Egerszeginfo logo

Hírek

2015.05.27

20 éves az Igazgyöngy Hagyományőrző Egyesület


20 éves fennállását ünnepelte az andráshidai Igazgyöngy Hagyományőrző Egyesület. A jubileumi műsoron a helyieken kívül a megye különböző pontjairól érkezett vendég csoportok is felléptek. Az egyesületet 1995-ben hozták létre. Alapja a helyi népdalkör volt 12 taggal, a létszám mára 26 főre bővült.

Twitter
Az éneklés mellett a népi hagyományok megőrzését is kiemelt feladatuknak tartják. A rendezvényen Balaicz Zoltán polgármester is részt vett. Köszöntőjében kiemelte: büszke arra, hogy a városban minden ember úgy élheti meg zalaegerszegi identitását, hogy közben büszkén képviseli azt a városrészt, amelyben él. Az egyesület a hétvégén újabb megmérettetésen vesz majd részt. A tagok Alsópáhokra utaznak, ahol a versenyen csak olyan népdalkörök vehetnek részt, melyek korábban már megszerezték az Arany Páva kitüntetés aranyminősítését.

Történetük és további részletek a http://igazgyongyhe.uw.hu/tortenet.html honlapjukról


Egyesületünk 1999-től közhasznú civil szervezetként működik. A dalkör, - melyet működtet - 1995 telén alakult a dalolni szerető andráshidai asszonyokból, Ekler Emma andráshidai  iskola igazgatónő segítségével. Kezdetben Vajda József segítette szakmai munkánkat. A másik segítőnk zalai népzenekutató, Horváth Károly, akinek a meghívására már 1996-ban Szlovéniába, első külföldi vendégszereplésünkre utaztunk.

Alapító tagok: Baksa Lőrinczné, Bankó Tiborné, Bencikné Horváth Mónika, Bokányi Zoltánné,Cseppentő Tamásné, Dormánné Babolcsai Éva, Horváth Ernő, Horváth Ernőné, Ihász Lászlóné, Kalmár József, Kalmár Józsefné, Keresztes Imréné, Kiss Lajosné, Papp Aladár, Pál Istvánné, Pilise József, Pilkovics Józsefné, Salamon Gézáné, Sánticsné Farkas Ilona, Sárközi Mihályné, Smodics Ignác, Szőke Lajos, Takács Lajos, Viziné Vajda Katalin.
Összesen 24 fő.  Az évek során egy ideig  társunk volt: Bagó András, Bekes László, Bekes Lászlóné, Csenterics Gyuláné (Zsuzska), Decs Marika, Dóra Gyuláné(Marika), Horváth Lászlóné(Marika), Karakai János, Kovács Mihályné(Terka), Seruga Attila és felesége Zsuzsa.

Meghalt: Bagó András, Baksáné Gizi mami, Horváth Ernő, Smodics Náci bácsi.

Csatlakozott hozzánk és jelenleg is tag: Antos Gyula, Berke György, Csalló István, Kéry Lajosné, Subositsné Marosi Mariann, Sümeginé Horváth Anita és Takács Gyuláné.

Kimaradt: Bencikné Mónika, Cseppentő Tamásné, Szőke Lajos és Takács Lajos.

Így a jelenlegi létszám 26.

           Célunk: zalai népdalok, nép- és munkaszokások újra élesztése, bemutatása- akár színpadi produkcióként is, -továbbá ezeknek színvonalas terjesztése megyénk falvaiban, illetve művészeti találkozók, fesztiválok keretében az egész országban és a szomszédos országokban is. Fontosnak tartjuk, hogy megváltozott életkörülményeink közt is éltessük hagyományainkat, hisz ez a záloga a „népek tengerében” való megmaradásunknak.
 
 Az időközben Öveges József AMK-vá alakult iskolával máig jó a kapcsolatunk. Dalköri próbáinkhoz és önálló rendezvényeinkhez helyet kapunk, s a városrész ünnepi műsoraiban mi is szerepelünk.
 A népdalok és népszokások színpadképes bemutatásához, új produkciók létre-hozásához, technikai eszközök beszerzéséhez, a fellépő ruhák, díszletek, szakmai anyagok, egyéb anyagok beszerzéséhez, szereplésre utazáshoz, programokhoz szükséges összegeket országos és városi pályázatok útján, minimális díjazású fellépésekkel, hagyományőrző vetélkedőkön, munkabemutatókon elért díjainkból szerezzük meg - több-kevesebb sikerrel.
Meghatározó szerepet töltünk be a városrész kulturális életében, ezért működésünkhöz és programjainkhoz Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzatától esetenként  támogatást kapunk. Úgyszintén a minden év elején a Kulturális és Idegenforgalmi Bizottság kiírásaira beadott pályázatainkra is.

Első helybeli bemutatkozásunk az Andráshidai Idősek Klubjának udvarán volt, Sipos Anna akkori intézményvezető kérésére. (1996 május 31-i májusfa kitáncolás) Itt  kezdődött a Nyárádselyei Hagyományőrző Tánccsoporttal ma is tartó kapcsolatunk. Több éve már, hogy ezt a baráti találkozót az Öveges József AMK óvodájában, vagy iskolájában tartjuk.
A következő napon  az iskola udvarán rendezett falunapon, majd augusztusban a Szent István utcakő avatásán szerepeltünk. Ekkorra készült el egységes népi ruhánk, melyre a költség nagyobb részét az iskolától, kisebb részét a BOV-tól kaptuk.
Ősszel Szüreti Felvonulást rendeztünk az iskolásokkal együtt. A szervezésben Harmatos Lászlóné vezette Szent István utca csapata  is részt vett. A vidám, színes menetet Olasz István hely képviselő vezette. A gyerekekre  Kocsis Csaba tanár és Pardaviné Jutka  tanárnő  ügyelt.

Első vidéki szereplésünk, a Csonkahegyháti Falunapon volt.

Évenkénti szerepléseink száma mostanra 35 körül van. A megye közművelődési, egészségügyi és egyházi intézményein kívül részt veszünk országos, megyei, helyi népzenei találkozókon, vetélkedőkön, ünnepi műsorokon.

Szerepeltünk:
Hősi halottainkról való megemlékezés minden év január 12-én, Zalaegerszegen a Gondozóházban és Pozván az Idősek Otthonában, -mint az előző években: Idősek hetében és Karácsonykor.
Nagycsaládosok rendezte Városi Farsangon ,
Göcseji Falumúzeumban az Egerszeg búcsú, aug. 20, Szüreti Vigasságok, és Mártonnap alkalmával.
Részt vettünk: a megyei szervezésű „Zala megye az én hazám” közösségi pályázaton.
Megyei Kézikaszás Arató és Cséphadarós Kézicséplő versenyen Nován,
Kézicséplő és Zsupkötő és Népi Ételbemutató versenyen Zalabaksán. Kertbarát körök terménybemutató kiállításán
AQUA Parkban a Jótékonysági rendezvényen.
Andráshidán a Harangrojt Ifjúsági Csoporttal együtt: március 15-én Csillag László szobránál ősszel a Szüreti Felvonuláson, valamint a Mindenki Karácsonyfájánál.)
A következő Fesztiválokon mutatkoztunk be:  Kistérségi Népzenei Találkozó –Zalaegerszeg Horváth Károly Népzenei Találkozók, Vajda József Népzenei Találkozók –Gellénházán, Nemzetközi Népzenei Találkozók  –Vasváron, Gencsapátiban és Szombathelyen
Összegezve:    Sokféle hagyományőrző tevékenységet végeztünk. Mindenki olyan és annyi munkát vállalt, amilyent és amennyit tudott, s amihez jobban értett. Elért eredményeinket az összetartozásra, a barátságra és vidámságra épült kapcsolatainknak.

Vendégszerepléseink:
Más megyékben: Kartalon, Szombathelyen, Tamásiban, Tésen, Vasváron.
Más országban: Szlovénián, Lendván kívül, egyszer Ausztriában, kétszer Marosvásárhelyen és környékén,  kétszer Vajdaságban Oromhegyesen, valamint egyszer Lengyelországban, -Krosnóban.

Legfontosabb eredményeink:
Megyei Közművelödési Nívódíj, „Zalaegerszegért” Díj,  „Zalaegerszeg Kultúrájáért” Díj,
Zalai Népszokások felgyűjtéséért és színvonalas bemutatásáért különdíjak,
Aranypáva fokozatú országos minősítés –KÓTA, rádiófelvétel,
CD felvételek:(Farsangtól zöldfarsangig c. és Zalai lakodalmas c.)

Utánpótlás nevelés: Dalkörünk egyik tagja –Sümeginé Horváth Anita- vezetésével–Harangrojt néven-ifjúsági hagyományőrző csoport alakult a helyi Öveges József ÁMK -ban.
Velünk együttműködtek: Hősi halottainkról való megemlékezésben, egyesületünk 10 évét köszöntő műsorban, szüreti felvonulásban, a belvárosi Újévköszöntő műsorban, zalai népszokásainkat  bemutató CD felvételben, Vajdaságban tett vendégszereplésben és a Mindenki Karácsonyfájánál rendezett ünnepségünkön. A 25-30 gyermek minden karácsony tájt kedvelt tanítónőjükkel együtt  Betlehemes játékkal, Regöléssel, Újév köszöntővel, Háromkirályozással köszönti beteg társait. Így kívánnak egészséget, békességet az egész családnak a karácsonyi ünnepkörben a fiatal gyerekek. Úgy, mint hajdanában házakhnál.
Világszerte elismert, hogy népünk szellemi és tárgyi kultúrája igen gazdag. Népi kultúránk nemzeti kultúránk része. Kézművességünk formavilága mellett zenénk, dalaink, táncaink egyedülállóak. Igaz ez szűkebb hazánkban, a nyugati végeken megmaradt értékeinkre is. Úgy gondoljuk, hogy csak az érti és értékeli népmeséinket, népdalainkat, nyelvünket gazdagító szólásokat és közmondásokat, csak az tud olvasni a népi faragás, szőttes, hímzés formavilágából, aki ebben a kultúrában gyökerezik. Ezért célunk, hogy a fiatalabb korosztályban is tudatosítsuk népi kincseink értékeit.
Örülünk, hogy az iskolás korosztályt is be tudtuk kapcsolni a hagyományőrző munkába. (Segítségünkre van, hogy szüleiknek is van e foglalkoztatásra igénye.)
Reméljük, hogy későbbi éveikben is ápolják, s majd gyermekeiknek továbbadják népi kultúránk zalai gyöngyszemeit.

Forrás: Igazgyöngy

Szóljon hozzá...


Programajánló

2024. február
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829 

Cégadatbank

Autó, motor

Autó, motor

Itt bármit megtalál ami az autójával kapcsolatos lehet. Új- és használtautó kereskedéseket, szak-szerelőket, hivatalos márkszervizeket.
Egészségügy

Egészségügy

Természetes dolog, hogy minden ember számára a saját, és családja egészsége a legfontosabb.
Elektronika

Elektronika

Vásárolni szeretne valamilyen új elektronikai berendezést? Akár háztartási gépet, akár szórakoztató elektronikai berendezés...
Építőipar

Építőipar

Építkezik? Vagy lakását szeretné felújítani, korszerüsíteni? Nagyon öszszetett folyamatok ezek, és természetesen nem olcsó beruházás...
Faipar

Faipar

Portálunk ezen listáján bemutatjuk azokat a vállalkozásokat melyek a fakitermeléstől kezdődően a bútorgyártásig segítik...
Fémipar

Fémipar

Esztergályost, lakatost vagy hegesztőt keres? Kovácsoltvas kerítést szeretne, vagy csak a felesleges vashulladéktól kíván megszabadulni?
Kereskedelem

Kereskedelem

Talán az egyik legátfogóbb csoportot magába foglaló kifejezés a KERESKEDELEM szó. Nehéz is átfogóan egy általános leírást adni...
Szabadidő

Szabadidő

Kikapcsolódásra, felüdülésre vágyik? Vagy aktívan szeretné eltölteni idejét barátai, családja társaságában?
Számítástechnika

Számítástechnika

A számítógép már olyan szinten az életünk részévé vált, hogy nélküle már el sem lehet képzelni az életet. Szinte minden területen megkönnyíti dolgunkat...
Szépségápolás

Szépségápolás

Itt bármit megtalál ami megszépülését, felfrissülést, és a természetes séget segíti. Nők is, és férfiak egyeránt megtalálhatják a nekik megfelelő szolgáltatást.
Szolgáltatás

Szolgáltatás

Az egyik legtartalmasabb listázásunk. Itt szinte minden olyan témakört megtalál amit az előzőekben nem tudtunk egyértelműen rendszerbe sorolni.
Vendéglátás

Vendéglátás

Az alábbi listáról kiválaszthatja kedvenc vendéglőjét, fagyizóját, de lehetősége nyílik akár azonnali szállásfoglalásra is a hotelek és panziók sokaságából.
Lap tetejére
Impresszum | ÁFSZ, adatvédelem, cookie-szabályzat