Egerszeginfo logo

Hírek

2016.10.07

Halálos áramütés miatt vonták felelősségre


A Zalaegerszegi Járásbírság 2016. október 5-én nem jogerősen ítéletet hozott azzal a vádlottal szemben, aki foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt állt bíróság előtt.

Twitter

A vádlott egy cég alkalmazásában állt, mint áramellátó karbantartó. Feladatai közé tartozott - az elektromos rendszerek karbantartásán és üzemeltetésén túl - Zala megyében az érintésvédelmiszabványossági felülvizsgálatok elvégzése meghatározott időközönként a munkáltatója által meghatározott helyszíneken. 2010. és 2013. között a zalaegerszegi postaépületben is a vádlottvégezte el ezeket a vizsgálatokat. A 2013. október 30. napjával lezárt vizsgálat során a vádlott figyelmetlenségből, valamint a mérőműszer szakszerűtlen használata miatt nem észlelte, hogy egy mennyezeti lámpa kivitelezése hibás. A bíróság – vádirattal egyező álláspontja szerint – ez vezetett a sértett halálos balesetéhez. A sértett munkatársaival 2014. március 24-én érkezett az épületbe, hogy az üzemen kívüli gyengeáramú rendszerkábeleket elbontsák. E tevékenység közben feje nekiütközött a lámpatestnek, s áramütést szenvedett, amelynek következtében nem sokkal később a helyszínen elhunyt.

A vádlottat mindezért foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt  vonták felelősségre, s ítélte a bíróság 8 hónap szabadságvesztésre, amelynek végrehajtását 2 év próbaidőre felfüggesztette. A vádlottat a bíróság előzetes mentesítésben részesítette. (Ez azt jelenti, hogy a vádlott már most mentesül az elítéléshez kapcsolódó következmények alól, s a jövőben olyan tartalmú hatósági erkölcsi bizonyítványt kaphat, amelyben "a bűntettesek nyilvántartásában nem szerepel" kitételt tüntetik fel.)

Az ítélet nem jogerős: a vádlott és védője fellebbezett.

Forrás: Zalaegerszegi Törvényszék

Szóljon hozzá...


Programajánló

2023. október
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 

Cégadatbank

Autó, motor

Autó, motor

Itt bármit megtalál ami az autójával kapcsolatos lehet. Új- és használtautó kereskedéseket, szak-szerelőket, hivatalos márkszervizeket.
Egészségügy

Egészségügy

Természetes dolog, hogy minden ember számára a saját, és családja egészsége a legfontosabb.
Elektronika

Elektronika

Vásárolni szeretne valamilyen új elektronikai berendezést? Akár háztartási gépet, akár szórakoztató elektronikai berendezés...
Építőipar

Építőipar

Építkezik? Vagy lakását szeretné felújítani, korszerüsíteni? Nagyon öszszetett folyamatok ezek, és természetesen nem olcsó beruházás...
Faipar

Faipar

Portálunk ezen listáján bemutatjuk azokat a vállalkozásokat melyek a fakitermeléstől kezdődően a bútorgyártásig segítik...
Fémipar

Fémipar

Esztergályost, lakatost vagy hegesztőt keres? Kovácsoltvas kerítést szeretne, vagy csak a felesleges vashulladéktól kíván megszabadulni?
Kereskedelem

Kereskedelem

Talán az egyik legátfogóbb csoportot magába foglaló kifejezés a KERESKEDELEM szó. Nehéz is átfogóan egy általános leírást adni...
Szabadidő

Szabadidő

Kikapcsolódásra, felüdülésre vágyik? Vagy aktívan szeretné eltölteni idejét barátai, családja társaságában?
Számítástechnika

Számítástechnika

A számítógép már olyan szinten az életünk részévé vált, hogy nélküle már el sem lehet képzelni az életet. Szinte minden területen megkönnyíti dolgunkat...
Szépségápolás

Szépségápolás

Itt bármit megtalál ami megszépülését, felfrissülést, és a természetes séget segíti. Nők is, és férfiak egyeránt megtalálhatják a nekik megfelelő szolgáltatást.
Szolgáltatás

Szolgáltatás

Az egyik legtartalmasabb listázásunk. Itt szinte minden olyan témakört megtalál amit az előzőekben nem tudtunk egyértelműen rendszerbe sorolni.
Vendéglátás

Vendéglátás

Az alábbi listáról kiválaszthatja kedvenc vendéglőjét, fagyizóját, de lehetősége nyílik akár azonnali szállásfoglalásra is a hotelek és panziók sokaságából.
Lap tetejére
Impresszum | ÁFSZ, adatvédelem, cookie-szabályzat