Egerszeginfo logo

Hírek

2017.01.01

Visszafogott a zalaegerszegi ingatlanpiac


A hazai ingatlanpiac harmadik éve van újra lendületben, a válság utáni csökkenést követően 2016 végére a forgalom, az árak és az építési engedélyek számának tekintetében is szinte teljesen felzárkózott. Az árszínvonalat vizsgálva elmondható, hogy a magyar árak régiós viszonylatban még mindig alacsonyak, a legdrágább ingatlanok továbbra is a fővárosban és Győr-Moson- Sopron, valamint Hajdú-Bihar megyében találhatóak. elentősek a területi eltérések

Twitter

Eltérések területenként és ingatlantípusok szerint.
A forgalomi adatok alapján a tavalyi évhez képest mintegy 14%-os áremelkedés tapasztalható, ugyanakkor ehhez jelentős differenciáltság társul a területek és az ingatlantípusok esetén is. Budapesten éves szinten 19%-os, a megyei jogú városokban 9%-os, a kisebb városokban 1%-os bővülés, a községekben pedig 15%-os ármérséklődés volt tapasztalható idén. A típusok vizsgálata esetén elmondható, hogy a legdinamikusabb változás a lakótelepi lakásoknál mutatkozott, napjainkban ezek átlagos Ft/m 2 ára meghaladja a 200 ezret. Az itt jelentkező 14-15%- os emelkedéssel szemben az önálló házak szegmensében 11%-os csökkenés utatkozott, melynek fő oka, hogy ezek az ingatlanok kiesnek a befektetők célpontjából, valamint többnyire csekély forgalmú vidéki településeken helyezkednek el.

Zala megyében mérsékelt az árnövekedés

A megyékben mutatkozó árváltozásokra nagy hatást gyakorol a megyeszékhelyek piaca. A tavalyi évhez képest a legnagyobb változás Kecskeméten mutatkozott – 17%-os drágulás-, ezt követte Tatabánya, valamint Székesfehérvár és Debrecen. A legalacsonyabb árak Nógrád megyében tapasztalhatóak, ahol a négyzetméterenkénti átlagárak 70 ezer forint körül mozognak.

Az országos szinthez képest Zala megyében 34%-kal, Zalaegerszegen pedig 43%-kal alacsonyabb átlagos Ft/m 2 árakkal találkozhatunk. Megyei viszonylatban 2015-ben és 2016-ban is visszafogott mértékű volt a piacon az árváltozás, melynek üteme folyamatos növekedést mutatott. Zalaegerszegen ezzel szemben hullámzó tendencia érvényesült, a tavalyi év végén tapasztalható emelkedést az idei év elején egy visszaesés követte, február óta viszont bővülő tendencia figyelhető meg.

Alacsony ingatlanárak jellemzik Zalaegerszeget

A Zalaegerszegen eladó ingatlanok átlagos négyzetméterenkénti árai típustól függően 21-51%-kal elmaradnak az országos szinttől. A város ingatlanárai a vidéki nagyvárosokhoz viszonyítva alacsonyabbak, a családi házak 4-40%- kal olcsóbb négyzetméterenkénti árakon érhetőek el Szekszárd, Pécs és Debrecen árszintjéhez képest. A lakáspiacon is hasonló kép mutatkozik, Kecskemét, Debrecen, Pécs és Szombathely piacához képest 10-35%- kal alacsonyabb Ft/m 2 árak tapasztalhatóak. A nagykanizsai és a szekszárdi viszonylathoz képest ugyanakkor 20-40%- kal drágább négyzetméterenkénti árakra lehet számítani.

 

A hazai ingatlanpiacon az elemzők a következő évben még kétszámjegyű változásra számítanak, mely az egyensúlyi szinthez közeledve és az új kínálat megjelenésével várhatóan egyszámjegyűre mérséklődik. Ezek mellett a régiók közötti különbségek mérséklődése nem várható, sőt az eltérés tovább mélyülhet.

Forrás: Ingatlannet.hu

Forrás: Ingatlannet

Szóljon hozzá...


Programajánló

2024. június
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Cégadatbank

Autó, motor

Autó, motor

Itt bármit megtalál ami az autójával kapcsolatos lehet. Új- és használtautó kereskedéseket, szak-szerelőket, hivatalos márkszervizeket.
Egészségügy

Egészségügy

Természetes dolog, hogy minden ember számára a saját, és családja egészsége a legfontosabb.
Elektronika

Elektronika

Vásárolni szeretne valamilyen új elektronikai berendezést? Akár háztartási gépet, akár szórakoztató elektronikai berendezés...
Építőipar

Építőipar

Építkezik? Vagy lakását szeretné felújítani, korszerüsíteni? Nagyon öszszetett folyamatok ezek, és természetesen nem olcsó beruházás...
Faipar

Faipar

Portálunk ezen listáján bemutatjuk azokat a vállalkozásokat melyek a fakitermeléstől kezdődően a bútorgyártásig segítik...
Fémipar

Fémipar

Esztergályost, lakatost vagy hegesztőt keres? Kovácsoltvas kerítést szeretne, vagy csak a felesleges vashulladéktól kíván megszabadulni?
Kereskedelem

Kereskedelem

Talán az egyik legátfogóbb csoportot magába foglaló kifejezés a KERESKEDELEM szó. Nehéz is átfogóan egy általános leírást adni...
Szabadidő

Szabadidő

Kikapcsolódásra, felüdülésre vágyik? Vagy aktívan szeretné eltölteni idejét barátai, családja társaságában?
Számítástechnika

Számítástechnika

A számítógép már olyan szinten az életünk részévé vált, hogy nélküle már el sem lehet képzelni az életet. Szinte minden területen megkönnyíti dolgunkat...
Szépségápolás

Szépségápolás

Itt bármit megtalál ami megszépülését, felfrissülést, és a természetes séget segíti. Nők is, és férfiak egyeránt megtalálhatják a nekik megfelelő szolgáltatást.
Szolgáltatás

Szolgáltatás

Az egyik legtartalmasabb listázásunk. Itt szinte minden olyan témakört megtalál amit az előzőekben nem tudtunk egyértelműen rendszerbe sorolni.
Vendéglátás

Vendéglátás

Az alábbi listáról kiválaszthatja kedvenc vendéglőjét, fagyizóját, de lehetősége nyílik akár azonnali szállásfoglalásra is a hotelek és panziók sokaságából.
Lap tetejére
Impresszum | ÁFSZ, adatvédelem, cookie-szabályzat