Egerszeginfo logo

Hírek

2016.06.29

Befejeződött a Bíróság felújítása


Nagyszabású korszerűsítés fejeződött be a zalai bíróságon 2016 júniusára: megszépült a Zalaegerszegi Törvényszék műemlék épülete. Mindehhez nagy részben az Országos Bírósági Hivatal nyújtott anyagi támogatást.
Twitter
Az 1730-1732 között, Francz Allio császári hadmérnök és bécsi építész tervei alapján épült törvényszék épületegyüttese eredetileg vármegyeházként szolgált, ám Zala vármegye közgyűlése 1871. november 6-án úgy döntött, hogy az épületet a következő évben létrejövő törvényszék rendelkezésére bocsátja.

Az épületegyüttes - amely több bővítésen is átesett - immár 145 éve a Zala megyei igazságszolgáltatás székhelye, s a legutóbbi 1995-1996- os átfogó rekonstrukciót követően mára már erőteljes felújításra, illetve korszerűsítésre szorult.
A munkálatok - nagyobb részben az Országos Bírósági Hivatal biztosította forrásból - 2015-ben kezdődtek. Akkor a törvényszék barokk és eklektikus épületszárnyainak külső ablakait az eredetivel megegyező formájú és színű, vörösfenyőből készült külső ablakszárnyakra cserélték, felújították a belső ablakokat, valamit az ablakkeretekbe korszerű, hőszigetelő üveg került, idén pedig a Faulent Mihály egerszegi kőművesmester nevével fémjelzett műemlék épület homlokzatának felújítása zajlott.
A régi ablakokat idézi a homlokzat mai formája A Zalaegerszegi Járási Építésügyi és Örökségvédelmi Hivatal, illetve a városi főépítész jóváhagyása nyomán, restaurátor közreműködésével történt meg a megkopott, töredezett barokk díszítő kőelemek helyreállítása, felkerültek a spaletták - ez korábban több ablakon is volt - a Deák tér felőli főhomlokzatra, s az egykori vármegyeháza épületének fala visszakapta az 1900-as évekbeli színezését.

Forrás: Zalaegerszegi Törvényszék

Szóljon hozzá...


Programajánló

2024. február
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829 

Cégadatbank

Autó, motor

Autó, motor

Itt bármit megtalál ami az autójával kapcsolatos lehet. Új- és használtautó kereskedéseket, szak-szerelőket, hivatalos márkszervizeket.
Egészségügy

Egészségügy

Természetes dolog, hogy minden ember számára a saját, és családja egészsége a legfontosabb.
Elektronika

Elektronika

Vásárolni szeretne valamilyen új elektronikai berendezést? Akár háztartási gépet, akár szórakoztató elektronikai berendezés...
Építőipar

Építőipar

Építkezik? Vagy lakását szeretné felújítani, korszerüsíteni? Nagyon öszszetett folyamatok ezek, és természetesen nem olcsó beruházás...
Faipar

Faipar

Portálunk ezen listáján bemutatjuk azokat a vállalkozásokat melyek a fakitermeléstől kezdődően a bútorgyártásig segítik...
Fémipar

Fémipar

Esztergályost, lakatost vagy hegesztőt keres? Kovácsoltvas kerítést szeretne, vagy csak a felesleges vashulladéktól kíván megszabadulni?
Kereskedelem

Kereskedelem

Talán az egyik legátfogóbb csoportot magába foglaló kifejezés a KERESKEDELEM szó. Nehéz is átfogóan egy általános leírást adni...
Szabadidő

Szabadidő

Kikapcsolódásra, felüdülésre vágyik? Vagy aktívan szeretné eltölteni idejét barátai, családja társaságában?
Számítástechnika

Számítástechnika

A számítógép már olyan szinten az életünk részévé vált, hogy nélküle már el sem lehet képzelni az életet. Szinte minden területen megkönnyíti dolgunkat...
Szépségápolás

Szépségápolás

Itt bármit megtalál ami megszépülését, felfrissülést, és a természetes séget segíti. Nők is, és férfiak egyeránt megtalálhatják a nekik megfelelő szolgáltatást.
Szolgáltatás

Szolgáltatás

Az egyik legtartalmasabb listázásunk. Itt szinte minden olyan témakört megtalál amit az előzőekben nem tudtunk egyértelműen rendszerbe sorolni.
Vendéglátás

Vendéglátás

Az alábbi listáról kiválaszthatja kedvenc vendéglőjét, fagyizóját, de lehetősége nyílik akár azonnali szállásfoglalásra is a hotelek és panziók sokaságából.
Lap tetejére
Impresszum | ÁFSZ, adatvédelem, cookie-szabályzat