Egerszeginfo logo

Hírek

2016.02.22

Ítélethirdetés lesz a parkerdei gyilkosság ügyében


Az ügyész vádmódosítását követően a Zalaegerszegi Törvényszék dr. Gergye Tamás vezette büntetőtanácsa 2016. február 22-én ítélethirdetésre napolta el a zalaegerszegi Parkerdőben, 2015 áprilisában történt gyilkossággal gyanúsított B. B. vádlott ügyét.  Az ítélethirdetésre 2016. február 26-án, pénteken 10 órakor kerül sor.

Twitter
A vádirat szerint az akkor 20 éves vádlott és a gimnazista sértett 2014 júliusában ismerkedtek meg, s a két fiatal között szerelem szövődött. A kapcsolatnak a sértett 2015 januárjában véget vetett. A szakítás tényét a vádlott tudomásul vette, de beletörődni nem tudott, s abban reménykedett, hogy a lány visszatér majd hozzá. A két fiatal a szakítás után is kapcsolatban maradt, időnként netes üzeneteket váltottak, s néha véletlenszerűen összetalálkoztak zalaegerszegi rendezvényeken, szórakozóhelyeken. 2015. április 3-án is egy ilyen találkozóra került sor, amely során megbeszélték, hogy az azt követő hétvégén, 2015. április 11-én találkoznak Zalaegerszegen. A sértettet aznap este 8 órakor egy barátja vitte a ságodi városrészből a városba, s úgy volt, hogy valamikor 9 óra után az édesanyja megy majd érte. A sértett és a vádlott 8 óra 40 körül találkozott egymással a Kovács Károly téren, ahová a vádlott kocsival, a sértett gyalog érkezett. Innen a fiatalok gyalogosan indultak tovább Parkerdő felé. Nem sokkal később a sértettet telefonon hívta a testvére, s arról érdeklődött, hogy ő és az édesanyjuk pontosan mikorra menjenek érte. Megegyeztek, hogy 10 perc múlva indulnak Ságodról, ám amikor Zalaegerszegre értek, már nem érték el telefonon a sértettet.
A vádlott és a sértett a Parkerdő egy kivilágítatlan, fás-erdős részére mentek. A séta és beszélgetés közben a vádlott megragadta a sértettet, ököllel többször is megütötte a lány fejét, arcát, aki térdre esett. Ekkor a vádlott fojtogatni kezdte, majd a nála lévő, pontosan meg nem határozható méretű késsel 25 alkalommal szúrta meg a lány, akinek testén 51 különböző, bántalmazásból eredő sérülést jegyzett az orvosszakértő.
A vádlott ezt követően a kést eltette, elvette a lány mobilját (ezek nem kerültek elő), majd visszament a kocsijához és Nagykapornak irányába elhagyta Zalaegerszeget. Nem sokkal később felhívta egy ismerősét és azt mondta neki, hogy „megfojtotta és megszurkálta” a sértettet, mire a barátja értesítette a vádlott családját, valamint bejelentést tett a rendőrségen. Ezt követően a vádlott autójával a 76-os úton balesetet szenvedett, majd a megrongálódott kocsit elhagyva gyalog indult el. Így fogták el 23 óra 30 perckor a Keszthelyi Rendőrkapitányság járőrei, akiknek a vádlott beszámolt arról, hogy bántalmazta a sértettet. A zalaegerszegi rendőrök 23 óra 37 perckor találták meg sértettet a Parkerdőben, ám a kiérkező orvos már csak a halál beálltát tudta megállapítani.
A Zalaegerszegi Törvényszék 2015 novemberében kezdte tárgyalni az ügyet. Akkor a vádlott úgy nyilatkozott, hogy fenntartja az általa korábban elmondottakat, s részvétét fejezte ki a családnak. Ezt követően a tanács elnöke felolvasta a vádlott több korábbi vizsgálat, illetve kihallgatás alkalmával tett nyilatkozatait, valamint a feltett kérdésekre adott válaszait. Ezekből kirajzolódott a vádlott öngyilkos szándéka, s a lány iránti ragaszkodása, és az, hogy elmondása szerint nem tervezte el előre a történteket, a parkerdei helyszín sem volt előre megbeszélve, véletlenszerűen indultak el arra.  A késről azt mondta, két esetben - egyszer Budapesten, egyszer pedig Zalaegerszegen -   atrocitás érte, s emiatt vett magához kést, önvédelmi célból.

A tárgyalás 2016 januárjában folytatódott volna, ám időközben az ügyészség módosította a vádat. E szerint a cselekményt előre eltervelten követte el a vádlott. A védelem előkészítése érdekében a január közepén esedékes tárgyalást elhalasztották.
 
2016. február 22-én a Zalaegerszegi Törvényszék büntetőtanácsa előtt a vádlott jelezte, hogy a vádmódosítás miatt a korábban tett nyilatkozatait szeretné kiegészíteni, beszélne az őt ért két atrocitásról,  illetve arról, hogy miért akart mindenképpen személyesen találkozni a sértettel.
A 2014 szeptemberi Budapesten történt incidensről elmondta:  egyedül indult a barátai után, mikor rossz buszra szállt, s egy 40-50 év körüli idegen férfi szexuálisan zaklatni kezdte, fenyegette, de ő végül  el tudott futni. Közvetlenül a történtek után találkozott egy ismerősével – akit a 2016. február 22-i tárgyalásra tanúként idézett a bíróság –, s ő kísérte haza. Csak neki mondta el, hogy mi történt, de jóval később az édesanyjának is beszámolt a történtekről. A tanú úgy nyilatkozott, hogy aznap a vádlott ugyanarra a buszra szállt, amelyikre ő, zavart és zilált volt, s ekkor elmondta neki, hogy zaklatta egy homoszexuális férfi.
A másik eset Zalaegerszegen történt 2015  áprilisban a gyilkosság hetén kedd, szerda körül. A konditeremből hazafelé menet 3-4 ember az időt kérdezte tőle, mondta, nincs órája, mire mondták neki, hogy telefonon nézze meg. Félelmet keltettek, s a vádlott megijedt. Mint mondta, e két eset járult ahhoz, hogy az utóbbi eset után úgy döntött, magához vesz egy kést. A vádlott által hámozókésként leírt kést otthonról vette el, s napokig a zsebében hordta. Mint mondta, szégyellte, hogy zaklatták, s azt is, hogy – annak ellenére, hogy erős testalkatú – félelmet érzett.

A sértettel való találkozásról úgy nyilatkozott, azért erőltette, hogy személyesen mondja el neki,  mit érez, s mivel úgy vélte, a lány azért vetett véget a kapcsolatuknak, mert azt hitte, csak a szex miatt van vele, tisztázni akarta, hogy ez nem így van, s közben látni akarta a lány reakcióját is.
Kérdésre elmondta: a tanúkihallgatások során említett, a sértettre, s önmagára használt „elkaszálom” kifejezést ő nem úgy értette, ez csak egy indulatszó, máskor is használta, nemcsak most, hanem például foci közben is mondta, de nem azt értette alatta, amit szó szerint jelent.
 
Ezt követően perbeszédekre került sor, illetőleg a sértetti képviselő is felszólalt.

Elhatározta, megtervezte, megszervezte, s a végrehajtás céljából magához vett egy kést. A sértett sérüléseiből pedig kitűnik, hogy a vádlott kegyetlenül, embertelenséggel és brutalitással vitte véghez tettét – hangzott el az ügyészi záróbeszédben, kiemelve, hogy az eset után a vádlott barátainak a telefonba elismerte, mit tett, s öngyilkossági szándékáról is beszélt. Barátainak, akik először nem hitték el, azt mondta, ő már ezt eltervezte, s nem fog börtönbe menni. Hogy a hallottakból mit szűrtek le a tanúk, természetesen szubjektív, de a szövegkörnyezetből ”kiolvasható” az előre tervezettség.
Többek között ezt is vitatta védőbeszédében az ügyvéd, jelezvén, hogy az  „elterveztem” kijelentés alatt nem tudni, hogy a gyilkosságot vagy az öngyilkosságot, esetleg mindkettőt értette-e  a vádlott, s ez nem is derült ki az eljárás során.  Az „elkaszálnám”, „elkaszálom” kifejezések tekintetében a vádlott és egy tanú azt mondta, hogy a vádlott több alkalommal használta ezt a kifejezést, többféle szövegkörnyezetben, de nem gyilkossági vonatkozásban. A védelem álláspontja szerint a vádmódosításnak bizonyított alapja nincs, az elhangzott vallomásokból nem lehet erre következtetni, s jelezte a törvényszéknek, hogy a büntethetőséget kizáró okok mélyrehatóbb vizsgálatát tartaná szükségesnek.
A vádlottól az utolsó szó jogán elhangzott: „…próbálom magam lefoglalni… de állandóan csak erre gondolok, bármit csinálok, a legapróbb dolgokról is erre asszociálok… Sajnálom...”  

A Zalaegerszegi Törvényszék büntetőtanácsa 2016. február 26-án 10 órai kezdettel ül össze nyilvánosan, s hoz ítéletet első fokon az ügyben.

Az első tárgyalás utáni közleményünket itt találja:
http://zalaegerszegitorvenyszek.birosag.hu/sajtokozlemeny/20151130/nem-tett-vallomast-parkerdei-gyilkossaggal-gyanusitott-vadlott

Szóljon hozzá...


Programajánló

2024. július
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 

Cégadatbank

Autó, motor

Autó, motor

Itt bármit megtalál ami az autójával kapcsolatos lehet. Új- és használtautó kereskedéseket, szak-szerelőket, hivatalos márkszervizeket.
Egészségügy

Egészségügy

Természetes dolog, hogy minden ember számára a saját, és családja egészsége a legfontosabb.
Elektronika

Elektronika

Vásárolni szeretne valamilyen új elektronikai berendezést? Akár háztartási gépet, akár szórakoztató elektronikai berendezés...
Építőipar

Építőipar

Építkezik? Vagy lakását szeretné felújítani, korszerüsíteni? Nagyon öszszetett folyamatok ezek, és természetesen nem olcsó beruházás...
Faipar

Faipar

Portálunk ezen listáján bemutatjuk azokat a vállalkozásokat melyek a fakitermeléstől kezdődően a bútorgyártásig segítik...
Fémipar

Fémipar

Esztergályost, lakatost vagy hegesztőt keres? Kovácsoltvas kerítést szeretne, vagy csak a felesleges vashulladéktól kíván megszabadulni?
Kereskedelem

Kereskedelem

Talán az egyik legátfogóbb csoportot magába foglaló kifejezés a KERESKEDELEM szó. Nehéz is átfogóan egy általános leírást adni...
Szabadidő

Szabadidő

Kikapcsolódásra, felüdülésre vágyik? Vagy aktívan szeretné eltölteni idejét barátai, családja társaságában?
Számítástechnika

Számítástechnika

A számítógép már olyan szinten az életünk részévé vált, hogy nélküle már el sem lehet képzelni az életet. Szinte minden területen megkönnyíti dolgunkat...
Szépségápolás

Szépségápolás

Itt bármit megtalál ami megszépülését, felfrissülést, és a természetes séget segíti. Nők is, és férfiak egyeránt megtalálhatják a nekik megfelelő szolgáltatást.
Szolgáltatás

Szolgáltatás

Az egyik legtartalmasabb listázásunk. Itt szinte minden olyan témakört megtalál amit az előzőekben nem tudtunk egyértelműen rendszerbe sorolni.
Vendéglátás

Vendéglátás

Az alábbi listáról kiválaszthatja kedvenc vendéglőjét, fagyizóját, de lehetősége nyílik akár azonnali szállásfoglalásra is a hotelek és panziók sokaságából.
Lap tetejére
Impresszum | ÁFSZ, adatvédelem, cookie-szabályzat