Egerszeginfo logo

Hírek

2015.06.14

Testvérvárosok Zalaegerszegen


Tizenegy testvér és két partnervárosi delegáció látogatott a hétvégén Zalaegerszegre az Egerszeg Fesztivál alkalmából. Velük ünnepli a város rendezett tanácsú válásának 130 éves jubileumát ezen a hétvégén. A küldöttségeket helyi politikusok, megyei vezetők és intézményigazgatók köszöntötték.

Twitter
Horváth Szilárd és Tejfel Krisztán Zalaegerszeg 130 című filmjének a vetítésével kezdődött a delegációk fogadása. Az alkotás Zalaegerszeg elmúlt 130 évének a történelmét mutatja be. Ezután Balaicz Zoltán, polgármester mondott ünnepi beszédet. Zalaegerszeg orosz testvérvárosa, Szurgut delegációja nem tudott részt venni a rendezvényen. Gyermekkórusukat azonban elküldték, melynek tagjai orosz népdalokat adtak elő.

A fogadáson ünnepi köszöntőt mondtak a testvérvárosi küldöttségek vezetői is. Elsőként Klagenfurt alpolgármestere, Jürgen Pfeiler, aki a két város 25 éves kapcsolatát méltatta. Ezután német polgártársai nevében ajándékot adott át Balaicz Zoltán, polgármesternek.

A testvérvárosi jubileum alkalmából padot ajándékozott Zalaegerszegnek a németországi Marl. A két település között 15 éve jött létre a kapcsolat. Ennek különleges történetét Werner Arndt polgármester elevenítette fel az ünnepélyes átadón megjelenteknek.

A pad mostantól a városháza előtti téren nyújt pihenőt a járókelőknek, a barátság és az összetartozás szimbólumaként. Zalaegerszeg nevében Gecse Péter alpolgármester köszönte meg az ajándékot.

A testvérvárosi kapcsolatok előtt tisztelegtek pénteken Zalaegerszeg, Marl és Klagenfurt városok képviselői. Az Egerszeg Fesztivál részeként képző- és fotóművészeti kiállítás nyílt a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben. Az alkotások a városok közötti kötelékeket ábrázolják.

A jubileumi tárlaton két zalaegerszegi fotográfus, Seres Péter és Pezzetta Umberto képei láthatók. Ezek a két évvel ezelőtti Klagenfurti látogatáson készültek. Emellett Manfred Vorholt akvarelljei kaptak helyet a zsinagógában, melyek a zalai megyeszékhelyet és a Marli város látnivalóit örökítik meg.

A tárlatot Balaicz Zoltán polgármester ajánlotta a közönség figyelmébe. A kiállítás megnyitóján köszöntőt mondott Thomas Hüwe, a Marl - Zalaegerszeg testvérvárosi Egyesület elnöke. Mint mondta, szeretnének arra a barátságra emlékezni, amely az elmúlt 15 évben alakult ki a két város között. Emellett szólt a marli származású festőművészről is, aki alkotásaiban nemcsak helyeket, épületeket ábrázol, hanem a város történelmének egy-egy darabját is megeleveníti.

Zalaegerszeg és Klagenfurt testvérvárosi kapcsolata negyedszázados. Jürgen Pfeiler alpolgármester szerint ez mára már valódi barátsággá fejlődött, amely nem csak az önkormányzatok, de az emberek között is tettenérhető.

A megyeszékhelyen vendégeskedő testvérvárosok képviselői együtt ünneplik meg a hétvégén a város rendezett tanácsúvá válásának 130 éves jubileumát az Egerszeg Fesztiválon.

Fotók: Seres Péter
Forrás: Városi portál

Szóljon hozzá...


Programajánló

2024. február
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829 

Cégadatbank

Autó, motor

Autó, motor

Itt bármit megtalál ami az autójával kapcsolatos lehet. Új- és használtautó kereskedéseket, szak-szerelőket, hivatalos márkszervizeket.
Egészségügy

Egészségügy

Természetes dolog, hogy minden ember számára a saját, és családja egészsége a legfontosabb.
Elektronika

Elektronika

Vásárolni szeretne valamilyen új elektronikai berendezést? Akár háztartási gépet, akár szórakoztató elektronikai berendezés...
Építőipar

Építőipar

Építkezik? Vagy lakását szeretné felújítani, korszerüsíteni? Nagyon öszszetett folyamatok ezek, és természetesen nem olcsó beruházás...
Faipar

Faipar

Portálunk ezen listáján bemutatjuk azokat a vállalkozásokat melyek a fakitermeléstől kezdődően a bútorgyártásig segítik...
Fémipar

Fémipar

Esztergályost, lakatost vagy hegesztőt keres? Kovácsoltvas kerítést szeretne, vagy csak a felesleges vashulladéktól kíván megszabadulni?
Kereskedelem

Kereskedelem

Talán az egyik legátfogóbb csoportot magába foglaló kifejezés a KERESKEDELEM szó. Nehéz is átfogóan egy általános leírást adni...
Szabadidő

Szabadidő

Kikapcsolódásra, felüdülésre vágyik? Vagy aktívan szeretné eltölteni idejét barátai, családja társaságában?
Számítástechnika

Számítástechnika

A számítógép már olyan szinten az életünk részévé vált, hogy nélküle már el sem lehet képzelni az életet. Szinte minden területen megkönnyíti dolgunkat...
Szépségápolás

Szépségápolás

Itt bármit megtalál ami megszépülését, felfrissülést, és a természetes séget segíti. Nők is, és férfiak egyeránt megtalálhatják a nekik megfelelő szolgáltatást.
Szolgáltatás

Szolgáltatás

Az egyik legtartalmasabb listázásunk. Itt szinte minden olyan témakört megtalál amit az előzőekben nem tudtunk egyértelműen rendszerbe sorolni.
Vendéglátás

Vendéglátás

Az alábbi listáról kiválaszthatja kedvenc vendéglőjét, fagyizóját, de lehetősége nyílik akár azonnali szállásfoglalásra is a hotelek és panziók sokaságából.
Lap tetejére
Impresszum | ÁFSZ, adatvédelem, cookie-szabályzat