Egerszeginfo logo

Hírek

2016.03.31

Magyarország legvirágosabb éttermét keresik


A Virágos Magyarországért versenynek minden évben van kiemelt témája: 2016-ban a Magyar Turizmus Zrt. tematikus évéhez, a Gasztroélmények Évéhez kapcsolódva keresik azt a hazai éttermet, amely kiemelt figyelmet szentel környezetének gondozottságára, virágosítására. A versenyre május 31-éig lehet pályázni.

Twitter

Az országos mellett ma már helyi – városi, megyei, régiós – versenyeket is rendeznek, amelyek évente több mint hárommillió embert mozgósítanak a kulturált, rendezett, tiszta, virággal díszített környezet megteremtése, megőrzése érdekében. A megmérettetést huszonharmadik alkalommal hirdetik meg. A feltételek a korábbiakhoz hasonlók: önkormányzatok nevezhetnek. A jelentkezési határidő május 31-e.

Ebben az évben a szépkorúak részére fenntartott intézmények környezetének gondozottságát és az ennek érdekében végzett önkéntes, közösségépítő munkát is szemrevételezzük és díjazzuk – tájékoztatott Dr. Csemez Attila, a Virágos Magyarországért Szervező Bizottságának elnöke a verseny sajtótájékoztatóján. Dr. Faragó Péter, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója hangsúlyozta: a nemzeti turisztikai marketingszervezet kiemelt projektként kezeli a „Virágos Magyarországért” mozgalmat.

A verseny és a turizmus céljai azonosak: a szebb, kulturáltabb, a környezetre nagy figyelmet fordító országkép megteremtése, Magyarország jó hírének, turisztikai vonzerejének növelése, a kulturált, vendégváró, virágokkal díszített, esztétikus környezet kialakítása.

Az élményhez a vendéglátás esetében nem csupán a felszolgált ételek és italok minősége járul hozzá, hanem az a környezet, esztétikum is, amelyben a betérő vendég elfogyaszthatja azokat. Így idén, a Gasztroélmények Évében a Virágos Magyarországért verseny keretében Magyarország legvirágosabb éttermét keressük. A versenyt a turizmus indította útjára, és két évtizede töretlen támogatója.

A Magyar Turizmus Zrt. a marketing területén még hatékonyabban kívánja segíteni a mozgalmat, konkrét promóciós együttműködést is biztosítva regionális marketing igazgatóságai bevonásával. A kulturált vendégfogadás és a vendégbarát szemlélet elengedhetetlen tartozéka az ápolt környezet, a települések rendezett utcaképe, átgondolt fejlesztései, irányítótábláinak rendszere. Egyfajta tükröt is tart ez a verseny a résztvevő községek elé, hiszen a kertészeti és turisztikai szakemberekből álló zsűri értékelése iránymutatást, javaslatot, szakmai értékelést is tartalmaz, segítendő a települések további erőfeszítéseit.

Dr. Bocsi Andrea a Virágos Magyarországért nemzeti koordinátora a versenyre való jelentkezés gyakorlati tudnivalóiról adott részletes tájékoztatást, hangsúlyozva az idei év kiemelt témáját: az ország legvirágosabb éttermének keresését és díjazását a Gasztroélmények Évéhez kapcsolódóan.

A mozgalom fontos összekötő kapocs Európával, mivel a magyar megmérettetés, része a 11 európai országot átfogó Európai Virágos Városok és Falvak versenyének /Entente Florale Europe/. Az elmúlt két évtized alatt 52 magyar település vett részt az európai versenyben igen szép eredménnyel: 9 arany-, 23 ezüst-, 10 bronz- és 10 európai érmet nyerve – foglalta össze a nemzetközi szereplést Kunczené Fellegi Katalin, a verseny fővédnöke.

2016-ban város kategóriában Mosonmagyaróvár, falu kategóriában Dunakiliti képviseli Magyarországot az Entente Florale Europe versenyben. A településeket a nemzetközi szakemberekből álló zsűri idén júliusban keresi fel, majd a települések képviselői a többi ország nyertesével együtt szeptemberben részt vesznek a Brnóban megrendezésre kerülő díjátadó gálán.

Mosonmagyaróvár polgármestere Dr. Árvay István beszámolója szerint évente mintegy. 50 000 db egynyári virágot 8000 árvácskát és tulipánt, 1000 cserjét, örökzöldet, 200-300 lombos fát ültettek. Jelentős mennyiségű zöldfelülettel rendelkezünk, melyek minőségi megújítását néhány évvel ezelőtt megkezdtük. Folyamatosan végezzük a 20-30 évvel ezelőtt kialakított parkok, kertek felújítását. A település két bevezető főútján kialakított körforgalom kertje, kapuként fogadja a látogatókat, s megújult a felújított Hansági Múzeum kertje is. A városlakók gondozzák a családi házuk előtti közterületet, ugyanígy a lakótelepeken is van összefogás, környezetszépítés, amelyben versenyeznek is. A vállalkozók és civil szervezetek közül is többen segítik, támogatják az önkormányzat környezetszépítő munkáját.

Az„Apró kezek, csoda kertek” című kertépítő versenyünk gyerekeknek szól: a belváros főutcáján kis ágyásokban kertcsodák születnek s egy hónapig bárki megtekintheti. A „Legszebb konyhakertek” című országos versenyben 2015-ben második alkalommal vett részt a város. – A legfontosabb, hogy az, amit megvalósítunk, mindannyiunk örömére szolgál majd, és megmarad gyermekeinknek, unokáinknak.– mondta el Kovács Andor Tamásné, Dunakiliti polgármestere. –A Kiserdei Óvodában zöldséges- és virágoskertet gondoznak a gyerekek, ill. fűszernövények nevelésére szolgáló területet hoztak létre.

A nemzetközi versenyre felkészülésbe bevonjuk az üzemek, vállalkozások képviselőit is, hiszen csak így lehet teljes a siker. Most írjuk ki a helyi virágosítási versenyt. A növények elültetésében, gondozásában a lakosság is részt vesz, elsősorban a civil szervezetek segítségével. Az energetikai intézkedésekkel a kiadáscsökkentés elérése, a környezettudatos megoldások alkalmazása nemcsak az önkormányzatnak, hanem a vállalatoknak is érdeke. – A település a természeti és épített örökségi értékek védelme, gyarapítása mellett a természetes táj megőrzése, a virágokkal, zöld növényekkel díszített tiszta környezet megteremtését szem előtt tartva csatlakozott a versenyhez.

A tavalyi első helyezéssel a Nemzetgazdasági Minisztériumtól 500.000 Ft-os támogatás járt, több helyről kaptak egynyári palántákat és virágföldet is, valamint a Magyar Turizmus Zrt. is felajánlotta szakemberei segítségét a felkészüléshez a nemzetközi versenyre.

A Virágos Magyarországért verseny immár több mint két évtizede Magyarország legsikeresebb környezetszépítő versenye, és talán ennél is több: mozgalom, amelyet a Magyar Turizmus Zrt. saját projektjeként kezel, biztosítva annak szervezeti és finanszírozási kereteit. A Virágos Magyarországért verseny operatív megszervezését a kezdetektől fogva minisztériumok, szakmai és civil szervezetek összefogása teszi lehetővé.

Szintén a kezdetektől támogatja a mozgalmat a Nemzetgazdasági Minisztérium, a Magyar Turizmus Zrt., a Földművelésügyi Minisztérium, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Belügyminisztérium, az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottsága, a Virágzó Magyar Kertkultúráért Alapítvány, Budapest Főváros Önkormányzata, a Magyar Önkormányzati Főkertészek Szövetsége, a Város és Faluvédők Szövetsége, a Magyar Tájépítészek Szövetsége, a Balatoni Szövetség, a Magyar Kertépítők Országos Szövetsége és még számos civil szervezet.

A verseny fődíja Magyarország képviselete a 2017. évi Európai Virágos Városok és Falvak Versenyében /Entente Florale Europe/. A jelentkezési lap megtalálható az interneten, a mozgalom honlapján, a viragosmagyarorszag.itthon.hu címen.

 

Forrás: Turizmus.hu

Szóljon hozzá...


Programajánló

2021. június
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 

Cégadatbank

Autó, motor

Autó, motor

Itt bármit megtalál ami az autójával kapcsolatos lehet. Új- és használtautó kereskedéseket, szak-szerelőket, hivatalos márkszervizeket.
Egészségügy

Egészségügy

Természetes dolog, hogy minden ember számára a saját, és családja egészsége a legfontosabb.
Elektronika

Elektronika

Vásárolni szeretne valamilyen új elektronikai berendezést? Akár háztartási gépet, akár szórakoztató elektronikai berendezés...
Építőipar

Építőipar

Építkezik? Vagy lakását szeretné felújítani, korszerüsíteni? Nagyon öszszetett folyamatok ezek, és természetesen nem olcsó beruházás...
Faipar

Faipar

Portálunk ezen listáján bemutatjuk azokat a vállalkozásokat melyek a fakitermeléstől kezdődően a bútorgyártásig segítik...
Fémipar

Fémipar

Esztergályost, lakatost vagy hegesztőt keres? Kovácsoltvas kerítést szeretne, vagy csak a felesleges vashulladéktól kíván megszabadulni?
Kereskedelem

Kereskedelem

Talán az egyik legátfogóbb csoportot magába foglaló kifejezés a KERESKEDELEM szó. Nehéz is átfogóan egy általános leírást adni...
Szabadidő

Szabadidő

Kikapcsolódásra, felüdülésre vágyik? Vagy aktívan szeretné eltölteni idejét barátai, családja társaságában?
Számítástechnika

Számítástechnika

A számítógép már olyan szinten az életünk részévé vált, hogy nélküle már el sem lehet képzelni az életet. Szinte minden területen megkönnyíti dolgunkat...
Szépségápolás

Szépségápolás

Itt bármit megtalál ami megszépülését, felfrissülést, és a természetes séget segíti. Nők is, és férfiak egyeránt megtalálhatják a nekik megfelelő szolgáltatást.
Szolgáltatás

Szolgáltatás

Az egyik legtartalmasabb listázásunk. Itt szinte minden olyan témakört megtalál amit az előzőekben nem tudtunk egyértelműen rendszerbe sorolni.
Vendéglátás

Vendéglátás

Az alábbi listáról kiválaszthatja kedvenc vendéglőjét, fagyizóját, de lehetősége nyílik akár azonnali szállásfoglalásra is a hotelek és panziók sokaságából.
Lap tetejére
Impresszum | ÁFSZ, adatvédelem, cookie-szabályzat