Egerszeginfo logo

Hírek

2015.09.30

Zalaegerszegen tárgyalják a migránsok Zala és Somogy megyében elkövetett határzársértési büntetőügyeit


Az Országgyűlés 2015. szeptember 29-i rendkívüli ülésén úgy döntött, hogy az illegális bevándorlással összefüggő büntetőügyeket ( a határzár tiltott átlépése, a határzár megrongálása, a határzárral kapcsolatos építési munka akadályozása) Szeged mellett Zalaegerszegen és Pécsett is tárgyalják.
Twitter

A módosítás értelmében Zala és Somogy megye területén  - a barcsi járás kivételével - a Zalaegerszegi Járásbíróság jár el, illetve a Zalaegerszegi Törvényszék illetékes a másodfokú ügyekben. Az ún. határon lefolytatott eljárások eredményeként hozott menekültügyi határozatok   felülvizsgálatára pedig a Zalaegerszegi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság lesz az illetékes, ha a kérelmet  - szintén a barcsi kivétellel – Zala vagy Somogy megye területén nyújtották be.

A zalai bíróságok emiatt megnövekedett feladattal kell, hogy számoljanak, ezért - tudva a törvénymódosítási javaslatról - az elmúlt hét során több előrelátó intézkedés is született a gördülékeny munkavégzés érdekében.

Többek között ezekről is tájékozódott a zalai megyeszékhelyen 2015. szeptember 30-án dr. Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke.

Dr. Handó Tünde a sajtó képviselői előtt nyugtázta:  meggyőződött arról, hogy a Zalaegerszegi Törvényszék felkészült a rá váró feladatokra, amelyek terén az első két hét különösen nagy odafigyelést igényel majd. Az elnök hangsúlyozta, szükség esetén az OBH személyi és tárgyi feltételeket  biztosít a feladatellátáshoz, illetve kiemelte: a megnövekedett terhek mellett az egyik legfontosabb szempont, hogy a kialakult helyzet kapcsán az állampolgárok  egyéb ügyei ne szenvedjenek késedelmet.

 A Zalaegerszegi Törvényszék ezt szem előtt tartva alakította ki a következő időszakra vonatkozó terveit – támasztotta alá dr. Sorok Norbert, a Zalaegerszegi Törvényszék elnöke, aki részleteiben ismertette a bíróság előtt álló feladatokat is.

Az illegális bevándorlással összefüggő büntetőügyeket a Zalaegerszegi Járásbíróság soron kívül tárgyalja, s az időszerű és gyors munkavégzés érdekében a  büntető ügyszakban a következő 2 hétben zajló tárgyalásokat későbbi időpontokban folytatják le az e tárgyalásokon dolgozó bírák.  Mindez Zalaegerszegen 6 bíró tárgyalásait érinti.

A várható megnövekedett ügyszám miatt a Zalaegerszegi Járásbíróságon további munkaerőre is szükség van, így a megye más bíróságiról is érkeznek majd tárgyalni Zalaegerszegre:  Nagykanizsáról három, Lentiből és Keszthelyről pedig egy-egy bíró dolgozik majd ideiglenesen szükség esetén a Zalaegerszegi Járásbíróságon. E bírák büntető tárgyalásaikat - hasonlóan az egerszegiekhez  - későbbre halasztják.  Erről természetesen az érintett feleket értesíti az adott járásbíróság. 

A bírók mellett jegyzőkönyvvezetők is érkeznek a nem zalaegerszegi járásbíróságokról: összesen 7 igazságágügyi alkalmazott segíti a megyeszékhelyi munkát. Emellett a törvényszék megerősíti a biztonsági szolgálatot, és védőfelszerelések beszerzésére is sor kerül.

A Szegedi Járásbíróság hatékony gyakorlatot alakított ki a munkavégzés tekintetében, amely mintául szolgál Zalában is: hét közben meghosszabbított, 8-18 óráig tartó munkarenddel, hétvégén pedig 8-16 óráig ügyelettel működik a Zalaegerszegi Járásbíróság a következő hetekben az érintett ügyekben.

A személyi feltételek megteremtése mellett a tárgyi, technikai, informatikai infrastruktúra biztosítása is szükséges. A zavartalan ügymenet érdekében a törvényszéki épületben összesen négy, egymáshoz közel eső tárgyalótermet jelölt ki a vezetés  az illegális bevándorlással összefüggő büntetőügyek tárgyalására.  A tárgyalók közelségük miatt megfelelőek arra, hogy a szükséges informatikai eszközökkel (mint pl. távmeghallgatásra alkalmas rendszer) szereljék fel őket. Biztosítva lesznek a megfelelő higiéniás körülmények, a tárgyalók előtti várótermi rész pedig alkalmas nem csak azt előállítottak, hanem az esetleg velük együtt érkező családtagok fogadásra, s a gyermekek számára is lesz megfelelő hely. (A szegedi tapasztalatok ugyanis azt mutatják, hogy sok esetben a családtagok – nem ritkán gyermekek – is érkeznek az vádlottakkal, a tárgyalások pedig nyilvánosak.) 

Mindezek mellett többnyelvű nyomtatványmintákkal, s a szegedi tapasztalatokat alapul véve készül a törvényszék vezetése megfelelni a törvény által előírt kötelezettségeknek. A törvényszék a honlapján  folyamatosan  tájékoztatni fogja minden fontosabb történésről az állampolgárokat, illetve a sajtó munkatársait.

A Zalaegerszegi Járásbíróság polgári ügyszakában, a Zalaegerszegi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságon  illetve a Zalaegerszegi Törvényszéken másodfokon zavartalanul zajlanak továbbra is a kitűzött tárgyalások, s változatlan időben és helyen fogadják a bíróság munkatársai Zalaegerszegen a panasznapra érkező állampolgárokat is.

 

Forrás: Zalaegerszegi Törvényszék

Szóljon hozzá...


Programajánló

2024. április
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 

Cégadatbank

Autó, motor

Autó, motor

Itt bármit megtalál ami az autójával kapcsolatos lehet. Új- és használtautó kereskedéseket, szak-szerelőket, hivatalos márkszervizeket.
Egészségügy

Egészségügy

Természetes dolog, hogy minden ember számára a saját, és családja egészsége a legfontosabb.
Elektronika

Elektronika

Vásárolni szeretne valamilyen új elektronikai berendezést? Akár háztartási gépet, akár szórakoztató elektronikai berendezés...
Építőipar

Építőipar

Építkezik? Vagy lakását szeretné felújítani, korszerüsíteni? Nagyon öszszetett folyamatok ezek, és természetesen nem olcsó beruházás...
Faipar

Faipar

Portálunk ezen listáján bemutatjuk azokat a vállalkozásokat melyek a fakitermeléstől kezdődően a bútorgyártásig segítik...
Fémipar

Fémipar

Esztergályost, lakatost vagy hegesztőt keres? Kovácsoltvas kerítést szeretne, vagy csak a felesleges vashulladéktól kíván megszabadulni?
Kereskedelem

Kereskedelem

Talán az egyik legátfogóbb csoportot magába foglaló kifejezés a KERESKEDELEM szó. Nehéz is átfogóan egy általános leírást adni...
Szabadidő

Szabadidő

Kikapcsolódásra, felüdülésre vágyik? Vagy aktívan szeretné eltölteni idejét barátai, családja társaságában?
Számítástechnika

Számítástechnika

A számítógép már olyan szinten az életünk részévé vált, hogy nélküle már el sem lehet képzelni az életet. Szinte minden területen megkönnyíti dolgunkat...
Szépségápolás

Szépségápolás

Itt bármit megtalál ami megszépülését, felfrissülést, és a természetes séget segíti. Nők is, és férfiak egyeránt megtalálhatják a nekik megfelelő szolgáltatást.
Szolgáltatás

Szolgáltatás

Az egyik legtartalmasabb listázásunk. Itt szinte minden olyan témakört megtalál amit az előzőekben nem tudtunk egyértelműen rendszerbe sorolni.
Vendéglátás

Vendéglátás

Az alábbi listáról kiválaszthatja kedvenc vendéglőjét, fagyizóját, de lehetősége nyílik akár azonnali szállásfoglalásra is a hotelek és panziók sokaságából.
Lap tetejére
Impresszum | ÁFSZ, adatvédelem, cookie-szabályzat