Egerszeginfo logo

Hírek

2013.01.22

190 éves Nemzeti HIMNUSZUNK


Ma van a Magyar Kultúra Napja. 190 éve, 1823. január 22.én írta le Kölcsey Ferenc Himnuszunk szövegét  szatmárcsekei magányában. Erkel Ferenc jó húsz esztendővel később  zenésítette meg. Most Murányi László tollából idézünk, aki 2010. januárjában vetette papírra e sorokat.

Twitter

 Gyönyörű költői mű e 64 sor.

A tudós irodalomtörténészek azonban nem túl gyakran emlegetik, hogy  valójában miért is más ez, mint sok európai ország himnusza.

Mindjárt válaszolok rá - három példával is:

A németek például a Deutschland, Deutschland über alles, Über alles in  der Welt kezdetű szöveget ma már nem éneklik. A második világháború  után - mondjuk így - a győztes Európa tiltakozott e megfogalmazás  ellen, mert e szöveg ugyebár annyit jelent, hogy Németország mindenek  feletti, mindenek felett áll - az egész világon. Megmaradt Haydn  gyönyörű zenéje és ma, az eredeti himnusz-vers harmadik szakaszát  éneklik a németek. - Bármily hihetetlen is, de csak 1991 óta.

A Szovjetunió himnusza a soha nem létező szabadságot emberiség  legnagyobb pusztítóit Lenint és Sztálin éltette évtizedeken át. A  mostani Oroszországnak - mondjuk így a jogutódnak - csupán 10  esztendős a himnusza.

A franciáké, az úgynevezett La Marseillaise - a vérben álló harcról  szól és fegyverbe hív.

E rövidke európai példákat csak azért hoztam ide, hogy lássuk a  legfontosabbat. Azt ugyanis, hogy a mi Himnuszunk nem éltet királyt,  uralkodót, nem himnusza még a honszerző Árpádnak sem, az ország építő  IV. Bélának úgyszintén nem, de még a diadalt diadalra halmozó Mátyást  sem dicsőíti. A mi Himnuszunk az évszázadokon át szorongatott,

 kétségbeesett nép IMÁDSÁGA a mi megtartó Istenünkhöz. Az irodalom  tudós művelői tehát gyakran felejtik el - így emlegetni e csodálatos  64 sort. Tehát, hogy ez egy KÖZBENJÁRÓ IMÁDSÁG: Isten áldd meg a  magyart!

Amíg nem volt Kölcsey Himnusza, addig is volt a magyarságnak  összetartó, kollektív imádsága, a nép ajkán őrzött énekekkel. Nem  minden időszakban, nem mindig azonos belső erővel, hiszen pl. az  elmúlt század diktatúrái / 1919-re gondolok és az 55 évig tartó magyar  bolsevizmusra / tűzzel-vassal irtottak mindent, ami nem a parancsszó  ideológiája szerint született. De mondom: voltak a nép ajkán őrzött  énekek, pl. a Boldog- asszony anyánk, a Székely Himnusz / ne hagyd  elveszni Erdélyt Istenünk /, a reformátusok 90-ik zsoltára: "Te benned  bíztuk eleitől fogva", vagy az evangélikusok "Erős vár a mi Istenünk"  kezdetű Luther éneke.

Tehát mindig az Isten segítségét, áldását kértük harcaink  elcsüggedésünk, elnyomatásaink nehéz éveiben, vagy balsors tépte  évtizedeink alatt.

Ilyen Himnuszt tehát egyetlen európai nép sem mondhat magáénak, mint  amilyet nekünk hagyott örökül a 33 éves Kölcsey, a szatmárcsekei szoba  csendjében. A Nemzeti Múzeumban őrzött kéziratban csak egy-egy parányi  javítás látható, tehát szinte ömlött a tolla alól e felséges 64 sor.

Sajnos sokáig nem védte az Alkotmány nemzeti imádságunkat, pedig  rátört a sorokra maga Rákosi is az 5o-es évek elején mondván: az  mégsem lehet, hogy a dolgozó nép Himnusza, vagy bármely ünnepség az  Isten nevével kezdődjön. Alattomos terve céljából magához kérette  Kodály Zoltánt azzal a felszólítással, hogy írjon másikat, a  szocializmushoz illőt. Kodály rövid választ adott az élet és halál  diktátorának. Ezt mondta: ahhoz sem hozzátenni sem abból elvenni nem  lehet. Kodály a fejével játszott ebben a percben, de akkor Ő már  Kodály Zoltán volt, a magyar zenekultúra és művelődés világszerte  megkérdőjelezhetetlen tekintélye.

Rákosi nem nyugodott. Illyés Gyulát is magához intette, aki akkor a  költészet, a haladó magyar gondolkodás legnagyobb vezéreként volt  számon tartva itthon is, külhonban is, különösen Franciaországban.  Írjon egy új Himnusz szöveget, mondta Rákosi, majd keresünk hozzá  zeneszerzőt. A felszólításra Illyés ennyit válaszolt csupán: meg van  az már írva.

Miért fontos ma, hogy a hamar árvaságra jutó, betegségekkel küzdő,  Kölcsey mit hagyott ránk e nemzeti imában?

Azért fontos, mert a Himnusz megírásának napját január 22 -t 1989 óta  a Magyar Kultúra Napjának mondjuk ugyan - ám a magyar művészetek, a  kultúra a szemünk előtt silányul el vagy hever romokban.

Ez az állapot kiállásra, kitartásra, s ha kell kiáltásra kell, hogy  kényszerítsen minden jóérzésű, gondolkodó embert, a magyar  értelmiséget pedig kötelezően.

Forrás: Murányi László

Szóljon hozzá...


Programajánló

2023. szeptember
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 

Cégadatbank

Autó, motor

Autó, motor

Itt bármit megtalál ami az autójával kapcsolatos lehet. Új- és használtautó kereskedéseket, szak-szerelőket, hivatalos márkszervizeket.
Egészségügy

Egészségügy

Természetes dolog, hogy minden ember számára a saját, és családja egészsége a legfontosabb.
Elektronika

Elektronika

Vásárolni szeretne valamilyen új elektronikai berendezést? Akár háztartási gépet, akár szórakoztató elektronikai berendezés...
Építőipar

Építőipar

Építkezik? Vagy lakását szeretné felújítani, korszerüsíteni? Nagyon öszszetett folyamatok ezek, és természetesen nem olcsó beruházás...
Faipar

Faipar

Portálunk ezen listáján bemutatjuk azokat a vállalkozásokat melyek a fakitermeléstől kezdődően a bútorgyártásig segítik...
Fémipar

Fémipar

Esztergályost, lakatost vagy hegesztőt keres? Kovácsoltvas kerítést szeretne, vagy csak a felesleges vashulladéktól kíván megszabadulni?
Kereskedelem

Kereskedelem

Talán az egyik legátfogóbb csoportot magába foglaló kifejezés a KERESKEDELEM szó. Nehéz is átfogóan egy általános leírást adni...
Szabadidő

Szabadidő

Kikapcsolódásra, felüdülésre vágyik? Vagy aktívan szeretné eltölteni idejét barátai, családja társaságában?
Számítástechnika

Számítástechnika

A számítógép már olyan szinten az életünk részévé vált, hogy nélküle már el sem lehet képzelni az életet. Szinte minden területen megkönnyíti dolgunkat...
Szépségápolás

Szépségápolás

Itt bármit megtalál ami megszépülését, felfrissülést, és a természetes séget segíti. Nők is, és férfiak egyeránt megtalálhatják a nekik megfelelő szolgáltatást.
Szolgáltatás

Szolgáltatás

Az egyik legtartalmasabb listázásunk. Itt szinte minden olyan témakört megtalál amit az előzőekben nem tudtunk egyértelműen rendszerbe sorolni.
Vendéglátás

Vendéglátás

Az alábbi listáról kiválaszthatja kedvenc vendéglőjét, fagyizóját, de lehetősége nyílik akár azonnali szállásfoglalásra is a hotelek és panziók sokaságából.
Lap tetejére
Impresszum | ÁFSZ, adatvédelem, cookie-szabályzat