Egerszeginfo logo

Hírek

2015.03.26

Indul a „A legszebb konyhakertek” verseny


Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata - csatlakozva Kovács Szilvia ötletgazda (Karcag) által létrehozott „A legszebb konyhakertek” – Magyarország legszebb konyhakertjei országos programhoz - meghirdeti a helyi versenyt.

Twitter
Részletek itt!


Kovács Szilvia "A legszebb konyhakert" programról:

Sokan emlékeznek nagyszüleink ház körüli veteményesére, ahol szinte bármilyen zöldség megtermett. A kertes házakban elöl virágoskert, hátul pedig ún. konyhakert kapott helyett. Azok a növények pedig, melyek nagyobb helyet igényeltek - burgonya, tökfélék, a baromfinak szükséges kukorica - kikerültek az ún. "zártkertbe" a gyümölcsfák közé.

A vidék ezen arculata azonban az évek során megváltozott. Az elmúlt évtizedekben azt sugallta a média, hogy nem éri meg az otthoni kertészkedés, mert drága a vetőmag, a vegyszer, a műtrágya, sokkal olcsóbban meg lehet ezeket kapni a nagy üzletekben, bajlódni sem kell vele, és sokkal szebb a bolti zöldség. Sajnos ezek eredete sokszor bizonytalan,,a minősége sem olyan, mint amit otthon magunknak megtermelünk. Mert mi tudjuk, hogy mikor, milyen körülmények között fejlődött a zöldség, és permeteztük-e egyáltalán.

Sajnos az emberek többsége,- még a legkisebb, pár utcából álló falvakban is - a kertet füvesíti, és legfeljebb csak virágot gondoz, gyepet vág. Ennyit jelent manapság a rendezett udvar, a rendben tartott porta fogalma. A családok a zöldség- és gyümölcsigényüket a gyorsan elérhető, sokszor kétes eredetű import árukkal fedezik.

A program ezen a tendencián változtat. Elismeri azok munkáját, akiknek a konyhakert - a zöldséges- és gyümölcsöskert - művelése mindennapi teendőik közé tartozik. A programmal szeretném elérni, hogy ezek az emberek végre kellő megbecsülést kapjanak, és az önellátó, környezetbarát gazdálkodást felvállaló életmódjukat, szemléletüket, példájukat minél többen kövessék!

Hiszem, hogy bárki képes lehet az önellátásra, és egy kis munkával, odafigyeléssel egészséges élelmiszert tud tenni családja asztalára úgy, hogy a megérdemelt, egészséges zöldségért, gyümölcsért elég csak a kert végébe kisétálni.

Ezért hirdettem meg először tavaly, 2012-ben, városomban, Karcagon "A legszebb konyhakertek" című programot.

Jelentkezési lap itt letölthető!


Forrás: Városi portál

Szóljon hozzá...


Programajánló

2024. február
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829 

Cégadatbank

Autó, motor

Autó, motor

Itt bármit megtalál ami az autójával kapcsolatos lehet. Új- és használtautó kereskedéseket, szak-szerelőket, hivatalos márkszervizeket.
Egészségügy

Egészségügy

Természetes dolog, hogy minden ember számára a saját, és családja egészsége a legfontosabb.
Elektronika

Elektronika

Vásárolni szeretne valamilyen új elektronikai berendezést? Akár háztartási gépet, akár szórakoztató elektronikai berendezés...
Építőipar

Építőipar

Építkezik? Vagy lakását szeretné felújítani, korszerüsíteni? Nagyon öszszetett folyamatok ezek, és természetesen nem olcsó beruházás...
Faipar

Faipar

Portálunk ezen listáján bemutatjuk azokat a vállalkozásokat melyek a fakitermeléstől kezdődően a bútorgyártásig segítik...
Fémipar

Fémipar

Esztergályost, lakatost vagy hegesztőt keres? Kovácsoltvas kerítést szeretne, vagy csak a felesleges vashulladéktól kíván megszabadulni?
Kereskedelem

Kereskedelem

Talán az egyik legátfogóbb csoportot magába foglaló kifejezés a KERESKEDELEM szó. Nehéz is átfogóan egy általános leírást adni...
Szabadidő

Szabadidő

Kikapcsolódásra, felüdülésre vágyik? Vagy aktívan szeretné eltölteni idejét barátai, családja társaságában?
Számítástechnika

Számítástechnika

A számítógép már olyan szinten az életünk részévé vált, hogy nélküle már el sem lehet képzelni az életet. Szinte minden területen megkönnyíti dolgunkat...
Szépségápolás

Szépségápolás

Itt bármit megtalál ami megszépülését, felfrissülést, és a természetes séget segíti. Nők is, és férfiak egyeránt megtalálhatják a nekik megfelelő szolgáltatást.
Szolgáltatás

Szolgáltatás

Az egyik legtartalmasabb listázásunk. Itt szinte minden olyan témakört megtalál amit az előzőekben nem tudtunk egyértelműen rendszerbe sorolni.
Vendéglátás

Vendéglátás

Az alábbi listáról kiválaszthatja kedvenc vendéglőjét, fagyizóját, de lehetősége nyílik akár azonnali szállásfoglalásra is a hotelek és panziók sokaságából.
Lap tetejére
Impresszum | ÁFSZ, adatvédelem, cookie-szabályzat