Egerszeginfo logo

Hírek

2016.06.04

Kiutasították a határzárat átlépő szír és iraki vádlottakat


2016. június 1-jén 14 órai kezdettel tárgyalta a Zalaegerszegi Járásbírságon az első zalai migrációs ügyet, majd nem sokkal később a másodikat is.  A két férfi – egy szír és egy iraki – együtt lépett át illegálisan a határon. 

Twitter

Az első ügyben a szír vádlott 2016. május 30-án 17 óra körül  átjött a horvát-magyar határon az ideiglenes biztonsági határzár első vonalát képező gyorstelepítésű drótakadályon, majd átmászott a határzár kerítésén. A vádlottat nem sokkal később Zákányban fogták el a Nagyatádi Rendőrkapitányság Határrendészeti Osztályának járőrei.

 
A szír vádlott gyorsított eljárással került a bíróság elé, ahol tolmács részvétele mellett elmondta, hogy 1 éve indult el Szíriából, majd miután Törökországban dolgozott néhány hónapot, és 600 dollárt fizetett egy embercsempésznek, hogy Nyugatra indulhasson.  Horvátországig vonattal és busszal utazott, majd gyalog ment a határhoz, s mintegy 2 kilométerre az átlépés helyszínétől fogták el. A bíró kérdésére közölte azt is, hogy Szíriából a háború miatt menekült el,  úticélja pedig Németország, ahol testvére él. Ügyvédje kiegészítette az elmondottakat azzal, hogy a 21 éves fiatal Szíriában főiskolára járt. A diploma megszerzésének feltétele volt a sorkatonai szolgálat, de ő nem akart katona lenni, ezért szülei segítségével kijutott Szíriából. Ahová – mint ahogy az utolsó szó jogán is mondta – nem akar visszamenni.

Megérti a bíróság azt, amit a vádlott mond, hogy évek óta ez szír gyakorlat, de ez nem mentesíti a vádlottat a magyar büntető törvények hatálya alól – hangzott az ítélet indokolásában, amelyben a bíróság bűnösnek mondat ki a vádlottat a határzár tiltott átlépése bűntettében, s 1 évre kiutasította Magyarország területéről, valamint kötelezte 29.400 Ft eljárás során felmerült költség megfizetésére. A indokolásban elhangzott az is: kétséget kizárólag megállapítható, - a vádlott  beismerő vallomást  tett -, hogy nem megengedett módon lépett a vádlott Magyarország területére. A bíróság a  törvényi minimumot szabta ki rá, tekintettel a büntetlen előéletére, a fiatal felnőtt korára, a beismerő vallomására, valamint a cselekmény elkövetésének emberileg érthető indokára.

Nem sokkal később ugyanezen tényállás miatt állt bíróság elé egy iraki állampolgár is. Társához hasonlóan ő is azt mondta: a háború miatt indult el hazájából, s Németországba tart. Bírói kérdésre közölte: Görögországból idáig nem embercsempészek segítségével utazott, önerőből jutott ide, s két napja csak ketten - a korábban elítélt szír férfival - jöttek át a határon. A bíróság e vádlottat is bűnösnek találta határzár tiltott átlépése bűntettében, s  1 évre kiutasította Magyarország területéről. Enyhítő körülményként értékelte a bíróság a fiatal felnőtt korát, a büntetlen előéletét és a beismerő vallomását.

 

Mindkét ítélet jogerős. Fotó csak illusztráció!

Forrás: Zalaegerszegi Törvényszék

Szóljon hozzá...


Programajánló

2024. február
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829 

Cégadatbank

Autó, motor

Autó, motor

Itt bármit megtalál ami az autójával kapcsolatos lehet. Új- és használtautó kereskedéseket, szak-szerelőket, hivatalos márkszervizeket.
Egészségügy

Egészségügy

Természetes dolog, hogy minden ember számára a saját, és családja egészsége a legfontosabb.
Elektronika

Elektronika

Vásárolni szeretne valamilyen új elektronikai berendezést? Akár háztartási gépet, akár szórakoztató elektronikai berendezés...
Építőipar

Építőipar

Építkezik? Vagy lakását szeretné felújítani, korszerüsíteni? Nagyon öszszetett folyamatok ezek, és természetesen nem olcsó beruházás...
Faipar

Faipar

Portálunk ezen listáján bemutatjuk azokat a vállalkozásokat melyek a fakitermeléstől kezdődően a bútorgyártásig segítik...
Fémipar

Fémipar

Esztergályost, lakatost vagy hegesztőt keres? Kovácsoltvas kerítést szeretne, vagy csak a felesleges vashulladéktól kíván megszabadulni?
Kereskedelem

Kereskedelem

Talán az egyik legátfogóbb csoportot magába foglaló kifejezés a KERESKEDELEM szó. Nehéz is átfogóan egy általános leírást adni...
Szabadidő

Szabadidő

Kikapcsolódásra, felüdülésre vágyik? Vagy aktívan szeretné eltölteni idejét barátai, családja társaságában?
Számítástechnika

Számítástechnika

A számítógép már olyan szinten az életünk részévé vált, hogy nélküle már el sem lehet képzelni az életet. Szinte minden területen megkönnyíti dolgunkat...
Szépségápolás

Szépségápolás

Itt bármit megtalál ami megszépülését, felfrissülést, és a természetes séget segíti. Nők is, és férfiak egyeránt megtalálhatják a nekik megfelelő szolgáltatást.
Szolgáltatás

Szolgáltatás

Az egyik legtartalmasabb listázásunk. Itt szinte minden olyan témakört megtalál amit az előzőekben nem tudtunk egyértelműen rendszerbe sorolni.
Vendéglátás

Vendéglátás

Az alábbi listáról kiválaszthatja kedvenc vendéglőjét, fagyizóját, de lehetősége nyílik akár azonnali szállásfoglalásra is a hotelek és panziók sokaságából.
Lap tetejére
Impresszum | ÁFSZ, adatvédelem, cookie-szabályzat