Részletek itt!Kovács Szilvia "A legszebb konyhakert"
programról:
Sokan emlékeznek nagyszüleink ház körüli veteményesére, ahol szinte bármilyen zöldség megtermett. A kertes házakban elöl virágoskert, hátul pedig ún. konyhakert kapott helyett. Azok a növények pedig, melyek nagyobb helyet igényeltek - burgonya, tökfélék, a baromfinak szükséges kukorica - kikerültek az ún. "zártkertbe" a gyümölcsfák közé.
A vidék ezen arculata azonban az évek során megváltozott. Az elmúlt évtizedekben azt sugallta a média, hogy nem éri meg az otthoni kertészkedés, mert drága a vetőmag, a vegyszer, a műtrágya, sokkal olcsóbban meg lehet ezeket kapni a nagy üzletekben, bajlódni sem kell vele, és sokkal szebb a bolti zöldség. Sajnos ezek eredete sokszor bizonytalan,,a minősége sem olyan, mint amit otthon magunknak megtermelünk. Mert mi tudjuk, hogy mikor, milyen körülmények között fejlődött a zöldség, és permeteztük-e egyáltalán.
Sajnos az emberek többsége,- még a legkisebb, pár utcából álló falvakban is - a kertet füvesíti, és legfeljebb csak virágot gondoz, gyepet vág. Ennyit jelent manapság a rendezett udvar, a rendben tartott porta fogalma. A családok a zöldség- és gyümölcsigényüket a gyorsan elérhető, sokszor kétes eredetű import árukkal fedezik.
A program ezen a tendencián változtat. Elismeri azok munkáját, akiknek a konyhakert - a zöldséges- és gyümölcsöskert - művelése mindennapi teendőik közé tartozik. A programmal szeretném elérni, hogy ezek az emberek végre kellő megbecsülést kapjanak, és az önellátó, környezetbarát gazdálkodást felvállaló életmódjukat, szemléletüket, példájukat minél többen kövessék!
Hiszem, hogy bárki képes lehet az önellátásra, és egy kis munkával, odafigyeléssel egészséges élelmiszert tud tenni családja asztalára úgy, hogy a megérdemelt, egészséges zöldségért, gyümölcsért elég csak a kert végébe kisétálni.
Ezért hirdettem meg először tavaly, 2012-ben, városomban, Karcagon "A legszebb konyhakertek" című programot.
Jelentkezési lap
itt letölthető!