Egerszeginfo logo

Hírek

2015.11.20

Minden gyermek joga


„A gyermek ember… Személy voltából következik, hogy vannak jogai. Joga van a törvények nyújtotta védelemre...”  (Nyíri Tamás). Pontosan 26 évvel ezelőtt, 1989. november 20-án fogadta el az ENSZ  Közgyűlése  a gyermek jogairól szóló nemzetközi egyezményt (angolul: Convention on the Rights of the Child, CRC), amely 1990. szeptember 2-án lépett hatályba.
Twitter
Az egyezményt 61 ország írta alá  akkor,  s azóta – az Egyesült Államok és Szomália kivételével – a világ összes országa jóváhagyta. A Magyar Köztársaság Országgyűlése 1991 őszén ratifikálta a  egyezményt, amelyet az 1991. évi LXIV. törvénnyel hirdettek ki.

Az egyezmény a gyermeket, illetve a gyermekek jogait helyezi a középpontba, az eltérő jogrendszerekhez és kulturális különbségekhez igazodva általános alapelveket és alapvető kötelezettségeket fogalmaz meg. Az egyezmény célja biztosítani az alapvető emberi jogok megvalósulását a gyermekek tekintetében. Meghatározó alapelvei: a diszkrimináció tilalma, a gyermek mindenek felett álló érdeke, valamint a gyermek meghallgatáshoz való joga. Az egyezmény szerint az állam köteles törvényhozási és végrehajtási szinten a gyermeki jogokat biztosítani és védeni.

A gyermekek jogainak érvényesülését az Országos Bírósági Hivatal (OBH), illetve hazánk bíróságai is kiemelt ügyként kezelik. Az OBH néhány évvel ezelőtt megalkotta a Gyermekközpontú igazságszolgáltatás rendszert, amely az elérhető legmagasabb szinten biztosítja a gyermekek jogainak tiszteletben tartását,  hatékony érvényesítését és fokozott védelmét. Elsődleges szempontként érvényre  juttatja   a gyermekek részvételével folyó, vagy őket érintő minden ügyben a gyermekek mindenek felett álló érdekeit, mint alapjogot.

A kicsiknek a bíróságokon például speciális gyermekmeghallgató szobákat alakítottak ki, ahol nyugodt, a gyermekekre szabott játékos légkörben folytatható le a kiskorúak meghallgatása egy-egy ügy kapcsán. A nagyobb gyermekek a bíróságok honlapjain (http://birosag.hu/tudjon-meg-tobbet/gyermekkozpontu-igazsagszolgaltatas/gyerekeknek-fiataloknak) részletesen tájékozódhatnak az őket érintő kérdésekről, de számukra már  több kiadvány is készült. A 21. század tendenciáját követve több bíróság – köztük az elsők között a Zalaegerszegi Törvényszék - is elindította  Facebook oldalát, amelyen keresztül a fiatal generáció könnyen és célzottan megszólítható.

Kiemelt résztvevői a gyermekek az OBH Nyitott bíróság programjának. Ennek keretében bírók,  bírósági titkárok többek között  rendkívüli osztályfőnöki órákat, perszimulációt tartanak, amelyek keretében a gyermekek megismerkednek a jogrendszerrel,  saját jogaikkal, kötelezettségeikkel, megtudhatják, mi történik akkor, ha ők is érintettek / érintettek lesznek  egy-egy  polgári vagy netán büntetőügy kapcsán.  

 Házhoz ment a bíróság: a zalai  Becsvölgye iskolásainak a Zalaegerszegi Törvényszék titkára  tart órát

Kiadványajánló:

http://birosag.hu/media/aktualis/mesebol-valosagba-nyitott-birosag-kiadvany-szuletett-tatabanyai-torvenyszeken

http://birosag.hu/tudjon-meg-tobbet/gyermekkozpontu-igazsagszolgaltatas/konyvajanlo

Szóljon hozzá...


Programajánló

2024. február
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829 

Cégadatbank

Autó, motor

Autó, motor

Itt bármit megtalál ami az autójával kapcsolatos lehet. Új- és használtautó kereskedéseket, szak-szerelőket, hivatalos márkszervizeket.
Egészségügy

Egészségügy

Természetes dolog, hogy minden ember számára a saját, és családja egészsége a legfontosabb.
Elektronika

Elektronika

Vásárolni szeretne valamilyen új elektronikai berendezést? Akár háztartási gépet, akár szórakoztató elektronikai berendezés...
Építőipar

Építőipar

Építkezik? Vagy lakását szeretné felújítani, korszerüsíteni? Nagyon öszszetett folyamatok ezek, és természetesen nem olcsó beruházás...
Faipar

Faipar

Portálunk ezen listáján bemutatjuk azokat a vállalkozásokat melyek a fakitermeléstől kezdődően a bútorgyártásig segítik...
Fémipar

Fémipar

Esztergályost, lakatost vagy hegesztőt keres? Kovácsoltvas kerítést szeretne, vagy csak a felesleges vashulladéktól kíván megszabadulni?
Kereskedelem

Kereskedelem

Talán az egyik legátfogóbb csoportot magába foglaló kifejezés a KERESKEDELEM szó. Nehéz is átfogóan egy általános leírást adni...
Szabadidő

Szabadidő

Kikapcsolódásra, felüdülésre vágyik? Vagy aktívan szeretné eltölteni idejét barátai, családja társaságában?
Számítástechnika

Számítástechnika

A számítógép már olyan szinten az életünk részévé vált, hogy nélküle már el sem lehet képzelni az életet. Szinte minden területen megkönnyíti dolgunkat...
Szépségápolás

Szépségápolás

Itt bármit megtalál ami megszépülését, felfrissülést, és a természetes séget segíti. Nők is, és férfiak egyeránt megtalálhatják a nekik megfelelő szolgáltatást.
Szolgáltatás

Szolgáltatás

Az egyik legtartalmasabb listázásunk. Itt szinte minden olyan témakört megtalál amit az előzőekben nem tudtunk egyértelműen rendszerbe sorolni.
Vendéglátás

Vendéglátás

Az alábbi listáról kiválaszthatja kedvenc vendéglőjét, fagyizóját, de lehetősége nyílik akár azonnali szállásfoglalásra is a hotelek és panziók sokaságából.
Lap tetejére
Impresszum | ÁFSZ, adatvédelem, cookie-szabályzat