Egerszeginfo logo

Hírek

2015.02.10

Cégbírósági tájékoztató


A KÖZKERESETI ÉS BETÉTI TÁRSASÁGOKAT, valamint a SZÖVETKEZETEKET az új Polgári Törvénykönyvvel kapcsolatban terhelő KÖTELEZETTSÉGEKRŐL olvashatnak rövid tájékoztatást az alábbiakban. Közeleg a március 15-i első határidő.
Twitter
A 2014. március 15-én hatályba lépett új Ptk. szabályozási körébe kerültek a gazdasági társaságok és a szövetkezetek is, és ezzel egy időben hatályát vesztette a gazdasági társaságokról szóló 2006. évi IV. tv. (Gt.), továbbá módosult a szövetkezetekről szóló 2006. évi X tv (Szöv.tv.).

A jogalkotó a Ptk. rendelkezéseihez való igazodásra átmeneti szabályokat alkotott, melyeknek cégformától függően különböző időpontokban kell eleget tenni:

Első lépésként 2015. március 15-ig a közkereseti és betéti társaságokat, második lépésként 2015. június 15-ig a lakásszövetkezet kivételével valamennyi szövetkezetet, harmadik lépésként pedig 2016. március 15-ig a korlátolt felelősségű társaságokat és részvénytársaságokat érinti ez a kötelezettség.
Ennek teljesítéséig e cégek belső viszonyaira a reájuk vonatkozó korábbi polgári jogi szabályokat kell alkalmazni.

A közelgő 2015. március 15-i, illetve június 15-i időpontra tekintettel most csak a közkereseti és betéti társaságokra, valamint a szövetkezetekre háruló feladatokat ismertetjük az érintettekkel.

1.) A közkereseti és betéti társaságok, valamint a szövetkezetek a fenti időpontig kötelesek felülvizsgálni létesítő okirataikat és módosítani, amennyiben az az új Ptk.-ba ütköző rendelkezéseket tartalmaz.
 
A módosítással kapcsolatos változásbejegyzési kérelmet a közkereseti és betéti társaságok legkésőbb 2015. április 14-ig, a szövetkezetek legkésőbb július 15-ig nyújthatják be a cégbírósághoz. E határidő elmulasztása miatt a cégbíróság köteles a céggel szemben pénzbírságot alkalmazni. (Ennek összege 50.000.-Ft-tól 900.000.-Ft-ig terjedhet.)

Nem kötelező a létesítő okirat módosítása a közkereseti és betéti társaság esetén pusztán azért, mert a vezető tisztségviselőt üzletvezetőként – és nem ügyvezetőként – jelöli meg az alapító okirat, vagy ha az általános hivatkozásként a Gt.-re utal, illetve szövetkezet esetén a létesítő okiratban ügyvezető elnök (nem pedig igazgató elnök), vagyoni hozzájárulásként pedig változatlanul részjegy, továbbá általános hivatkozásként a Szöv.tv. szerepel. A létesítő okiratban mindezeket csak akkor kell átvezetni, ha azt más okból egyébként is módosítanák.

Felhívja a törvényszék cégbírósága a figyelmet, hogy a Gt., vagy a Szöv.tv. konkrét §-aira való hivatkozás már módosítást igényel, és szövetkezet esetén a megismételt közgyűlés, illetve a tagok kezdeményezésére történt közgyűlés összehívására, a tagkizárásra vonatkozó szabályok módosulása miatt minden olyan szövetkezet alapszabályát szükséges módosítani, amelyek korábban ezekről rendelkeztek.
Az iskolai, szociális és foglalkoztatási, valamint agrárszövetkezetek alapszabályát a Szöv.tv.-nek is meg kell feleltetni.

Az új Ptk.-val kapcsolatos létesítő okirat módosítás miatti eljárás – ha más módosítás nem történik – illeték és közzétételi díj mentes.

2.) Ha a létesítő okirat átvizsgálását követően az érintett közkereseti vagy betéti társaság, illetve szövetkezet úgy ítéli meg, hogy nincs szükség létesítő okirata módosítására, akkor hozhat olyan döntést, hogy a 2015. március 15-i, illetve június 15-i határidő előtt már a Ptk. szerint működik: ebben az esetben ezt a döntést kell a cégbírósághoz benyújtani szintén ingyenesen.
E határidő elteltét követően azonban minden érintett cég a jogszabály erejével a Ptk. szabályai szerint működik tovább.

A cégbíróság – annak megállapítása érdekében, hogy a létesítő okiratuk nem ütközik-e az új Ptk. rendelkezéseibe – szúrópróbaszerűen fogja ellenőrizni azoknak a cégeknek a létesítő okiratát, amelyek nem hoztak döntést a létesítő okirat módosításáról, vagy az új Ptk. szerinti továbbműködésről, és ahol jogszabálysértést tapasztal, törvényességi felügyeleti eljárást kezdeményez a céggel szemben.

A jogutód nélküli megszűnés (végelszámolás, felszámolás) alatt álló cégeknek amennyiben utóbb törlésükre kerül sor, a Ptk.-val kapcsolatos feladatuk nincs, azonban a cég fennmaradása esetén a megszüntetési eljárás befejezésétől számított 30 napon belül a szükséges fenti intézkedéseket ők is kötelesek megtenni.

Kéri a törvényszék cégbírósága az érintett cégeket, hogy a szükséges intézkedéseket mielőbb tegyék meg, s ne várjanak beadványukkal a végső határidőig.

A korlátolt felelősségű társaságok és részvénytársaságok, valamint az ezek szabályai szerint működő egyéb cégeket terhelő kötelezettségek szabályait – mivel a reájuk irányadó végső határidő 2016. március 15. napja –  törvényszékünk az év végén fogja ismertetni.A Zalaegerszegi Törvényszék Cégbírósága
Forrás: Zalaegerszegi Törvényszék Cégbírósága

Szóljon hozzá...


Programajánló

2024. február
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829 

Cégadatbank

Autó, motor

Autó, motor

Itt bármit megtalál ami az autójával kapcsolatos lehet. Új- és használtautó kereskedéseket, szak-szerelőket, hivatalos márkszervizeket.
Egészségügy

Egészségügy

Természetes dolog, hogy minden ember számára a saját, és családja egészsége a legfontosabb.
Elektronika

Elektronika

Vásárolni szeretne valamilyen új elektronikai berendezést? Akár háztartási gépet, akár szórakoztató elektronikai berendezés...
Építőipar

Építőipar

Építkezik? Vagy lakását szeretné felújítani, korszerüsíteni? Nagyon öszszetett folyamatok ezek, és természetesen nem olcsó beruházás...
Faipar

Faipar

Portálunk ezen listáján bemutatjuk azokat a vállalkozásokat melyek a fakitermeléstől kezdődően a bútorgyártásig segítik...
Fémipar

Fémipar

Esztergályost, lakatost vagy hegesztőt keres? Kovácsoltvas kerítést szeretne, vagy csak a felesleges vashulladéktól kíván megszabadulni?
Kereskedelem

Kereskedelem

Talán az egyik legátfogóbb csoportot magába foglaló kifejezés a KERESKEDELEM szó. Nehéz is átfogóan egy általános leírást adni...
Szabadidő

Szabadidő

Kikapcsolódásra, felüdülésre vágyik? Vagy aktívan szeretné eltölteni idejét barátai, családja társaságában?
Számítástechnika

Számítástechnika

A számítógép már olyan szinten az életünk részévé vált, hogy nélküle már el sem lehet képzelni az életet. Szinte minden területen megkönnyíti dolgunkat...
Szépségápolás

Szépségápolás

Itt bármit megtalál ami megszépülését, felfrissülést, és a természetes séget segíti. Nők is, és férfiak egyeránt megtalálhatják a nekik megfelelő szolgáltatást.
Szolgáltatás

Szolgáltatás

Az egyik legtartalmasabb listázásunk. Itt szinte minden olyan témakört megtalál amit az előzőekben nem tudtunk egyértelműen rendszerbe sorolni.
Vendéglátás

Vendéglátás

Az alábbi listáról kiválaszthatja kedvenc vendéglőjét, fagyizóját, de lehetősége nyílik akár azonnali szállásfoglalásra is a hotelek és panziók sokaságából.
Lap tetejére
Impresszum | ÁFSZ, adatvédelem, cookie-szabályzat