Egerszeginfo logo

Hírek

2015.06.09

Közösségi rendőrök városunkban


CPO néven közösségi rendészeti projekt zajlik négy városban, köztük Zalaegerszegen. Célja a közbiztonsági problémák feltérképezése, amit a rendőrség a lakossággal közösen végez. A program része annak a Svájci Magyar Együttműködésnek, melynek megvalósítására a felek 560 millió forintot fordítanak.

Twitter
Az úgynevezett közösségi rendőrök Zalaegerszeg utcáit és áruházait, illetve országos vásárait járják. Feladatuk, hogy kapcsolatot teremtsenek a lakossággal, s ily módon felmérjék a közbiztonsággal összefüggő problémákat.

2012 és 2015 között, a Svájci-Magyar Együttműködési Programnak köszönhetően, 476 millió forintos svájci támogatással, összesen közel 560 millió forintból valósul meg a közösségi rendészet modelljének kísérleti bevezetése Miskolcon, Nyíregyházán, Szegeden és Zalaegerszegen. A projekt célja, hogy a rendőrség a helyi közösségekkel közösen mérje fel a bűnügyi problémákat és az azokra vonatkozó megoldási javaslatokat is velük közösen dolgozza ki. A kísérleti szakaszt követően a közösségi rendészet szellemiségét a Többszintű közösségi rendőrségi hálózat az együttműködés alapú bűnmegelőzésért című projektnek köszönhetően további 20 nagyvárosban tervezik bevezetni.  

A közösségi rendészet modelljét már több évtizede sikeresen alkalmazzák, többek között  Svájcban, az Egyesült Királyságban és az Amerikai Egyesült Államokban is. A közösségi rendészet nem különül el Magyarország Rendőrségétől csupán egy újfajta filozófia, szemléletváltás, amely során a rendőrség jobban bevonja a lakosságot az őket érintő problémák feltárásába és megoldásába, annak érdekében, hogy a helyi kapitányságok hatékonyabban, a közösség igényeinek megfelelőbben használhassák fel erőforrásaikat.

A közösségi rendészet modellje kreatív megoldásokat alkalmaz, és minden esetben bevonja a helyi lakosságot a problémák megoldásába, így a polgárok közvetlenebb elérése, fogadóórák megtartása, bűnmegelőzési előadások lebonyolítása, valamint további személyes kapcsolattartás valósulhat meg a közösségi rendőr munkájának köszönhetően: a közösségi rendőr könnyen elérhető, kérdésekkel, észrevételekkel lehet hozzá fordulni.

A megvalósítás során öt szakaszra tagolódik a projekt. A szakmai előkészítés idején a közösségi rendészet tanulmányozása, megismerése történik külföldi tanulmányutak lebonyolításával, illetve különböző külföldi szakirodalmak megismerésével. Ebben a szakaszban készül el az a módszertani kézikönyv is, amely a későbbiekben a közösségi rendőrök oktatásához tananyagként kerül felhasználásra. A tesztrendszer végrehajtásához szükséges felkészülési szakaszban megteremtik a személyi és tárgyi feltételeket, azaz  elkezdődik a közösségi rendőrök képzése, illetve a rendőrkapitányságok felkészítése az új modell bevezetésére. A harmadik szakaszban megindul a rendszer működtetése és monitorozása, bevezetésre kerül az új modell Miskolcon, Nyíregyházán, Szegeden és Zalaegerszegen. Az egy éves tesztidőszakot követően a negyedik lépés az új rendszer értékelése, majd  a tapasztalatok alapján javaslatok elkészítése az ötödik, egyben utolsó szakasz megvalósításához, vagyis a modell további 20 nagyvárosban történő bevezetéséhez.

A projekt eredményeként az érintett városokban szorosabb együttműködés alakul ki a közbiztonság javításában érintett szervezetek között, javul a közbiztonság és a lakosság biztonságérzete, hosszú távon pedig létrejön egy olyan szakmai tudásbázis, amely megteremti a modell elterjesztésének lehetőségét, annak további 20 nagyvárosban történő bevezetésével.

Városunkban tavaly nyár óta négy rendőr teljesít közösségi szolgálatot. Velük a helyiek a város több pontján rendszeresen találkozhatnak.

A város vezetése szerint ez a speciális program tovább javítja – az egyébként is jól működő – közbiztonságot Zalaegerszegen.

Forrás: BM

Szóljon hozzá...


Programajánló

2024. február
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829 

Cégadatbank

Autó, motor

Autó, motor

Itt bármit megtalál ami az autójával kapcsolatos lehet. Új- és használtautó kereskedéseket, szak-szerelőket, hivatalos márkszervizeket.
Egészségügy

Egészségügy

Természetes dolog, hogy minden ember számára a saját, és családja egészsége a legfontosabb.
Elektronika

Elektronika

Vásárolni szeretne valamilyen új elektronikai berendezést? Akár háztartási gépet, akár szórakoztató elektronikai berendezés...
Építőipar

Építőipar

Építkezik? Vagy lakását szeretné felújítani, korszerüsíteni? Nagyon öszszetett folyamatok ezek, és természetesen nem olcsó beruházás...
Faipar

Faipar

Portálunk ezen listáján bemutatjuk azokat a vállalkozásokat melyek a fakitermeléstől kezdődően a bútorgyártásig segítik...
Fémipar

Fémipar

Esztergályost, lakatost vagy hegesztőt keres? Kovácsoltvas kerítést szeretne, vagy csak a felesleges vashulladéktól kíván megszabadulni?
Kereskedelem

Kereskedelem

Talán az egyik legátfogóbb csoportot magába foglaló kifejezés a KERESKEDELEM szó. Nehéz is átfogóan egy általános leírást adni...
Szabadidő

Szabadidő

Kikapcsolódásra, felüdülésre vágyik? Vagy aktívan szeretné eltölteni idejét barátai, családja társaságában?
Számítástechnika

Számítástechnika

A számítógép már olyan szinten az életünk részévé vált, hogy nélküle már el sem lehet képzelni az életet. Szinte minden területen megkönnyíti dolgunkat...
Szépségápolás

Szépségápolás

Itt bármit megtalál ami megszépülését, felfrissülést, és a természetes séget segíti. Nők is, és férfiak egyeránt megtalálhatják a nekik megfelelő szolgáltatást.
Szolgáltatás

Szolgáltatás

Az egyik legtartalmasabb listázásunk. Itt szinte minden olyan témakört megtalál amit az előzőekben nem tudtunk egyértelműen rendszerbe sorolni.
Vendéglátás

Vendéglátás

Az alábbi listáról kiválaszthatja kedvenc vendéglőjét, fagyizóját, de lehetősége nyílik akár azonnali szállásfoglalásra is a hotelek és panziók sokaságából.
Lap tetejére
Impresszum | ÁFSZ, adatvédelem, cookie-szabályzat