontosabb drávai átkelőhelyét, az eszéki hidat. Az 1664-ben megkötött vasvári béke bár a magyarság számára hátrányos volt, Varasd számára mégis a békés fejlődés lehetőségét teremtette meg. A török veszély végét az 1699-ben megkötött karlócai béke jelentette a város számára.

1910-ben 13 398 lakosából 11 497 horvát, 585 német, 471 magyar, 441 szlovén, 232 szerb, 102 cseh volt. A trianoni békeszerződésig Varasd vármegye székhelye volt. A 20. századra Varasd a környék ipari központja lett. A Tivar textilgyárat 1918-ban alapították. Fontos ipari üzemei még a Varteks textilgyár, a fémipari, élelmiszeripari és építőipari üzemek. 2001-ben a hozzá tartozó településekkel együtt 49 075, ebből 47 069 horvát lakosa volt. A városban ekkor 41 434 fő lakott. A 2003-ban megnyílt, a magyar határtól, Muracsánytól Zágrábba vezető horvát autópálya Varasdot is bekapcsolta a modern autópálya hálózatba.

Forrás: Wikipedia

Fotók:By Pudelek - A feltöltő saját munkája, CC BY-SA 3.0,  https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=11480734
By Suradnik13 - A feltöltő saját munkája, CC BY-SA 4.0-3.0-2.5-2.0-1.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4674764

 

Forrás: Wikipedia

Szóljon hozzá...


Programajánló

2021. június
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 

Cégadatbank

Autó, motor

Autó, motor

Itt bármit megtalál ami az autójával kapcsolatos lehet. Új- és használtautó kereskedéseket, szak-szerelőket, hivatalos márkszervizeket.
Egészségügy

Egészségügy

Természetes dolog, hogy minden ember számára a saját, és családja egészsége a legfontosabb.
Elektronika

Elektronika

Vásárolni szeretne valamilyen új elektronikai berendezést? Akár háztartási gépet, akár szórakoztató elektronikai berendezés...
Építőipar

Építőipar

Építkezik? Vagy lakását szeretné felújítani, korszerüsíteni? Nagyon öszszetett folyamatok ezek, és természetesen nem olcsó beruházás...
Faipar

Faipar

Portálunk ezen listáján bemutatjuk azokat a vállalkozásokat melyek a fakitermeléstől kezdődően a bútorgyártásig segítik...
Fémipar

Fémipar

Esztergályost, lakatost vagy hegesztőt keres? Kovácsoltvas kerítést szeretne, vagy csak a felesleges vashulladéktól kíván megszabadulni?
Kereskedelem

Kereskedelem

Talán az egyik legátfogóbb csoportot magába foglaló kifejezés a KERESKEDELEM szó. Nehéz is átfogóan egy általános leírást adni...
Szabadidő

Szabadidő

Kikapcsolódásra, felüdülésre vágyik? Vagy aktívan szeretné eltölteni idejét barátai, családja társaságában?
Számítástechnika

Számítástechnika

A számítógép már olyan szinten az életünk részévé vált, hogy nélküle már el sem lehet képzelni az életet. Szinte minden területen megkönnyíti dolgunkat...
Szépségápolás

Szépségápolás

Itt bármit megtalál ami megszépülését, felfrissülést, és a természetes séget segíti. Nők is, és férfiak egyeránt megtalálhatják a nekik megfelelő szolgáltatást.
Szolgáltatás

Szolgáltatás

Az egyik legtartalmasabb listázásunk. Itt szinte minden olyan témakört megtalál amit az előzőekben nem tudtunk egyértelműen rendszerbe sorolni.
Vendéglátás

Vendéglátás

Az alábbi listáról kiválaszthatja kedvenc vendéglőjét, fagyizóját, de lehetősége nyílik akár azonnali szállásfoglalásra is a hotelek és panziók sokaságából.
Lap tetejére
Impresszum | ÁFSZ, adatvédelem, cookie-szabályzat