Egerszeginfo logo

Hírek

2015.03.19

Zalaegerszegiek Erdélyben


2009-ben jött létre testvériskolai kapcsolat a zalaegerszegi összevont Deák Ferenc és Széchenyi István Szakközépiskola és az erdélyi Baróton működő Baróti Szabó Dávid Iskolaközpont között. Azóta a zalaegerszegi diákok minden évben részt vesznek március 14-én és március 15-én az erdővidéki és baróti ünnepségeken, ahol az ottani műsorok és megemlékezések részeként fellépnek irodalmi és zenés összeállítással.
Twitter
A kapcsolatok az elmúlt években még szorosabbá váltak. Az építész technikus osztályok diákjai minden évben két hetet töltenek Bonchidán és egy nemzetközi program keretében szakmai gyakorlatként dolgoznak a bonchidai Bánffy-kastély felújításán. A faiparos diákok ugyancsak minden nyáron két hét szakmai gyakorlaton vesznek részt a Baróti Szabó Dávid Iskolaközpont faipari tanműhelyében, majd a baróti diákok jönnek Zalaegerszegre ősszel ugyancsak két hétre.

Az idei esztendőben hetedik alkalommal utazott zalaegerszegi küldöttség Erdélybe, hogy az erdővidéki magyarokkal együtt ünnepeljük az 1848-49-es Forradalom és Szabadságharc kitörését. A delegációt Balaicz Zoltán polgármester vezette és a diákok mellett jelen volt Szabó Károly tagintézmény-vezető is.

A március 12-17. közötti utazáson a fiatalok megkoszorúzták az aradi emlékműveket, jártak Marosvásárhelyen, részt vettek a köpeci ünnepi református Istentiszteleten, felléptek Bodvajon (ahol Gábor Áron öntötte az első székely ágyúkat) és a baróti ünnepségen, valamint ellátogattak Székelyudvarhelyre, Parajdra, Farkaslakára, Korondra, és Segesvárra is.

A hat nap alatt a zalaegerszegi fiatalok átélhették, hogy milyen gyönyörű dolog Erdélyben magyarként emlékezni és ünnepelni. Felejthetetlen élmény volt látni a diákokat, ahogy szavaltak Bodvajon, felléptek Baróton, imádkoztak a köpeci  templomban, megcsodálták az erdélyi táj szépségeit és átérezték a magyar sors lényegét Erdélyben, amit Wass Albert így fogalmazott egyszer meg: „Magyarnak lenni Erdély földjén annyit jelent, mint mindig egy lépéssel előbbre járni. Egy kicsit többnek lenni minden tekintetben. Többet dolgozni, többet szenvedni, többet adni, többet tudni, többet érezni, többet gondolkozni, okosabbnak lenni, hajlékonyabbnak lenni. Meghajolni a viharban, mint a mezőségi gyertyánfa, földig hajolni, ha kell. De meg nem törni soha! A fenyő hasad, a tölgyfa törik, de a gyertyán hajlik, mint az acélrugó és kiegyenesedik újra meg újra. Erdély földjén csak a gyertyán-embernek van jövendője.”

Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere három helyen mondott ünnepi beszédet:
-         március 14-én Bodvajon
-         március 15-én Köpecen
-         március 15-én Erdővidék központi rendezvényén Baróton

Bodvajon a zalaegerszegi polgármester mellett a másik ünnepi szónok Seszták Miklós, Magyarország nemzeti fejlesztési minisztere volt, akivel Balaicz Zoltán március 14-én este külön vállalkozói fórumon vett részt Sepsiszentgyörgyön.

A hat nap alatt sikerült találkozni Zsigmond Barna Pál főkonzullal (Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa), Dimény János iskolaigazgatóval (Baróti Szabó Dávid Iskolaközpont; a zalaegerszegi kapcsolat ottani főszervezője), Dr. Bán Istvánnal (erdővidéki pénzügyigazgató, korábban Barót Város alpolgármestere), Lázár-Kiss Barna Andrással (Barót Város polgármestere), Márton Árpád parlamenti képviselővel, Klárik László szenátorral, valamint az ottani magyar politikai pártok helyi vezetőivel.

A két város és a két iskola közötti kapcsolat tovább erősödött, június 11-14. között Lázár-Kiss Barna András baróti polgármester vezetésével városi delegáció érkezik az Egerszeg Fesztiválra, nyáron pedig ugyancsak baróti fiatalokat várunk Zalaegerszegre, a harmadik alkalommal megrendezésre kerülő Kárpát-medencei Ifjúsági Táborba.
Forrás: Balaicz Zoltán

Szóljon hozzá...


Programajánló

2024. június
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Cégadatbank

Autó, motor

Autó, motor

Itt bármit megtalál ami az autójával kapcsolatos lehet. Új- és használtautó kereskedéseket, szak-szerelőket, hivatalos márkszervizeket.
Egészségügy

Egészségügy

Természetes dolog, hogy minden ember számára a saját, és családja egészsége a legfontosabb.
Elektronika

Elektronika

Vásárolni szeretne valamilyen új elektronikai berendezést? Akár háztartási gépet, akár szórakoztató elektronikai berendezés...
Építőipar

Építőipar

Építkezik? Vagy lakását szeretné felújítani, korszerüsíteni? Nagyon öszszetett folyamatok ezek, és természetesen nem olcsó beruházás...
Faipar

Faipar

Portálunk ezen listáján bemutatjuk azokat a vállalkozásokat melyek a fakitermeléstől kezdődően a bútorgyártásig segítik...
Fémipar

Fémipar

Esztergályost, lakatost vagy hegesztőt keres? Kovácsoltvas kerítést szeretne, vagy csak a felesleges vashulladéktól kíván megszabadulni?
Kereskedelem

Kereskedelem

Talán az egyik legátfogóbb csoportot magába foglaló kifejezés a KERESKEDELEM szó. Nehéz is átfogóan egy általános leírást adni...
Szabadidő

Szabadidő

Kikapcsolódásra, felüdülésre vágyik? Vagy aktívan szeretné eltölteni idejét barátai, családja társaságában?
Számítástechnika

Számítástechnika

A számítógép már olyan szinten az életünk részévé vált, hogy nélküle már el sem lehet képzelni az életet. Szinte minden területen megkönnyíti dolgunkat...
Szépségápolás

Szépségápolás

Itt bármit megtalál ami megszépülését, felfrissülést, és a természetes séget segíti. Nők is, és férfiak egyeránt megtalálhatják a nekik megfelelő szolgáltatást.
Szolgáltatás

Szolgáltatás

Az egyik legtartalmasabb listázásunk. Itt szinte minden olyan témakört megtalál amit az előzőekben nem tudtunk egyértelműen rendszerbe sorolni.
Vendéglátás

Vendéglátás

Az alábbi listáról kiválaszthatja kedvenc vendéglőjét, fagyizóját, de lehetősége nyílik akár azonnali szállásfoglalásra is a hotelek és panziók sokaságából.
Lap tetejére
Impresszum | ÁFSZ, adatvédelem, cookie-szabályzat