Egerszeginfo logo

Hírek

2015.10.16

Ködbe vesznek a lakossági energetikai pályázatok?


Amikor április 30-án elindult az 5-60 lakásos társasházak számára kiírt alprogram, az Otthon Melege Program keretében, sejteni lehetett, hogy a keret hamar kimerül. Ez nálunk, Zalaegerszegen egy nap alatt meg is történt, de a 60 lakásosnál nagyobb épületekben lakók még reménykedtek, hiszen elhangzottak olyan nyilatkozatok is, melyek számukra ősszel nagyobb forrásokat helyeztek kilátásba. Most már másról beszélnek az illetékesek.
Twitter

Október 1-én Lázár János egy konferencián az alábbiakat mondta: "lakossági energia-korszerűsítési program EU-s pénzből nem lesz, csak állami intézményi program, hogy az állam dologi kiadásai csökkenjenek. A lakosságnak részben a rezsicsökkentéssel, részben banki eszközökkel nyílik majd lehetősége energia-korszerűsítésre."

A társasházi tulajdonosok "nagyon köszönik" ezt a nyilatkozatot. Azt senki sem vitatja, hogy az állami intézményi épületek felújítása is fontos, azonban a "mézesmadzag" elv kissé nevetséges kommunikációs retorika. Politikai oldalról megszokott a taktika, azonban több százezer érintettet "palira venni" nem szerencsés.
Az ugyan már az április végén benyújtható pályázatok esetében is bebizonyosodott, hogy a társasházak jelentős része már a kiírás komplex volta miatt is kizárásra került. Hiszen az elbírálásnál a tető, homlokzat, alagsori födém szigetelése, valamint a nyílászáró cserék és fűtőberendezések korszerűsítése a társasházak többségénél forráshiány miatt nem járható út. Amelyek mégis vállalták a komoly összegű hitelfelvételt, megdöbbenve tapasztalták, hogy a Nyugat-dunántúli régióban egy nap alatt elfogyott a tervezett keretösszeg. Így "hoppon maradt" minden olyan pályázatbeküldő, aki csak másnap tudta volna feltölteni elektronikusan pályázatát (csak így lehet benyújtani azokat). Talán joggal fogalmaztak úgy a "vesztesek", hogy ez a pályázat megint csak a "csókosoknak" íródott!

Egy biztos, hogy a társasházak a jövőben csak önmagukra és a banki hitelekre támaszkodva számíthatnak felújítási munkák elvégeztetésére. Ehhez segítséget a Lakástakarékos (FUNDAMENTA, LTP stb.) megtakarítások és banki kamattámogatott hitelkonstrukciók nyújthatnak.

A legnagyobb problémát azonban az jelentheti a jövőben, hogy a kivitelezéshez sem találnak megfelelő vállalkozókat, mert többségük komoly szakember hiánnyal küszködik. Egykori jó szakmunkások jelentős része a 3-4-szeres többlet bérért már külföldön dolgozik. Idehaza pedig már csak "lasszóval" próbálnak megfelelő dolgozót találni.

Talán megszívlelendő gondolat az is: nem biztos, hogy a társasházak külső, homlokzati hőszigetelése lehet a legfontosabb felújítás egy társasház életében akkor, amikor az 50-60 éves épületek villamos hálózata állapota több veszélyforrást, rossz esetben épülettüzet is eredményezhet. Lehetne itt élni a kívül szép piros alma, belül azonban rothad hasonlattal.

Összefoglalva sok minden ködbe vész az elkövetkezendő időszakban, egyre nehezebb lesz a társasházak felújításának, korszerűsítésének folyamata.

Forrás: Egerszeginfo szerkesztőség

Szóljon hozzá...


Programajánló

2024. február
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829 

Cégadatbank

Autó, motor

Autó, motor

Itt bármit megtalál ami az autójával kapcsolatos lehet. Új- és használtautó kereskedéseket, szak-szerelőket, hivatalos márkszervizeket.
Egészségügy

Egészségügy

Természetes dolog, hogy minden ember számára a saját, és családja egészsége a legfontosabb.
Elektronika

Elektronika

Vásárolni szeretne valamilyen új elektronikai berendezést? Akár háztartási gépet, akár szórakoztató elektronikai berendezés...
Építőipar

Építőipar

Építkezik? Vagy lakását szeretné felújítani, korszerüsíteni? Nagyon öszszetett folyamatok ezek, és természetesen nem olcsó beruházás...
Faipar

Faipar

Portálunk ezen listáján bemutatjuk azokat a vállalkozásokat melyek a fakitermeléstől kezdődően a bútorgyártásig segítik...
Fémipar

Fémipar

Esztergályost, lakatost vagy hegesztőt keres? Kovácsoltvas kerítést szeretne, vagy csak a felesleges vashulladéktól kíván megszabadulni?
Kereskedelem

Kereskedelem

Talán az egyik legátfogóbb csoportot magába foglaló kifejezés a KERESKEDELEM szó. Nehéz is átfogóan egy általános leírást adni...
Szabadidő

Szabadidő

Kikapcsolódásra, felüdülésre vágyik? Vagy aktívan szeretné eltölteni idejét barátai, családja társaságában?
Számítástechnika

Számítástechnika

A számítógép már olyan szinten az életünk részévé vált, hogy nélküle már el sem lehet képzelni az életet. Szinte minden területen megkönnyíti dolgunkat...
Szépségápolás

Szépségápolás

Itt bármit megtalál ami megszépülését, felfrissülést, és a természetes séget segíti. Nők is, és férfiak egyeránt megtalálhatják a nekik megfelelő szolgáltatást.
Szolgáltatás

Szolgáltatás

Az egyik legtartalmasabb listázásunk. Itt szinte minden olyan témakört megtalál amit az előzőekben nem tudtunk egyértelműen rendszerbe sorolni.
Vendéglátás

Vendéglátás

Az alábbi listáról kiválaszthatja kedvenc vendéglőjét, fagyizóját, de lehetősége nyílik akár azonnali szállásfoglalásra is a hotelek és panziók sokaságából.
Lap tetejére
Impresszum | ÁFSZ, adatvédelem, cookie-szabályzat