Egerszeginfo logo

Hírek

2016.04.18

A XIII.ZALAGERSZEGI FAZEKAS-KERAMIKUS TALÁLKOZÓ ÉS FESZTIVÁL 2016. április 22-23-24.


A Zala Megyei Népművészeti Egyesület és a Göcseji Múzeum szervezésében, immáron 13. alkalommal kerül megrendezésre a Zalaegerszegi Országos Fazekas- Keramikus Találkozó és Fesztivál a Göcseji Falumúzeumban 2016. április 22-24. között. Helyszín: Göcseji Falumúzeum, Zalaegerszeg. Rendező: Zala Megyei Népművészeti Egyesület.

Twitter

Zalaegerszeg, Göcsej kapujában büszke a vidék hagyományaira, népi kultúrájára. A Fazekas Fesztivál a zalai, vasi „gölöncséreknek”, gyönyörű mesterségüknek állít emléket mai utódaik seregszemléjének megszervezésével. A Fesztivál gondolatának elindítója, majd fővédnöke Németh János Kossuth és Munkácsy – Díjas keramikus iparművész, a Nemzet Művésze, maga is fazekas-kályhakészítő dinasztia sarja. Mára már világhírűvé vált munkásságában a fazekas agyagformázás alap-elemeiből építkezik, megteremtve egy sajátos, múltból üzenő, de mai életünket szebbé tevő világot.

   Zalaegerszeg kulturális életét gazdagította évtizedeken keresztül a Czúgh fazekas dinasztia. Czúgh János, Czúgh Dezső és Czúgh Miklós munkásságukkal sokat tettek a zalai, vasi fazekas hagyományok továbbéltetéséért.

   Csótár Rezső szentgyörgyvölgyi fazekas a Népművészet Mestere az őrségi – göcseji hagyományos edények készítésével a tájegység ismert „nevezetessége”. A 90-es években a zalaegerszegi Kézművesek Házában elindult fazekas képzésnek köszönhetően megye szerte újra sok fazekas őrzi a vidék hagyományait, élteti újra a mesterséget. Közülük Csuti Tibor, Barakonyi István országosan is hírnevet szerzett magának és Zalának, több tanítványuk is rendszeres résztvevője a fesztiválnak.

   Zalaegerszeg úgy adhat otthont az ország különböző tájairól ideérkezett fazekasoknak és keramikusoknak, hogy kulturális kisugárzásával élő fazekas kultúra segítője lehet. Örülünk, hogy a hagyományokat őrző és megújító fazekasok tevékenységének köszönhetően évente gyönyörködhetünk Magyarország különböző tájegységeit reprezentáló edényekben, megismerhetjük Tiszafüred, Nádudvar, az Őrség, Szekszárd, Barcaság, az Alföld, Észak-Magyarország és az erdélyi fazekas központok gyönyörű edényeit, és a mai keramikus törekvéseket.

A Zala Megyei Népművészeti Egyesület ezt a fesztivált az ország szakmai közönsége számára fontos találkozóvá tette az elmúlt években, ahol elismert fazekasok mutatkoznak be termékeikkel, tudásukkal a fazekas versenyen, és részt vesznek a szakmai konferencián.

Az idei konferencia szakmai témái:

-          Bangó Aliz: A hucul kerámiák

-          Les Gábor: A Partium fazekas kultúrája

-          Csupor István: A fazekasság helyzete az OK pályázati kiállítás tükrében.

A Pajta Galériában Bangó Aliz hucul kerámiái tekinthetők meg.

A rendezvény fontos eleme a folklórműsor, ezért nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy a legjobb hagyományőrző csoportok lépjenek fel. Az idei szereplők: a Piros Rózsa Kalocsai Hagyományőrző Együttes, a Tördemic Néptáncegyüttes, a Szanyi Bokréta Hagyományőrző Együttes, a Zalai Táncegyüttes, a Szekszárdi Bartina Táncegyüttes. A Tolna Megyei Népművészeti Egyesület Divatbemutatót tart a gyönyörű Sárközi viseletekből és mai használatú, Göbölyös Márta és Somody Beáta iparművészek sárközi ruháiból. A fesztivál ideje alatt színes kísérő programok gondoskodnak a kellemes időtöltésről, mint a Zala Megyei Népművészeti Egyesület 1996-ban elkészített honfoglalás kori jurta kiállítása, péntek délután agyagos játszóház és gólyalábas vásári játék a gyerekeknek, Kádár Ferkó vándorfényképész vásári fényképezése, népi játszótér, mozgásos és vidám játékokkal, folyamatos korongozási lehetőség kicsiknek és nagyoknak, tájegységi gasztronómiai kínálat.

 

Forrás: Göcseji Falumúzeum

Szóljon hozzá...


Programajánló

2024. május
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 

Cégadatbank

Autó, motor

Autó, motor

Itt bármit megtalál ami az autójával kapcsolatos lehet. Új- és használtautó kereskedéseket, szak-szerelőket, hivatalos márkszervizeket.
Egészségügy

Egészségügy

Természetes dolog, hogy minden ember számára a saját, és családja egészsége a legfontosabb.
Elektronika

Elektronika

Vásárolni szeretne valamilyen új elektronikai berendezést? Akár háztartási gépet, akár szórakoztató elektronikai berendezés...
Építőipar

Építőipar

Építkezik? Vagy lakását szeretné felújítani, korszerüsíteni? Nagyon öszszetett folyamatok ezek, és természetesen nem olcsó beruházás...
Faipar

Faipar

Portálunk ezen listáján bemutatjuk azokat a vállalkozásokat melyek a fakitermeléstől kezdődően a bútorgyártásig segítik...
Fémipar

Fémipar

Esztergályost, lakatost vagy hegesztőt keres? Kovácsoltvas kerítést szeretne, vagy csak a felesleges vashulladéktól kíván megszabadulni?
Kereskedelem

Kereskedelem

Talán az egyik legátfogóbb csoportot magába foglaló kifejezés a KERESKEDELEM szó. Nehéz is átfogóan egy általános leírást adni...
Szabadidő

Szabadidő

Kikapcsolódásra, felüdülésre vágyik? Vagy aktívan szeretné eltölteni idejét barátai, családja társaságában?
Számítástechnika

Számítástechnika

A számítógép már olyan szinten az életünk részévé vált, hogy nélküle már el sem lehet képzelni az életet. Szinte minden területen megkönnyíti dolgunkat...
Szépségápolás

Szépségápolás

Itt bármit megtalál ami megszépülését, felfrissülést, és a természetes séget segíti. Nők is, és férfiak egyeránt megtalálhatják a nekik megfelelő szolgáltatást.
Szolgáltatás

Szolgáltatás

Az egyik legtartalmasabb listázásunk. Itt szinte minden olyan témakört megtalál amit az előzőekben nem tudtunk egyértelműen rendszerbe sorolni.
Vendéglátás

Vendéglátás

Az alábbi listáról kiválaszthatja kedvenc vendéglőjét, fagyizóját, de lehetősége nyílik akár azonnali szállásfoglalásra is a hotelek és panziók sokaságából.
Lap tetejére
Impresszum | ÁFSZ, adatvédelem, cookie-szabályzat