Egerszeginfo logo

Hírek

2017.05.05

A gyermekközpontú igazságszolgáltatás


1989. november 20-án fogadta el az ENSZ Közgyűlése a gyermek jogairól szóló nemzetközi egyezményt (angolul: Convention on the Rights of the Child, CRC), amely 1990. szeptember 2-án lépett hatályba. Az egyezmény szerint az állam köteles törvényhozási és végrehajtási szinten a gyermeki jogokat biztosítani és védeni, s ezen jogokat kiemelten kezelik a bíróságok is.

Twitter

Az egyezményt a kezdetekkor 61 ország írta alá, s azóta – az Egyesült Államok és Szomália kivételével – a világ összes országa jóváhagyta. A Magyar Köztársaság Országgyűlése 1991 őszén ratifikálta a egyezményt, amelyet az 1991. évi LXIV. törvénnyel hirdettek ki. Az egyezmény a gyermeket, illetve a gyermekek jogait helyezi a középpontba, az eltérő jogrendszerekhez és kulturális különbségekhez igazodva általános alapelveket és alapvető kötelezettségeket fogalmaz meg. Az egyezmény célja biztosítani az alapvető emberi jogok megvalósulását a gyermekek tekintetében. Meghatározó alapelvei: a diszkrimináció tilalma, a gyermek mindenek felett álló érdeke, valamint a gyermek meghallgatáshoz való joga. Az egyezmény szerint az állam köteles törvényhozási és végrehajtási szinten a gyermeki jogokat biztosítani és védeni. A gyermekek jogainak érvényesülését az Országos Bírósági Hivatal (OBH), illetve hazánk bíróságai is kiemelt ügyként kezelik. Az OBH néhány évvel ezelőtt megalkotta a Gyermekközpontú igazságszolgáltatás programot, amely az elérhető legmagasabb szinten biztosítja a gyermekek jogainak tiszteletben tartását, hatékony érvényesítését és fokozott védelmét. Elsődleges szempontként érvényre juttatja a gyermekek részvételével folyó, vagy őket érintő minden ügyben a gyermekek mindenek felett álló érdekeit, mint alapjogot.

A kicsiknek a bíróságokon speciális gyermekmeghallgató szobákat alakítottak ki, ahol biztonságos, megnyugtató, a gyermekekre szabott játékos légkörben folytatható le a kiskorúak meghallgatása egy-egy ügy kapcsán. Napjainkban már minden törvényszéken működik ilyen gyermekmeghallgató szoba. Egyes törvényszékeken volt lehetőség önálló helyiség kialakítására, míg más esetekben kombinált, egyszerre több funkciót betöltő szobákat hoztak létre e célra. A Zalaegerszegi Törvényszéken 2016 tavaszán adták át a bírósági közvetítésre és gyermekmeghallgatásra egyaránt használatos helyiséget.

A gyermekek meghallgatása speciális feladat, a bírák, illetve a bírósági titkárok folyamatos képzésben vesznek részt ezen a téren is. A képzések egy részét az Országos Bírósági Hivatal szervezi, de helyi képzésekre is sor kerül. Tavaly két fiatalkorúak szakjogásza képzettségű járásbírósági titkár a szakjogászi képzés és az ítélkezés kapcsolatáról, a gyermekek jogainak védelméről, a kiskorúak lelki fejlődésének pszichológiai és pszichiátriai vetületéről tartott oktatást a zalai bíráknak és titkároknak.

A bíróság a gyermekek meghallgatása esetén törekszik arra, hogy a korábbi eljárási szakaszban (pl.: büntetőügy esetén a rendőrségnél) kihallgatott gyermeket csak szükség esetén tegye ki újra e procedúrának, s ez esetben is gyermekbarát légkörben és stílusban zajlódjon a kiskorú meghallgatása. Ennek figyelembe vételével Zalaegerszegen 2016-ban csupán 5 gyermeket hallgattak meg a bíróság falai között.

A gyermekközpontú igazságszolgáltatás téren kiemelkedő a Zala Megyei Kormányhivatallal való együttműködés: a gyermek- és fiatalkorú bűnözés megelőzése érdekében évente tájékoztatást adunk az elbírált ügyekből megállapítható fiatalkori bűnelkövetés tendenciáinak alakulásáról, és a kiskorúak sérelmére elkövetett bűncselekményekről. Mindezzel a megelőzés stratégiájának kidolgozásához nyújtunk segítséget. Mindemellett a gyermekek tájékoztatására és a bűnmegelőzésre is nagy hangsúlyt fordítunk: a Nyitott Bíróság programjaink során megismertetjük a kiskorúakkal jogaikat, kötelezettségeiket, a Belügyminisztérimhoz benyújtott sikeres pályázatunk révén pedig a Nyitott Igazságügy projektben bűnmegelőzési előadásokat, illetve interaktív foglalkozásokat tartunk a megye diákjainak.

A fotó csak illusztráció! (forrás: birosag.hu) 
Forrás: Zalaegerszegi Törvényszék

Szóljon hozzá...


Programajánló

2024. február
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829 

Cégadatbank

Autó, motor

Autó, motor

Itt bármit megtalál ami az autójával kapcsolatos lehet. Új- és használtautó kereskedéseket, szak-szerelőket, hivatalos márkszervizeket.
Egészségügy

Egészségügy

Természetes dolog, hogy minden ember számára a saját, és családja egészsége a legfontosabb.
Elektronika

Elektronika

Vásárolni szeretne valamilyen új elektronikai berendezést? Akár háztartási gépet, akár szórakoztató elektronikai berendezés...
Építőipar

Építőipar

Építkezik? Vagy lakását szeretné felújítani, korszerüsíteni? Nagyon öszszetett folyamatok ezek, és természetesen nem olcsó beruházás...
Faipar

Faipar

Portálunk ezen listáján bemutatjuk azokat a vállalkozásokat melyek a fakitermeléstől kezdődően a bútorgyártásig segítik...
Fémipar

Fémipar

Esztergályost, lakatost vagy hegesztőt keres? Kovácsoltvas kerítést szeretne, vagy csak a felesleges vashulladéktól kíván megszabadulni?
Kereskedelem

Kereskedelem

Talán az egyik legátfogóbb csoportot magába foglaló kifejezés a KERESKEDELEM szó. Nehéz is átfogóan egy általános leírást adni...
Szabadidő

Szabadidő

Kikapcsolódásra, felüdülésre vágyik? Vagy aktívan szeretné eltölteni idejét barátai, családja társaságában?
Számítástechnika

Számítástechnika

A számítógép már olyan szinten az életünk részévé vált, hogy nélküle már el sem lehet képzelni az életet. Szinte minden területen megkönnyíti dolgunkat...
Szépségápolás

Szépségápolás

Itt bármit megtalál ami megszépülését, felfrissülést, és a természetes séget segíti. Nők is, és férfiak egyeránt megtalálhatják a nekik megfelelő szolgáltatást.
Szolgáltatás

Szolgáltatás

Az egyik legtartalmasabb listázásunk. Itt szinte minden olyan témakört megtalál amit az előzőekben nem tudtunk egyértelműen rendszerbe sorolni.
Vendéglátás

Vendéglátás

Az alábbi listáról kiválaszthatja kedvenc vendéglőjét, fagyizóját, de lehetősége nyílik akár azonnali szállásfoglalásra is a hotelek és panziók sokaságából.
Lap tetejére
Impresszum | ÁFSZ, adatvédelem, cookie-szabályzat