Egerszeginfo logo

Hírek

2015.09.14

Rákosi börtönei városunkban


Rákosi börtönei címmel nyílt kiállítás Zalaegerszegen a Göcseji Múzeumban. A tárlat az 50-es évek kommunista diktatúrájának legsötétebb oldalát, a börtönök világát mutatja be. Emellett arra is felhívja a figyelmet, hogy Magyarország önmagában is egyfajta börtön volt, ahol bárkit, bármilyen indokkal megfoszthattak személyes szabadságától.
Twitter
A megnyitón az Énekmondó Együttes is az 50-es évek börtöneiről és arról a megfélemlített légkörről zenélt, amely a Rákosi korszakot jellemezte. A kiállítás korabeli dokumentumok segítségével mutatja be a börtönök és a munkatáborok világát. A büntetőintézetekben rettenetes körülmények között éltek az elítéltek.

A kiállítás egyik leglátványosabb eleme Rákosi bábúja, ami egy vaságyon ülve jelenik meg. Politikai fogolyként 1930-ban őt is a szegedi Csillagbörtönbe zárták, ahol közel egy évtizeden keresztül kivételezett bánásmódban raboskodott.

A tárlat középpontjában egy rekonstruált zárka található, amelyet a Csillagból származó eredeti tárgyakkal rendeztek be.

1948-tól az '56-os forradalom kitöréséig mintegy 500 embert végeztek ki. A kiállításon egy olyan bitófa is megtekinthet a közönség, amit még a '70-es években is használtak. A megnyitón köszöntőt mondott Latorcai Csaba kiemelt társadalmi ügyekért felelős államtitkár.

A szeptemberben nyíló kiállítás egyfajta emlékhelyként is funkcionál; emlékeztetni kíván azokra az ártatlanokra és meghurcoltakra, akiket a Rákosi-rendszer politikai okokból ítélt börtönre, vagy végzett ki. A tárlatot október 31-ig láthatja a közönség.

Fotó: Seres Péter
Forrás: Városi Portál

Szóljon hozzá...


Programajánló

2024. február
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829 

Cégadatbank

Autó, motor

Autó, motor

Itt bármit megtalál ami az autójával kapcsolatos lehet. Új- és használtautó kereskedéseket, szak-szerelőket, hivatalos márkszervizeket.
Egészségügy

Egészségügy

Természetes dolog, hogy minden ember számára a saját, és családja egészsége a legfontosabb.
Elektronika

Elektronika

Vásárolni szeretne valamilyen új elektronikai berendezést? Akár háztartási gépet, akár szórakoztató elektronikai berendezés...
Építőipar

Építőipar

Építkezik? Vagy lakását szeretné felújítani, korszerüsíteni? Nagyon öszszetett folyamatok ezek, és természetesen nem olcsó beruházás...
Faipar

Faipar

Portálunk ezen listáján bemutatjuk azokat a vállalkozásokat melyek a fakitermeléstől kezdődően a bútorgyártásig segítik...
Fémipar

Fémipar

Esztergályost, lakatost vagy hegesztőt keres? Kovácsoltvas kerítést szeretne, vagy csak a felesleges vashulladéktól kíván megszabadulni?
Kereskedelem

Kereskedelem

Talán az egyik legátfogóbb csoportot magába foglaló kifejezés a KERESKEDELEM szó. Nehéz is átfogóan egy általános leírást adni...
Szabadidő

Szabadidő

Kikapcsolódásra, felüdülésre vágyik? Vagy aktívan szeretné eltölteni idejét barátai, családja társaságában?
Számítástechnika

Számítástechnika

A számítógép már olyan szinten az életünk részévé vált, hogy nélküle már el sem lehet képzelni az életet. Szinte minden területen megkönnyíti dolgunkat...
Szépségápolás

Szépségápolás

Itt bármit megtalál ami megszépülését, felfrissülést, és a természetes séget segíti. Nők is, és férfiak egyeránt megtalálhatják a nekik megfelelő szolgáltatást.
Szolgáltatás

Szolgáltatás

Az egyik legtartalmasabb listázásunk. Itt szinte minden olyan témakört megtalál amit az előzőekben nem tudtunk egyértelműen rendszerbe sorolni.
Vendéglátás

Vendéglátás

Az alábbi listáról kiválaszthatja kedvenc vendéglőjét, fagyizóját, de lehetősége nyílik akár azonnali szállásfoglalásra is a hotelek és panziók sokaságából.
Lap tetejére
Impresszum | ÁFSZ, adatvédelem, cookie-szabályzat