Egerszeginfo logo

Hírek

2015.03.26

81 éves nénit raboltak ki


Egy idős asszonyhoz tört be éjszaka három vádlott 2014 februárjában. A három férfivel szemben 2015. március 25-én hozott nem jogerős I. fokú ítéletet a Zalaegerszegi Járásbíróság. Brutálisan viselkedő, visszaeső bűnözők felenek tettükért.

Twitter
A  IV. rendű vádlott munkatársával ágyneműt árulva jutott el a 81 éves pózvai sértetthez és férjéhez 2012 őszén. Két évvel később a vádlott akkori élettársa (az ügy I. rendű vádlottja) megkérte a IV. rendű vádlottat, hogy mondjon néhány olyan helyet, ahol korábban járt, s nagyobb összegű pénzt tartottak otthon. A IV. rendű vádlott ekkor ”ajánlotta” a sértett ingatlanát. A tipp nyomán a vádlottak 2014 februárjában  Sárkeresztúrról autóval elindultak Zalába. A IV. rendű vádlott a szóba forgó ingatlan közelében kitette az I. rendű, a II. rendű és a III. r. vádlottakat, majd nem messze onnan várakozott a kocsival.
A három vádlott a kerítésen át bemászott az ingatlan udvarára, lekapcsolták a villanyórát, elvágták a távközlési vezetéket, majd miután az I. rendű vádlott berúgta a bejárati ajtót, bejutottak a házba. A neszre felébredt az ott lakó, a férje halála után egyedül élő 81 éves sértett, akit az I. rendű vádlott az ágyra nyomott, a pénzét követelte, s megfenyegette: ha nem ad pénzt, megöli. A nő közölte, nincsen pénze, mire az I. és a II. rendű vádlottak átkutatták a házat, miközben a III. rendű vádlott a hálószobában vigyázott a sértettre, hogy ne tudjon kimenni. Végül a vádlottak megtalálták az asszony megtakarított pénzét - 802.000 Ft -  és egy 1.804.000 Ft értékű betétkönyvet. A  III. rendű vádlott távozását követően a társai egy asztallal eltorlaszolták a hálószoba ajtaját, majd ők is elhagyták a házat. Nem sokkal később a IV. rendű társuk felvette őket autóval. A vádlottak ezt követően Veszprém felé indultak, a betétkönyvet eldobták, majd megálltak cigarettát venni. Ekkor igazoltatták őket a rendőrök, akik kábítószer-gyanús anyagot találtak náluk a kocsiban.
Az ügy I. fokú tárgyalásának utolsó napjára 2015. március 25-én került sor a Zalaegerszegi Járásbíróság előtt. A perbeszédek után a büntetőtanács a következő döntést hozta:
Az I. rendű  és a II. rendű vádlottakat csoportosan elkövetett rablás bűntettében, mint társtettest és magánlaksértés bűntettében, mint társtettest mondták ki bűnösnek.  Az I. rendű vádlottat halmazati büntetésül csoportosan, társtettesként elkövetett rablás bűntette vonatkozásában - mint erőszakos többszörös visszaesőt - 8 év fegyházban letöltendő szabadságvesztésre, s 10 év közügyektől való eltiltásra ítélték. Feltételes szabadságra nem bocsátható. A II. rendű társa - mint különös visszaeső - halmazati büntetésül 6 év fegyházbüntetést kapott, s 8 évre eltiltották a közügyek gyakorlásától. A  III. rendű vádlott csoportosan elkövetett rablás bűntettében, mint bűnsegéd és magánlaksértés bűntettében, mint társtettes bizonyult bűnösnek. Ezért, valamint egy korábbi, más ügyhöz kapcsolható cselekménye miatt - zsarolás bűntettének kísérlete és társtettesként elkövetett zaklatás vétsége miatt  - halmazati büntetésül 4 év fegyházra ítélte a bíróság, s 5 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától. A IV. rendű vádlott lopás bűntette miatt mint bűnsegéd 2 év, végrehajtásában 4 év próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztést kapott. A bűnsegédként elkövetett magánlaksértés bűntettének  vádja alól felmentették.
Az indokolásban elhangzott: a bíróság a rendelkezésre álló bizonyítékok és a vallomások alapján megalapozottnak látta, hogy a vádlottak - IV. rendű vádlott segítségével - pusztán besurranási szándékkal érkeztek a házhoz, ám  a III. rendű vádlott azon állítását nem bizonyította semmi, hogy ő nem tudta, mire készülnek a társai, csak „belecsöppent” az eseménybe, amelyben csak megfigyelőként vett részt. A bíróság szerint egyértelműen lopási céllal, az idős sértett pénzének megszerzése érdekében érkezett a társaság Pózvára, mivel a vádlottak már az ide vezető úton megbeszélték, mire készülnek, s a visszaút során is egyeztették, mit fognak mondani, ha esetleg erre szükség lesz. Elfogásukat követően először ez az egyeztetett történet hangzott el a rendőrségen, majd nem sokkal később az I. rendű vádlott részleges beismerő vallomást tett. Az ő, és a II. rendű társa, illetve a sértett vallomása alapján a házban – ellentétben a III. rendű vádlott állításával – hárman tartózkodtak, mely során a pénz megszerzése érdekében az I. rendű vádlott a sértett irányában erőszakot, fenyegetést alkalmazott, így a lopásnak indult cselekmény rablással, annak is minősített esetével végződött. S bár a III. rendű vádlott szerepe kisebb volt, mint az I. és II. rendű társaié, a cselekmény alatt az ingatlanon belül tartózkodott, s ő volt az, aki elzárta a sértett elől a szobaajtót, míg társai átkutatták a helyiségeket. Kérdésként merült fel, hogy a vádlottak fejükön maszkkal (amelyeket később kidobtak az autóból) vagy csuklyákkal törtek-e be a házba. A vádirat az előbbit tartalmazta, míg a II. rendű vallomásában az utóbbit állította. A maszkok a nyomozás során nem kerültek elő.

Az ítélet nem jogerős. Az ügyész, valamint a III. rendű vádlott és védője 3 nap gondolkodási időt tartott fenn, az I. rendű és a II. rendű vádlott és védőjük fellebbezett enyhítés végett, míg a IV. rendű vádlott és védője tudomásul vette az ítéletet.
A bíróság az I. rendű és a II. rendű vádlottak esetében az eljárás jogerős befejezéséig meghosszabbította az előzetes letartóztatást, mivel fennáll a szökés, elrejtőzés, illetve a bűnismétlés veszélye.

A képek csak iilusztrációk!
Forrás: Zalaegerszegi Törvényszék

Szóljon hozzá...


Programajánló

2024. április
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 

Cégadatbank

Autó, motor

Autó, motor

Itt bármit megtalál ami az autójával kapcsolatos lehet. Új- és használtautó kereskedéseket, szak-szerelőket, hivatalos márkszervizeket.
Egészségügy

Egészségügy

Természetes dolog, hogy minden ember számára a saját, és családja egészsége a legfontosabb.
Elektronika

Elektronika

Vásárolni szeretne valamilyen új elektronikai berendezést? Akár háztartási gépet, akár szórakoztató elektronikai berendezés...
Építőipar

Építőipar

Építkezik? Vagy lakását szeretné felújítani, korszerüsíteni? Nagyon öszszetett folyamatok ezek, és természetesen nem olcsó beruházás...
Faipar

Faipar

Portálunk ezen listáján bemutatjuk azokat a vállalkozásokat melyek a fakitermeléstől kezdődően a bútorgyártásig segítik...
Fémipar

Fémipar

Esztergályost, lakatost vagy hegesztőt keres? Kovácsoltvas kerítést szeretne, vagy csak a felesleges vashulladéktól kíván megszabadulni?
Kereskedelem

Kereskedelem

Talán az egyik legátfogóbb csoportot magába foglaló kifejezés a KERESKEDELEM szó. Nehéz is átfogóan egy általános leírást adni...
Szabadidő

Szabadidő

Kikapcsolódásra, felüdülésre vágyik? Vagy aktívan szeretné eltölteni idejét barátai, családja társaságában?
Számítástechnika

Számítástechnika

A számítógép már olyan szinten az életünk részévé vált, hogy nélküle már el sem lehet képzelni az életet. Szinte minden területen megkönnyíti dolgunkat...
Szépségápolás

Szépségápolás

Itt bármit megtalál ami megszépülését, felfrissülést, és a természetes séget segíti. Nők is, és férfiak egyeránt megtalálhatják a nekik megfelelő szolgáltatást.
Szolgáltatás

Szolgáltatás

Az egyik legtartalmasabb listázásunk. Itt szinte minden olyan témakört megtalál amit az előzőekben nem tudtunk egyértelműen rendszerbe sorolni.
Vendéglátás

Vendéglátás

Az alábbi listáról kiválaszthatja kedvenc vendéglőjét, fagyizóját, de lehetősége nyílik akár azonnali szállásfoglalásra is a hotelek és panziók sokaságából.
Lap tetejére
Impresszum | ÁFSZ, adatvédelem, cookie-szabályzat