Egerszeginfo logo

Hírek

2016.02.11

Dr. Zumbok Ferenc emléktábláját avatták városunkban


Zumbok Ferenc miniszteri biztos bírósági fogalmazóként, majd bíróként tevékenykedett. Pályafutásának jelentős állomásai közé tartozott a Fővárosi Cégbíróság irányítása, majd az Országos Igazságszolgáltatási Tanács Hivatalának szakmai vezető-helyettesi feladatainak ellátása.

Twitter
A későbbiekben volt a Miniszterelnöki Hivatal titkárságvezetője, miniszterelnöki tanácsadója, főosztályvezetője, később a Legfőbb Ügyészség önálló osztályvezető ügyésze. Az emlékére rendezett programon részt vett Lévai Anikó, a miniszterelnök felesége és Trócsányi László igazságügyi miniszter is.

A 2013. októberében elhunyt Zumbok Ferenc hivatása a megyeszékhelyi bíróságon indult. Ezért gondolták úgy, hogy emléktáblájának méltó helye a Zalaegerszegi Törvényszék falán lesz. Balaicz Zoltán polgármester beszédében úgy fogalmazott: Zumbok Ferenc szerény őszinte és igaz ember volt.

Zumbok Ferenc 1995-ben megkapta a Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjét, 2002-ben pedig a Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjét. Miniszteri biztosként a nevéhez köthető többek között a Sándor Palota, a Várkert Bazár és Fertődy-Eszterházy Kastély felújítása.

Zumbok Ferenc úttörő volt pályáján. Ezt bizonyítja az is, hogy informatikai alapokra helyezte a cégbírosági nyilvántartást, amit elsőként Zala megyében alkalmaztak.

A Farkas Ferenc szobrászművész által készített emlékművet Lévai Anikó és Zumbok Ferencné leplezték le. A miniszterelnök felesége a család barátjaként vett részt a megemlékezésen.

Az emléktábla-avatón Zumbok Ferenc barátai, kollégái munkatársai vettek részt, akik közösen elevenítették fel a miniszteri biztos alakját és azokat a közös élményeket, amelyeket máig emlékezetükben őriznek.

Dr.  Zumbok Ferenc 1945. szeptember 8-án született, a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán diplomázott 1968-ban. 1968-1972 között a zalaegerszegi bíróság fogalmazója, majd bírája. 1989-től a Zala Megyei Bíróság bírája, 1990-től tanácselnöke, 1992-től a gazdasági kollégiumának vezetője volt. 1992-1995 között az Országos Bírói Tanács tagja, majd az Országos Igazságszolgáltatási Tanács Hivatala hivatalvezető helyettese. 1997-1998 között a Fővárosi Cégbíróság vezetője. Nevéhez fűződik a cégbírósági rendszer átszervezése, informatikai modernizálása nem csak zalai, hanem országos szinten is. Kormánybiztosként  a  Sándor-palota, a Várkert Bazár és a fertődi Eszterházy-kastély újjáépítéséért volt felelős. 1995-ben Köztársasági Érdemrend Lovagkereszt, 2002-ben Köztársasági Érdemrend Tiszti Kereszt kitüntetéssel ismerték el  munkásságát.  2013-ban, 68 éves korában hunyt el.

Mivel Zumbok Ferenc a zalaegerszegi bíróságon kezdte pályafutását, ezért gondolta úgy a Zalaegerszeg Megyei Jogú Város önkormányzata, hogy emléktáblájának méltó helye a Zalaegerszegi Törvényszék falán lesz. Az avatás napján a Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere köszöntötte az egybegyűlteket, bemutatva  dr. Zumbok Ferenc életútját, majd dr. Lévai Anikó, dr. Darák Péter, a Kúria elnöke, a zalaegerszegi bíróság egykori bírája és dr. Trócsányi László igazságügyi miniszter személyes emlékeket idézve méltatta az egykori kormánybiztost, aki jogi pályafutása mellett a sport, s a hagyományőrzés területén is szerepet vállat: a Zalaegerszegi Atlétikai Club alapítója, majd tiszteletbeli elnöke volt, illetve a hagyományőrző huszárezred századosa volt.

 

Forrás: Városi portál

Szóljon hozzá...


Programajánló

2024. február
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829 

Cégadatbank

Autó, motor

Autó, motor

Itt bármit megtalál ami az autójával kapcsolatos lehet. Új- és használtautó kereskedéseket, szak-szerelőket, hivatalos márkszervizeket.
Egészségügy

Egészségügy

Természetes dolog, hogy minden ember számára a saját, és családja egészsége a legfontosabb.
Elektronika

Elektronika

Vásárolni szeretne valamilyen új elektronikai berendezést? Akár háztartási gépet, akár szórakoztató elektronikai berendezés...
Építőipar

Építőipar

Építkezik? Vagy lakását szeretné felújítani, korszerüsíteni? Nagyon öszszetett folyamatok ezek, és természetesen nem olcsó beruházás...
Faipar

Faipar

Portálunk ezen listáján bemutatjuk azokat a vállalkozásokat melyek a fakitermeléstől kezdődően a bútorgyártásig segítik...
Fémipar

Fémipar

Esztergályost, lakatost vagy hegesztőt keres? Kovácsoltvas kerítést szeretne, vagy csak a felesleges vashulladéktól kíván megszabadulni?
Kereskedelem

Kereskedelem

Talán az egyik legátfogóbb csoportot magába foglaló kifejezés a KERESKEDELEM szó. Nehéz is átfogóan egy általános leírást adni...
Szabadidő

Szabadidő

Kikapcsolódásra, felüdülésre vágyik? Vagy aktívan szeretné eltölteni idejét barátai, családja társaságában?
Számítástechnika

Számítástechnika

A számítógép már olyan szinten az életünk részévé vált, hogy nélküle már el sem lehet képzelni az életet. Szinte minden területen megkönnyíti dolgunkat...
Szépségápolás

Szépségápolás

Itt bármit megtalál ami megszépülését, felfrissülést, és a természetes séget segíti. Nők is, és férfiak egyeránt megtalálhatják a nekik megfelelő szolgáltatást.
Szolgáltatás

Szolgáltatás

Az egyik legtartalmasabb listázásunk. Itt szinte minden olyan témakört megtalál amit az előzőekben nem tudtunk egyértelműen rendszerbe sorolni.
Vendéglátás

Vendéglátás

Az alábbi listáról kiválaszthatja kedvenc vendéglőjét, fagyizóját, de lehetősége nyílik akár azonnali szállásfoglalásra is a hotelek és panziók sokaságából.
Lap tetejére
Impresszum | ÁFSZ, adatvédelem, cookie-szabályzat