Egerszeginfo logo

Hírek

2015.06.29

10 év börtön és előzetes letartóztatás emberölés bűntette miatt


A Zalaegerszegi Törvényszék, mint elsőfokú bíróság 2015. június 29-én hozott nem jogerős ítéletet azzal a nővel szemben, aki egy 7 cm pengehosszúságú késsel halálos sebet ejtett a férjén.

Twitter
A vádlott és házastársa 2014. június 16-án - több pohár bor elfogyasztása után - zalaegerszegi otthonukban összeszólalkoztak. A hangos szóra átjött a szomszédos szobában tartózkodó felnőtt fiúk, s csendre intette a szüleit. A nő ekkor indulatosan elzavarta, szavainak nyomatékot adva egy 15 cm pengehosszúságú késsel kezdett hadonászni a fia előtt, aki végül jobbnak látta, ha távozik a lakásból. A fiú távozását követően a házaspár között tovább folytatódott a vita, majd dulakodni kezdtek. A vádirat szerint a nő egy, az étkezéshez használt 7 cm pengehosszúságú késsel a férfire támadt, s szívtájékon mellkason szúrta. A történtek után a vádlott azzal értesítette a mentőket, hogy a férje megszúrta magát. A kiérkező mentők újraélesztették a férfit, majd kórházba szállították, ám állapota olyan súlyossá vált, hogy a kórházban elhunyt.

A tárgyalás  során a vádlott nem ismerte el büntetőjogi felelősségét, vallomását a történtek óta több alkalommal is megváltoztatta. Amikor a mentőket értesítette azt mondta, a férje megszúrta magát, később több dolog tekintetében nem emlékezett vissza, illetve másként  idézte fel a történteket, a bíróság előtt pedig már arról beszélt, hogy a férfi „beleszaladt” a késbe, amit ő védekezésképpen maga elé tartott. A szakértői vélemények azonban mindkét állítást cáfolták: a seb elhelyezkedése, formája, a szúrás iránya, valamit a két fél testalkati adottságai egyértelműen kizárták, hogy a férfi önmagát szúrta volna meg, s azt is, hogy beleszaladt volna a késbe. Vádbeszédében az ügyész is erre hivatkozott, s a tanúvallomásokra, amelyek szerint mindennapos volt a vita és a veszekedés a házaspár otthonában, s a viták során a nő volt hangosabb, agresszívabb.
A védő megkérdőjelezte a szándékosságot, mint elhangzott, meglátása szerint legfeljebb gondatlanság vagy jogos védelem merülhet fel. Az utolsó szó jogán a vádlott is azt mondta: „Én nem akartam megölni a férjemet….én csak meg akartam védeni magamat.”

A törvényszék dr. Gergye Tamás vezette büntetőtanácsa 2015. június 29-én hozott ítéletet az ügyben. A bíróság bűnösnek mondta ki a vádlottat emberölés bűntettében, és 10 év, börtönben letöltendő szabadságveszésre ítélte, valamint ugyanennyi időre eltiltotta a közügyek gyakorlásától.
A tényállást a törvényszék a vádirattal egyezően állapította meg. Az ítélet indokolásában elhangzott:  bár a vádlott  tagadta a szándékosságot, ezzel szemben állnak a szakértői vélemények, a helyszíni szemle adatai, a tanúk által elmondottak. A rendelkezésre álló bizonyítékok és adatok alapján az önkezűség és a véletlen szúrás kizárható, s a lakásban a történtek idején csak a házaspár tartózkodott. Mindezek mellett az elhunyton védekezésre utaló sérülések voltak, amelyek szintén arra utalnak, hogy ő volt támadás áldozata.
E bűncselekmény esetében 5-15 év szabadságvesztés az irányadó büntetési tétel, s jelen esetben súlyosbító körülmények, hogy közeli hozzátartózóján, s ittas állapotban követte el a cselekményt a vádlott  - hangzott el a tárgyalóteremben.

Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, a védő és a vádlott fellebbezett, így másodfokon a Pécsi Ítélőtábla jár majd el.

Tekintettel az ítélet súlyára az ügyész kérte a vádlott előzetes letartóztatását, amelyet a törvényszék elrendelt, s a vádlottat a büntetés-végrehajtási intézet munkatársai bilincsben vezették el. Az előzetes letartóztatás  elrendelése ellen a védő fellebbezett.

Szóljon hozzá...


Programajánló

2024. február
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829 

Cégadatbank

Autó, motor

Autó, motor

Itt bármit megtalál ami az autójával kapcsolatos lehet. Új- és használtautó kereskedéseket, szak-szerelőket, hivatalos márkszervizeket.
Egészségügy

Egészségügy

Természetes dolog, hogy minden ember számára a saját, és családja egészsége a legfontosabb.
Elektronika

Elektronika

Vásárolni szeretne valamilyen új elektronikai berendezést? Akár háztartási gépet, akár szórakoztató elektronikai berendezés...
Építőipar

Építőipar

Építkezik? Vagy lakását szeretné felújítani, korszerüsíteni? Nagyon öszszetett folyamatok ezek, és természetesen nem olcsó beruházás...
Faipar

Faipar

Portálunk ezen listáján bemutatjuk azokat a vállalkozásokat melyek a fakitermeléstől kezdődően a bútorgyártásig segítik...
Fémipar

Fémipar

Esztergályost, lakatost vagy hegesztőt keres? Kovácsoltvas kerítést szeretne, vagy csak a felesleges vashulladéktól kíván megszabadulni?
Kereskedelem

Kereskedelem

Talán az egyik legátfogóbb csoportot magába foglaló kifejezés a KERESKEDELEM szó. Nehéz is átfogóan egy általános leírást adni...
Szabadidő

Szabadidő

Kikapcsolódásra, felüdülésre vágyik? Vagy aktívan szeretné eltölteni idejét barátai, családja társaságában?
Számítástechnika

Számítástechnika

A számítógép már olyan szinten az életünk részévé vált, hogy nélküle már el sem lehet képzelni az életet. Szinte minden területen megkönnyíti dolgunkat...
Szépségápolás

Szépségápolás

Itt bármit megtalál ami megszépülését, felfrissülést, és a természetes séget segíti. Nők is, és férfiak egyeránt megtalálhatják a nekik megfelelő szolgáltatást.
Szolgáltatás

Szolgáltatás

Az egyik legtartalmasabb listázásunk. Itt szinte minden olyan témakört megtalál amit az előzőekben nem tudtunk egyértelműen rendszerbe sorolni.
Vendéglátás

Vendéglátás

Az alábbi listáról kiválaszthatja kedvenc vendéglőjét, fagyizóját, de lehetősége nyílik akár azonnali szállásfoglalásra is a hotelek és panziók sokaságából.
Lap tetejére
Impresszum | ÁFSZ, adatvédelem, cookie-szabályzat