Egerszeginfo logo

Hírek

2016.01.14

Zalaegerszeg ingatlanpiaci helyzete


Zala megye székhelyeként, és Magyarország egyik legvirágosabb városaként ismert Zalaegerszeg körülbelül 25 ezer ingatlannal büszkélkedhet. Ezt a számot együttesen alkotják régi és újépítésű lakóházak, lakások, nyaralók és üzlethelyiségek. Az ingatlannet.hu oldalán jelenleg több mint 600 eladó zalaegerszegi ingatlan közül válogathatunk.

 

Twitter

Ennek meghatározó részét az eladó házak kategóriába tartozó ingatlanok teszik ki, de jelentős számú lakáshirdetést is találunk. De mi a helyzet az árakkal? Nézzük meg a négyzetméterárak alakulását az elmúlt két évben. A lakóingatlanok áraiban, a házakat és lakásokat együttvéve, folyamatos emelkedést figyelhetünk meg. Ennek köszönhetően 2014. januári adataihoz képest - amikor az átlag négyzetméterár 150 ezer forint környékén volt - majdnem teljes 10 ezer forintos drágulás ment végbe. Külön a kategóriákat tekintve azonban nem ilyen egyértelmű az árak változása. Hiszen míg az együttes átlag stabil növekedést mutat, a családi házak négyzetméter árai stagnáltak, sőt, az utóbbi hónapokban minimális csökkenést produkáltak. Az, hogy összességében mégis pozitív az irány, teljes mértékben a lakások népszerűségének köszönhető. Legyen szó panel, vagy téglalakásról, az utóbbi két év igen jelentős árnövekedést eredményezett. Az utóbbinál történt a legnagyobb változás: 2014 elejéhez képest mintegy 20%-os drágulás következett be, egy év végi visszaesés ellenére. Konkrét számokban ez jelenleg 180 ezer forintos átlag négyzetméterárakat jelent.

 

A zala megyei téglalakások négyzetméter árának alakulása

Az elmúlt években országos szinten megugrott az ingatlanpiaci tranzakciók száma, de többnyire csak a használt ingatlanok területén. Már ez is hatalmas előrelépés volt az azt megelőző időszakhoz képest, de most úgy tűnik további fejlődés van kilátásban. A következő fázis akár az új lakások piacának fellendülése is lehet. A családi otthonteremtési kedvezmény és a lakásépítés áfájának csökkentése miatt a szakértők komoly emelkedést jósolnak. Már most felderítő látványt nyújt a nagyobb városokban zajló társasházak épülése, aminek Zalaegerszegen is tanúi lehettünk. Ugyanis 2015 őszére felépült az a Deák téri társasház, ami többek szerint egy új időszak kezdetét jelentheti.

A modern és egyre inkább energiatakarékos új lakóházak minősége természetesen az árakban is visszaköszön majd, az utóbbi években megindult folyamatban további emelkedéseket fog eredményezni. De mindez fordított arányosságban folyik az üzemeltetési és fenntartási költségek alakulásával, így megéri elgondolkodni az új ingatlanok vásárlásán, főleg, ha a kedvezményezettek körébe tartozunk.

Forrás: Ingatlannet.hu

 

Forrás: Ingatlannet

Szóljon hozzá...


Programajánló

2024. május
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 

Cégadatbank

Autó, motor

Autó, motor

Itt bármit megtalál ami az autójával kapcsolatos lehet. Új- és használtautó kereskedéseket, szak-szerelőket, hivatalos márkszervizeket.
Egészségügy

Egészségügy

Természetes dolog, hogy minden ember számára a saját, és családja egészsége a legfontosabb.
Elektronika

Elektronika

Vásárolni szeretne valamilyen új elektronikai berendezést? Akár háztartási gépet, akár szórakoztató elektronikai berendezés...
Építőipar

Építőipar

Építkezik? Vagy lakását szeretné felújítani, korszerüsíteni? Nagyon öszszetett folyamatok ezek, és természetesen nem olcsó beruházás...
Faipar

Faipar

Portálunk ezen listáján bemutatjuk azokat a vállalkozásokat melyek a fakitermeléstől kezdődően a bútorgyártásig segítik...
Fémipar

Fémipar

Esztergályost, lakatost vagy hegesztőt keres? Kovácsoltvas kerítést szeretne, vagy csak a felesleges vashulladéktól kíván megszabadulni?
Kereskedelem

Kereskedelem

Talán az egyik legátfogóbb csoportot magába foglaló kifejezés a KERESKEDELEM szó. Nehéz is átfogóan egy általános leírást adni...
Szabadidő

Szabadidő

Kikapcsolódásra, felüdülésre vágyik? Vagy aktívan szeretné eltölteni idejét barátai, családja társaságában?
Számítástechnika

Számítástechnika

A számítógép már olyan szinten az életünk részévé vált, hogy nélküle már el sem lehet képzelni az életet. Szinte minden területen megkönnyíti dolgunkat...
Szépségápolás

Szépségápolás

Itt bármit megtalál ami megszépülését, felfrissülést, és a természetes séget segíti. Nők is, és férfiak egyeránt megtalálhatják a nekik megfelelő szolgáltatást.
Szolgáltatás

Szolgáltatás

Az egyik legtartalmasabb listázásunk. Itt szinte minden olyan témakört megtalál amit az előzőekben nem tudtunk egyértelműen rendszerbe sorolni.
Vendéglátás

Vendéglátás

Az alábbi listáról kiválaszthatja kedvenc vendéglőjét, fagyizóját, de lehetősége nyílik akár azonnali szállásfoglalásra is a hotelek és panziók sokaságából.
Lap tetejére
Impresszum | ÁFSZ, adatvédelem, cookie-szabályzat