Egerszeginfo logo

Hírek

2016.05.18

Eltűnt kétszáz utazási iroda


Számos határozat született az utóbbi időben a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatalnál (MKEH) utazásszervezők engedélyének visszavonásáról, mely részben a januárban életbe lépő jogszabályváltozásnak tudható be. Jelenleg körülbelül kétszázzal kevesebb utazási vállalkozó - utazásszervező és -közvetítő - van, mint az év elején.

Twitter

Kapcsolódó cikkek

Az  MKEH január közepétől ellenőrizte a nyilvántartásban szereplő vállalkozásokat egy témavizsgálat keretében. Az ellenőrzéseket a tevékenységért felelős személyek foglalkoztatásához kapcsolódó, 2015. szeptember 2-án hatályba lépett jogszabályváltozás indokolta, mely az akkor már működő utazási irodák számára 2015. december 31-ig adott időt a szükség szerint igazolandó feltételek teljesítésére. A vizsgálatok során az MKEH ellenőrizte egyes utazási irodák cégadatait is, mely során több, évekkel ezelőtt engedélyt szerzett cégről derült ki, hogy korábban már törölték, vagy épp felszámolás, végelszámolás vagy kényszertörlés alatt áll a cégnyilvántartás szerint. A nyilvántartott utazási irodák számának csökkenése így már április közepén is érzékelhető volt.

Bár túlnyomó többségben ez volt az oka az engedélyek visszavonásának, az MKEH honlapján közzétett adatokból az is kiderül, hogy több utazási irodát azért is töröltek, mert nem tudtak megfelelni a január 1-jétől érvényesülő szabályozásnak, miszerint tevékenységért felelős személy valaki egyszerre csak egy helyen lehet. Információink szerint néhány iroda éppen ezért maga kezdeményezte engedélyének visszavonását.

Azoknál az utazási irodáknál, amelyek a fent említettek szerint 2015. december 31-ig nem igazolták a tevékenységért felelős személy foglalkoztatásával összefüggő feltételek meglétét, az MKEH hatósági ellenőrzést folytatott le, és adatszolgáltatásra kötelezte a vállalkozásokat. Amely irodáknál a megküldött igazolások a jogszabályi rendelkezéseknek való megfelelést igazolta, az MKEH írásban jelzett vissza a kötelezettség teljesítésének tudomásul vételéről. Mint ahogy érdeklődésünkre az MKEH képviselőjétől megtudtuk, a megváltozott szabályozásnak való megfelelés azoknál az utazási irodáknál jelentett gondot, ahol a tevékenységért felelős személy nem szüntette meg a munkaviszonyát a másik, őt foglalkoztató cégnél, vagy a felmondását nem kellő időben jelezte az utazási iroda felé, így nehéz helyzetbe hozta az érintett utazási irodát, amennyiben az a vállalkozás nem foglalkoztatott másik, megfelelő képesítésekkel és gyakorlattal rendelkező, alkalmas személyt. Az MKEH kellő haladékot biztosított számos utazási irodának, de a vizsgálati időszak lezárásával - közel egy időben - hozta meg döntéseit, ami magyarázatot ad arra, hogy miért csappant meg hirtelen az utazásszervezők száma. Az MKEH szándékosan még a főszezon előtt tette meg a fenti lépéseket annak érdekében, hogy májusra már ne maradjanak olyan utazási irodák, amelyek nem tudnak megfelelni a jelenlegi követelményeknek, hiszen a módosításra vonatkozó felhívás már szeptemberben megjelent. 

Az MKEH-tól megtudtuk, hogy a nyilvántartásból törölt utazásszervező cégek között túlnyomó többségben a már régóta nem működő vagy felszámolás alatt álló, illetve jogosultságukat megújítani nem kívánó irodák voltak, csupán néhány olyan cégről (kb. 10-15) van szó, amelyeknek a feltételek nem teljesítése vagy az adatszolgáltatás elmaradása miatt vonta vissza a hivatal az engedélyét. Az MKEH a vonatkozó témavizsgálatot lezárta, így e vonatkozásban nem várhatók további törlések a nyilvántartásból, vagyis aki nem felelt meg a szabályozásnak, azt a céget május elejéig törölték és számukra a jogosultság megfelelő igazolásáig a tevékenység folytatását megtiltották.

A témavizsgálat január második felében kezdődött az ellenőrzési értesítők kiküldésével, és közel ezer utazási irodát érintett. A vizsgálati időszak alatt – május elejéig – a hivatal 138 utazási irodát törölt, 106 iroda pedig maga kérelmezte a jogosultságának visszavonását. 2016. január 1-jén összesen 1288 bejegyzett utazási vállalkozás (utazásszervező és utazásközvetítő) volt Magyarországon, május közepére ez a szám 1084-re esett vissza.

A fotók illusztrációk!

 

Forrás: Turizmus online

Szóljon hozzá...


Programajánló

2024. május
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 

Cégadatbank

Autó, motor

Autó, motor

Itt bármit megtalál ami az autójával kapcsolatos lehet. Új- és használtautó kereskedéseket, szak-szerelőket, hivatalos márkszervizeket.
Egészségügy

Egészségügy

Természetes dolog, hogy minden ember számára a saját, és családja egészsége a legfontosabb.
Elektronika

Elektronika

Vásárolni szeretne valamilyen új elektronikai berendezést? Akár háztartási gépet, akár szórakoztató elektronikai berendezés...
Építőipar

Építőipar

Építkezik? Vagy lakását szeretné felújítani, korszerüsíteni? Nagyon öszszetett folyamatok ezek, és természetesen nem olcsó beruházás...
Faipar

Faipar

Portálunk ezen listáján bemutatjuk azokat a vállalkozásokat melyek a fakitermeléstől kezdődően a bútorgyártásig segítik...
Fémipar

Fémipar

Esztergályost, lakatost vagy hegesztőt keres? Kovácsoltvas kerítést szeretne, vagy csak a felesleges vashulladéktól kíván megszabadulni?
Kereskedelem

Kereskedelem

Talán az egyik legátfogóbb csoportot magába foglaló kifejezés a KERESKEDELEM szó. Nehéz is átfogóan egy általános leírást adni...
Szabadidő

Szabadidő

Kikapcsolódásra, felüdülésre vágyik? Vagy aktívan szeretné eltölteni idejét barátai, családja társaságában?
Számítástechnika

Számítástechnika

A számítógép már olyan szinten az életünk részévé vált, hogy nélküle már el sem lehet képzelni az életet. Szinte minden területen megkönnyíti dolgunkat...
Szépségápolás

Szépségápolás

Itt bármit megtalál ami megszépülését, felfrissülést, és a természetes séget segíti. Nők is, és férfiak egyeránt megtalálhatják a nekik megfelelő szolgáltatást.
Szolgáltatás

Szolgáltatás

Az egyik legtartalmasabb listázásunk. Itt szinte minden olyan témakört megtalál amit az előzőekben nem tudtunk egyértelműen rendszerbe sorolni.
Vendéglátás

Vendéglátás

Az alábbi listáról kiválaszthatja kedvenc vendéglőjét, fagyizóját, de lehetősége nyílik akár azonnali szállásfoglalásra is a hotelek és panziók sokaságából.
Lap tetejére
Impresszum | ÁFSZ, adatvédelem, cookie-szabályzat