Egerszeginfo logo

Hírek

2017.02.22

Felfüggesztett 706 rendbeli csalásban


A Zalaegerszegi Járásbíróság 706 rendbeli csalás vétségében mondta ki  bűnösnek nem jogerősen azt a vádlottat, aki egy zalai alapítvány nevében gyűjtött adományokat. 

Twitter

A vádlott egy 2013-ban bejegyzett alapítvány létrehozója és működtetője volt, ő kezelte az adományokból befolyó pénzösszegeket is. Az alapítvány fő célja elsősorban az önmagukról gondoskodni nem, vagy csak korlátozottan tudó kiskorúak támogatása volt, s ennek érdekében pénzt gyűjtött több dunántúli településen is. A gyűjtést a vádlott, valamint a vádlott által megbízott személyek végezték, utóbbiak annak tudatában, hogy hátrányos helyzetű, illetve beteg gyermekek érdekében tevékenykednek. Az adománygyűjtők készpénzes adományokat fogadtak nyugta ellenében, illetve csekket adtak későbbi befizetés céljából. A vád szerint a befolyt összegeket a vádlott az adománygyűjtők jutalékának kifizetésére, azok támogatására, fenntartási költségekre, üzemanyagköltségre, valamint a saját céljaira fordította. 2014-2015-ös években 694 nyugtát állítottak ki 20  és 5.000 forint közötti tételekkel, csaknem 400.000 Ft értékben, illetve közel 14 ezer forint érkezett utalással.  Az eljárás során a nyugtát kapó vádlottak közül 691 esetben nem volt megállapítható az adományozó személye. 

A bíróság a váddal egyező tényállást állapított meg, s a vádlottat első fokon bűnösnek mondta ki   706 rendbeli csalás vétségében, amelyből 519 rendbeli csalást közvetett tettesként követett el. Ezért őt a bíróság halmazati büntetésül 9 hónap szabadságvesztés büntetésre ítélte, melyet 1 évi próbaidőre felfüggesztett. Mindezek mellett a vádlottal szemben 112.645  forint értékben vagyonelkobzást rendel el.

 

Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, a vádlott és védője 3 nap gondolkodási időt tartott fenn.

 

Forrás: Zalaegerszegi Törvényszék

Szóljon hozzá...


Programajánló

2024. június
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Cégadatbank

Autó, motor

Autó, motor

Itt bármit megtalál ami az autójával kapcsolatos lehet. Új- és használtautó kereskedéseket, szak-szerelőket, hivatalos márkszervizeket.
Egészségügy

Egészségügy

Természetes dolog, hogy minden ember számára a saját, és családja egészsége a legfontosabb.
Elektronika

Elektronika

Vásárolni szeretne valamilyen új elektronikai berendezést? Akár háztartási gépet, akár szórakoztató elektronikai berendezés...
Építőipar

Építőipar

Építkezik? Vagy lakását szeretné felújítani, korszerüsíteni? Nagyon öszszetett folyamatok ezek, és természetesen nem olcsó beruházás...
Faipar

Faipar

Portálunk ezen listáján bemutatjuk azokat a vállalkozásokat melyek a fakitermeléstől kezdődően a bútorgyártásig segítik...
Fémipar

Fémipar

Esztergályost, lakatost vagy hegesztőt keres? Kovácsoltvas kerítést szeretne, vagy csak a felesleges vashulladéktól kíván megszabadulni?
Kereskedelem

Kereskedelem

Talán az egyik legátfogóbb csoportot magába foglaló kifejezés a KERESKEDELEM szó. Nehéz is átfogóan egy általános leírást adni...
Szabadidő

Szabadidő

Kikapcsolódásra, felüdülésre vágyik? Vagy aktívan szeretné eltölteni idejét barátai, családja társaságában?
Számítástechnika

Számítástechnika

A számítógép már olyan szinten az életünk részévé vált, hogy nélküle már el sem lehet képzelni az életet. Szinte minden területen megkönnyíti dolgunkat...
Szépségápolás

Szépségápolás

Itt bármit megtalál ami megszépülését, felfrissülést, és a természetes séget segíti. Nők is, és férfiak egyeránt megtalálhatják a nekik megfelelő szolgáltatást.
Szolgáltatás

Szolgáltatás

Az egyik legtartalmasabb listázásunk. Itt szinte minden olyan témakört megtalál amit az előzőekben nem tudtunk egyértelműen rendszerbe sorolni.
Vendéglátás

Vendéglátás

Az alábbi listáról kiválaszthatja kedvenc vendéglőjét, fagyizóját, de lehetősége nyílik akár azonnali szállásfoglalásra is a hotelek és panziók sokaságából.
Lap tetejére
Impresszum | ÁFSZ, adatvédelem, cookie-szabályzat