Egerszeginfo logo

Hírek

2015.05.19

130 éves Zalaegerszeg megyei jogú város.


A jubileumi ünnep péntek reggel a Mária Magdolna Plébániatemplomban szentmisével kezdődött. Ezt követően a város vezetői megkoszorúzták Kovács Károly szobrát, a róla elnevezett téren. A rendezvényen átadták a díszpolgári címet és a Pro Urbe díjakat is.


Twitter
Zalaegerszeg első polgármesterét az 1885. május 13-i alakuló ülésen választották meg. A korabeli beszámolók szerint a jelenlévők lelkes éljenzéssel szavaztak Kovács Károlyra. A város napján a kései utódok -a hagyományoknak megfelelően- koszorút helyeztek el a politikus szobránál.

A Dísz téren pedig felavatták a megyeszékhely új köztéri alkotását. A Zalai nemes című szobrot a helyi születésű Kossuth- és Munkácsy-díjas belsőépítész, Fekete György méltatta.

A köztéri művet Farkas Ferenc, Zalaegerszegért-díjas szobrászművész másfél hónap alatt készítette. A Zalai nemes korhű ruhát visel, s kezében egy 18. századi vármegye térképet tart. A város önkormányzata uniós támogatásból mintegy 6,5 millió forintot fordított a műre, amely a helyi identitást és a lokálpatriotizmust szimbolizálja.

Rendezett tanácsú várossá válásának 130. évfordulója alkalmából ünnepi közgyűlést tartottak pénteken Zalaegerszegen. A rendezvényen átadták a díszpolgári címet és a Pro Urbe díjakat is.

A megjelenteket Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások minisztere köszöntötte. Mint mondta, Zalaegerszeg magabiztos város, ami abból fakad, hogy az itt élők megbecsülték az elődök munkáját.

Balaicz Zoltán polgármester ünnepi beszédében kiemelte: ahogy a múltban, úgy a jelenben is csak összefogással lehet sikeres várost építeni.

A hagyományoknak megfelelően idén is átadták a Zalaegerszeg Díszpolgára címet. Az áprilisi közgyűlés döntése értelmében a kitüntetést ezúttal Dr. Alotti Nasri, a Zala Megyei Kórház Szívsebészetének osztályvezető főorvosa vehette át.
Ugyancsak az áprilisi közgyűlésen ítélték oda a Pro Urbe díjakat is. Ezt most Mészáros Lajos professzornak és Tombi Lajosnak, a város egykori alpolgármesterének nyújtották át.
Az ünnepségen a polgármesteri hivatal két munkatársának tevékenységét is elismerték. Idén Szakácsné Szentgróti Ágota óvodai szakreferens és Hozbor Ferenc, a számviteli osztály csoportvezetőjének teljesítménye bizonyult példaértékűnek.

Fotó: Seres Péter
Forrás: Városi portál

Szóljon hozzá...


Programajánló

2024. február
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829 

Cégadatbank

Autó, motor

Autó, motor

Itt bármit megtalál ami az autójával kapcsolatos lehet. Új- és használtautó kereskedéseket, szak-szerelőket, hivatalos márkszervizeket.
Egészségügy

Egészségügy

Természetes dolog, hogy minden ember számára a saját, és családja egészsége a legfontosabb.
Elektronika

Elektronika

Vásárolni szeretne valamilyen új elektronikai berendezést? Akár háztartási gépet, akár szórakoztató elektronikai berendezés...
Építőipar

Építőipar

Építkezik? Vagy lakását szeretné felújítani, korszerüsíteni? Nagyon öszszetett folyamatok ezek, és természetesen nem olcsó beruházás...
Faipar

Faipar

Portálunk ezen listáján bemutatjuk azokat a vállalkozásokat melyek a fakitermeléstől kezdődően a bútorgyártásig segítik...
Fémipar

Fémipar

Esztergályost, lakatost vagy hegesztőt keres? Kovácsoltvas kerítést szeretne, vagy csak a felesleges vashulladéktól kíván megszabadulni?
Kereskedelem

Kereskedelem

Talán az egyik legátfogóbb csoportot magába foglaló kifejezés a KERESKEDELEM szó. Nehéz is átfogóan egy általános leírást adni...
Szabadidő

Szabadidő

Kikapcsolódásra, felüdülésre vágyik? Vagy aktívan szeretné eltölteni idejét barátai, családja társaságában?
Számítástechnika

Számítástechnika

A számítógép már olyan szinten az életünk részévé vált, hogy nélküle már el sem lehet képzelni az életet. Szinte minden területen megkönnyíti dolgunkat...
Szépségápolás

Szépségápolás

Itt bármit megtalál ami megszépülését, felfrissülést, és a természetes séget segíti. Nők is, és férfiak egyeránt megtalálhatják a nekik megfelelő szolgáltatást.
Szolgáltatás

Szolgáltatás

Az egyik legtartalmasabb listázásunk. Itt szinte minden olyan témakört megtalál amit az előzőekben nem tudtunk egyértelműen rendszerbe sorolni.
Vendéglátás

Vendéglátás

Az alábbi listáról kiválaszthatja kedvenc vendéglőjét, fagyizóját, de lehetősége nyílik akár azonnali szállásfoglalásra is a hotelek és panziók sokaságából.
Lap tetejére
Impresszum | ÁFSZ, adatvédelem, cookie-szabályzat