Egerszeginfo logo

Hírek

2016.05.23

Hatezer külföldi lett bűncselekmény áldozata tavaly hazánkban


A Magyarországon külföldiek sérelmére elkövetett élet, valamint vagyon elleni erőszakos bűncselekmények száma 2014-hez viszonyítva tavaly kissé nőtt, az azt megelőző pár évhez képest azonban még mindig kevesebb ilyen jellegű bűncselekmény volt hazánkban.

Twitter

Májusban holtan találtak egy nyolcvanéves német állampolgárságú férfit a Baranya megyei Túronyban, a rendőrség emberölés bűntett gyanúja miatt indított eljárást ismeretlen tettes ellen, a helyszíni és halottszemle megállapítása alapján az otthonában megtalált férfi halálát idegenkezűség okozta. Nemrég számoltunk be arról, hogy április végén meggyilkoltak egy izraeli turistát Magyarországon, korábban pedig egy fővárosi hotelben találtak holtan egy férfit, melynek kapcsán a nyomozók halált okozó testi sértés megalapozott gyanúja miatt egy 25 éves ausztrál állampolgárt gyanúsítottként hallgattak ki. Utánajártunk, hogy Magyarországon az utóbbi években hogyan alakult a külföldiek sérelmére elkövetett élet, valamint vagyon elleni bűncselekmények száma.

Magyarországon 2015-ben összesen 6116 külföldi természetes személy sérelmére követtek el bűncselekményt, a 2016. január és március között eltelt időszakban ez a szám 1253 - tájékoztatta lapunkat az Országos Rendőr-főkapitányság. Ez azonban nem csupán az erőszakos bűncselekményeket foglalja magában, hanem például a lopás, csalás vagy jogtalan elsajátítás is ide sorolható, jellemzően ezek tartoznak a külföldiek sérelmére elkövetett bűncselekmények közé.

Az erőszakos bűncselekmények száma kissé emelkedett

A külföldi természetes személy sérelmére elkövetett élet elleni, valamint vagyon elleni erőszakos bűncselekmények számának alakulását tartalmazó táblázatból kiderül, hogy 2014-hez képest tavaly a legtöbb kategóriában nőtt a bűncselekmények száma – így az összesített adat is emelkedett –, azonban a 2011-es, 2012-es és 2013-as adatokat figyelembe véve némi csökkenés figyelhető meg.

Az ORFK-tól megtudtuk, hogy külföldi állampolgárok sérelmére jellemzően vagyon elleni bűncselekményeket követnek el Magyarországon (lopás, rablás, kifosztás, csalás, jogtalan elsajátítás), azonban a testi sértés és garázdaság bűncselekmények sértettjei között is számottevő a külföldiek száma.

A bűncselekmények helyszínei változóak. A szórakozóhelyek, vendéglátóhelyek, szállodák, tömegközlekedési eszközök és üdülőhelyek mellett közterületen és az autópályák pihenőiben vagy üzemanyagtöltő állomásokon is követtek el külföldi állampolgárok sérelmére bűncselekményeket.

* Ezek az adatok az Egységes Nyomozóhatósági és Ügyészségi Bűnügyi Statisztika (ENyÜBS) rendszeréből származnak, amely úgynevezett követő statisztika; minden esetben a már lezárt eljárások számáról ad tájékoztatást. Az adatbázis nem az elkövetési idő, hanem a statisztikában való rögzítés időpontja szerint tartalmazza a bűncselekményeket.

**A 2016. I-III. havi adatok tájékoztató jellegűek.

 

Forrás: Turizmus online

Szóljon hozzá...


Programajánló

2024. május
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 

Cégadatbank

Autó, motor

Autó, motor

Itt bármit megtalál ami az autójával kapcsolatos lehet. Új- és használtautó kereskedéseket, szak-szerelőket, hivatalos márkszervizeket.
Egészségügy

Egészségügy

Természetes dolog, hogy minden ember számára a saját, és családja egészsége a legfontosabb.
Elektronika

Elektronika

Vásárolni szeretne valamilyen új elektronikai berendezést? Akár háztartási gépet, akár szórakoztató elektronikai berendezés...
Építőipar

Építőipar

Építkezik? Vagy lakását szeretné felújítani, korszerüsíteni? Nagyon öszszetett folyamatok ezek, és természetesen nem olcsó beruházás...
Faipar

Faipar

Portálunk ezen listáján bemutatjuk azokat a vállalkozásokat melyek a fakitermeléstől kezdődően a bútorgyártásig segítik...
Fémipar

Fémipar

Esztergályost, lakatost vagy hegesztőt keres? Kovácsoltvas kerítést szeretne, vagy csak a felesleges vashulladéktól kíván megszabadulni?
Kereskedelem

Kereskedelem

Talán az egyik legátfogóbb csoportot magába foglaló kifejezés a KERESKEDELEM szó. Nehéz is átfogóan egy általános leírást adni...
Szabadidő

Szabadidő

Kikapcsolódásra, felüdülésre vágyik? Vagy aktívan szeretné eltölteni idejét barátai, családja társaságában?
Számítástechnika

Számítástechnika

A számítógép már olyan szinten az életünk részévé vált, hogy nélküle már el sem lehet képzelni az életet. Szinte minden területen megkönnyíti dolgunkat...
Szépségápolás

Szépségápolás

Itt bármit megtalál ami megszépülését, felfrissülést, és a természetes séget segíti. Nők is, és férfiak egyeránt megtalálhatják a nekik megfelelő szolgáltatást.
Szolgáltatás

Szolgáltatás

Az egyik legtartalmasabb listázásunk. Itt szinte minden olyan témakört megtalál amit az előzőekben nem tudtunk egyértelműen rendszerbe sorolni.
Vendéglátás

Vendéglátás

Az alábbi listáról kiválaszthatja kedvenc vendéglőjét, fagyizóját, de lehetősége nyílik akár azonnali szállásfoglalásra is a hotelek és panziók sokaságából.
Lap tetejére
Impresszum | ÁFSZ, adatvédelem, cookie-szabályzat