Egerszeginfo logo

Hírek

2015.02.27

Segítséget várnak Czobor Mátyás hagyatékának felvásárlására


Czobor Mátyás Zalaegerszeg egykori polgármesterének hagyatékát szeretné felvásárolni a Göcseji Múzeum. A tárgy-együttes összege 1 millió 650 ezer forint. A múzeum munkatársai és a város vezetői a helyiek segítségét kérik. Egy felajánlás már érkezett. Idén a polgári estély bevételét erre a célra fordítják.

Twitter
Czobor Mátyás 1918-tól 1936-ig volt Zalaegerszeg polgármestere. A városvezető ez alatt az idő alatt mindent megtett azért, hogy a falusias kisváros modern megyeszékhellyé váljon. Nevéhez többek között utcák, terek csinosítása és több városrész kialakítása fűződik. A megyeszékhely ebben az évben ünnepli rendezett tanácsúvá válásának 130. évfordulóját. Az egykori polgármester pedig 140 évvel ezelőtt született.

A Göcseji Múzeum és az önkormányzat közösségi finanszírozásból szeretné megvásárolni Czobor Mátyás hagyatékát. Ebben kérik a zalaegerszegiek segítségét. Kaján Imre, a Göcseji Múzeum igazgatója elmondta: a relikviákat elsőként június 20-án, a Múzeumok Éjszakáján mutatják be. A restaurálást követően pedig egy új állandó kiállítás részévé válna a tárgy-együttes.

Az egykori polgármester hagyatékának egy részét a Göcseji Múzeum korábban már felvásárolta. 2003-ban főként kisebb bútorok, dokumentumok, levelezések és számos fotóalbum került a múzeum tulajdonába. A fényképek most jelentős szerepet játszanak, hiszen a szakemberek ezek segítségével tudták bizonyítani azt, hogy az eladásra szánt tárgy-együttes valóban Czobor Mátyásé volt.

Az adakozni vágyó zalaegerszegiek több módon is segíthetnek a múzeumnak. A Városháza aulájában és a Göcseji Múzeum épületében gyűjtőládákat helyeznek ki. Emellett az intézmény igazgatósága egy külön folyószámlát is nyitott, amelyre az adományokat várja.

A Göcseji Múzeum a következő számlaszámra várja a zalaegerszegiek felajánlásait:

OTP BANK 11749008-15433114-10130005

Fotó: Seres Péter

Forrás: Városi portál

Szóljon hozzá...


Programajánló

2024. február
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829 

Cégadatbank

Autó, motor

Autó, motor

Itt bármit megtalál ami az autójával kapcsolatos lehet. Új- és használtautó kereskedéseket, szak-szerelőket, hivatalos márkszervizeket.
Egészségügy

Egészségügy

Természetes dolog, hogy minden ember számára a saját, és családja egészsége a legfontosabb.
Elektronika

Elektronika

Vásárolni szeretne valamilyen új elektronikai berendezést? Akár háztartási gépet, akár szórakoztató elektronikai berendezés...
Építőipar

Építőipar

Építkezik? Vagy lakását szeretné felújítani, korszerüsíteni? Nagyon öszszetett folyamatok ezek, és természetesen nem olcsó beruházás...
Faipar

Faipar

Portálunk ezen listáján bemutatjuk azokat a vállalkozásokat melyek a fakitermeléstől kezdődően a bútorgyártásig segítik...
Fémipar

Fémipar

Esztergályost, lakatost vagy hegesztőt keres? Kovácsoltvas kerítést szeretne, vagy csak a felesleges vashulladéktól kíván megszabadulni?
Kereskedelem

Kereskedelem

Talán az egyik legátfogóbb csoportot magába foglaló kifejezés a KERESKEDELEM szó. Nehéz is átfogóan egy általános leírást adni...
Szabadidő

Szabadidő

Kikapcsolódásra, felüdülésre vágyik? Vagy aktívan szeretné eltölteni idejét barátai, családja társaságában?
Számítástechnika

Számítástechnika

A számítógép már olyan szinten az életünk részévé vált, hogy nélküle már el sem lehet képzelni az életet. Szinte minden területen megkönnyíti dolgunkat...
Szépségápolás

Szépségápolás

Itt bármit megtalál ami megszépülését, felfrissülést, és a természetes séget segíti. Nők is, és férfiak egyeránt megtalálhatják a nekik megfelelő szolgáltatást.
Szolgáltatás

Szolgáltatás

Az egyik legtartalmasabb listázásunk. Itt szinte minden olyan témakört megtalál amit az előzőekben nem tudtunk egyértelműen rendszerbe sorolni.
Vendéglátás

Vendéglátás

Az alábbi listáról kiválaszthatja kedvenc vendéglőjét, fagyizóját, de lehetősége nyílik akár azonnali szállásfoglalásra is a hotelek és panziók sokaságából.
Lap tetejére
Impresszum | ÁFSZ, adatvédelem, cookie-szabályzat