Egerszeginfo logo

Hírek

2015.09.03

116 vádpont, két év börtön első fokon


A Zalaegerszegi Járásbíróság 2015. szeptember 2-án hozott ítéletet azokkal a vádlottakkal szemben, akik Zala és Somogy megye több településén egy nagy múltú Kft. termékértékesítőiként dolgozva csapták be a vevőket.
Twitter
A II. rendű vádlott 2012-től megbízási szerződés alapján egy  - konyhai edényeiről ismert - Kft.  kereskedelmi asszisztenseként dolgozott, míg az I. rendű vádlott  üzletkötőként tevékenykedett egy, e Kft-vel szerződött egyéni vállalkozó alkalmazásában.  A vádlottak a meghatározott képesítéssel rendelkező kereskedőkből, illetve menedzserekből álló értékesítései hálózaton keresztül, főleg  az általuk tartott árubemutatók keretében, minta és katalógus szerinti termékárusítást folytattak, árubemutatókat szerveztek, közreműködtek a lebonyolításban, az ahhoz kapcsolódó adminisztratív és gyakorlati feladatok ellátását végezték.

A vád szerint a vádlottak a cég területi képviselőjeként eljárva több személyt károsítottak meg úgy, hogy a Kft. által forgalmazott termékek megrendelését követően a vevőktől különböző nagyságú vételárelőlegeket vettek át, ám az összegeket nem a célnak megfelelően használták fel. A vádlottak elmondása szerint kedvezőtlenül érintették őket a Kft. megváltozott feltételei, illetve munkakörülményei, ezért alakultak ki anyagi nehézségeik. A pénzt saját bevallásuk szerint az általuk bérelt üzletek, valamint a lízingelt autó költségeire, a korábbi megrendelések kiegyenlítésre, illetve némileg saját megélhetésükre fordították.  A vád szerint a vádlottaknak a megrendelt áruk átadása nem állt szándékukban, arra reális lehetőségük sem volt, ugyanis a legtöbb esetben nem is továbbították a Kft. felé a vevők megrendelését. A vádirat 116 káresetet tartalmaz Somogy és Zala megyéből. A sértettek többségét otthonában, személyesen keresték fel a vádlottak: Többen a cég régi ügyfelei voltak már, míg másokat árubemutatók alkalmával ismertették meg a termékekkel, illetve kötöttek velük üzletet.

„Jelen ügy végére emberileg nehezebb pontot tenni, mint jogilag” - hangzott el a Zalaegerszegi Járásbíróságon a 2015. szeptember 2-án tartott vádbeszédben. Az ügy sértettjei idős koruknál, egészségügyi állapotuknál fogva sérülékenyek, kiszolgáltatottak, s a vádlottak ezt kihasználva, őket megtévesztve, szándékosan, jogtalan haszonszerzésre törekedve követték el a terhükre rót cselekményeket. E szándékosságot, valamint a jogtalan haszonszerzést vitatta a vádlottak védője,  mondván a védenceinek szándékában állt visszafizetni az összegeket, illetve a befolyt pénz visszaforgatásával igyekeztek teljesíteni a korábbi megrendeléseket. A cselekményük nem a megkárosításra irányult, nem az önös meggazdagodást célozták meg, csak megpróbáltak a nehézségek mellett boldogulni - hangzott el a védőbeszédben.

A Zalaegerszegi Járásbíróság ezen védekezést nem látta alátámasztottnak. Az ítélet indokolása  szerint a vádlottak megrendeléseket, illetve azokra vételárelőleget vettek fel,  ám a megrendeléseket nem továbbították a Kft. felé, s ez szándékosságra mutat. A védekezésként felhozott utalások, amelyek szerint a vádlottak némely esetben befizették a megrendelések révén kapott összegeket a Kft. felé, sem pontosak. Ahhoz, hogy a cég beazonosítsa, kié a rendelés - az előírások szerint - a megrendelő nevét kötelező megadni a közleményben, ám ez nem történt meg. Ha pedig a sértett kártalanítása a cél, akkor közvetlenül neki kell visszajuttatni a pénzt.

Mindezek figyelembevételével a bíróság a kisebb mértékben módosított ügyészi vádirattal egyezően állapította meg a tényállást, s mindkét vádlottat bűnösnek mondta ki.
Az I. rendű vádlott folytatólagosan elkövetett csalás bűntettében, 2 rendbeli csalás bűntettében, 6 rendbeli folytatólagosan elkövetett csalás vétségében, társtettesként pedig 72 rendbeli csalás vétségében, valamint sikkasztás vétségében, társtettesként pedig folytatólagosan elkövetett csalás bűntettében, 7 rendbeli folytatólagosan elkövetett csalás vétségében és 22 rendbeli csalás vétségében  bizonyult bűnösnek.
Ezért őt a bíróság halmazati büntetésül 2 év börtönbüntetésre ítélte, s 3 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától.
A II. rendű vádlott az I. fokú ítélet szerint 4 rendbeli csalás vétségében, valamint társtettesi mivoltában folytatólagosan elkövetett csalás bűntettében, 6 rendbeli folytatólagosan elkövetett csalás vétségében, valamint 22 rendbeli csalás vétségében bűnös: halmazati büntetése 1 év 6  hónap, végrehajtásában 2 évi próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztés. Mindemellett az ítélet a vádlottakat több mint 1.600.000 Ft. megfizetésére is  kötelezte azon sértettek részére, akiket nem kártalanítottak még.

Az ügyész 3 nap gondolkodási időt tartott fenn, az I. rendű vádlott és védője enyhítésért fellebbezett, míg a II. rendű vádlott tudomásul vette a döntést.

Szóljon hozzá...


Programajánló

2024. június
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Cégadatbank

Autó, motor

Autó, motor

Itt bármit megtalál ami az autójával kapcsolatos lehet. Új- és használtautó kereskedéseket, szak-szerelőket, hivatalos márkszervizeket.
Egészségügy

Egészségügy

Természetes dolog, hogy minden ember számára a saját, és családja egészsége a legfontosabb.
Elektronika

Elektronika

Vásárolni szeretne valamilyen új elektronikai berendezést? Akár háztartási gépet, akár szórakoztató elektronikai berendezés...
Építőipar

Építőipar

Építkezik? Vagy lakását szeretné felújítani, korszerüsíteni? Nagyon öszszetett folyamatok ezek, és természetesen nem olcsó beruházás...
Faipar

Faipar

Portálunk ezen listáján bemutatjuk azokat a vállalkozásokat melyek a fakitermeléstől kezdődően a bútorgyártásig segítik...
Fémipar

Fémipar

Esztergályost, lakatost vagy hegesztőt keres? Kovácsoltvas kerítést szeretne, vagy csak a felesleges vashulladéktól kíván megszabadulni?
Kereskedelem

Kereskedelem

Talán az egyik legátfogóbb csoportot magába foglaló kifejezés a KERESKEDELEM szó. Nehéz is átfogóan egy általános leírást adni...
Szabadidő

Szabadidő

Kikapcsolódásra, felüdülésre vágyik? Vagy aktívan szeretné eltölteni idejét barátai, családja társaságában?
Számítástechnika

Számítástechnika

A számítógép már olyan szinten az életünk részévé vált, hogy nélküle már el sem lehet képzelni az életet. Szinte minden területen megkönnyíti dolgunkat...
Szépségápolás

Szépségápolás

Itt bármit megtalál ami megszépülését, felfrissülést, és a természetes séget segíti. Nők is, és férfiak egyeránt megtalálhatják a nekik megfelelő szolgáltatást.
Szolgáltatás

Szolgáltatás

Az egyik legtartalmasabb listázásunk. Itt szinte minden olyan témakört megtalál amit az előzőekben nem tudtunk egyértelműen rendszerbe sorolni.
Vendéglátás

Vendéglátás

Az alábbi listáról kiválaszthatja kedvenc vendéglőjét, fagyizóját, de lehetősége nyílik akár azonnali szállásfoglalásra is a hotelek és panziók sokaságából.
Lap tetejére
Impresszum | ÁFSZ, adatvédelem, cookie-szabályzat