Egerszeginfo logo

Hírek

2015.01.31

Az értékeket nem kitalálni vagy megalkotni kell, csupán felismerni


A Zalaegerszegi Törvényszéken 2015. január 29. napján ünnepélyes keretek között megnyitották a történelmi arckép kiállítást.  A zalai kötődésű jogászok portréját bemutató tárlat kialakítására az Országos Bírósági Hivatal (OBH) bírósági történelem és hagyományápolás tárgyú pályázata révén volt lehetőség.

Twitter
A Zalaegerszegi Törvényszék mindig is fontosnak tartotta a hagyományápolást, a történelmi értékek megőrzését és közvetítését. Maga a törvényszék épülete is megköveteli ezt, hiszen évszázadokkal ezelőtt itt áll Zalaegerszeg vára, majd annak helyén épült 1730-1732-ben a barokk megyeháza impozáns épülete, ahol ma a bíróság működik.

A törvényszék évekkel ezelőtt dr. Horváth Zsoltnak, a Lenti Járásbíróság elnökének közreműködésével, a Zala Megyei Levéltár letéti gyűjteményként elhelyezett anyagaiból, a bíróság történelmi dokumentumaiból, illetve régi könyveiből álló tárlatot nyitott a nagyközönség előtt. Ezen tárlat egészült ki a jogi szakkönyvtár névadóünnepségekor a dr. Degré Alajosról, illetve a Degré családról szóló kiállítással. Mindemellett a bírósági falakat történelmi fotók és dokumentumok reprintje díszíti, valamint a régi épület felújítási munkálatai is meg vannak örökítve.

„Az eddig meglévő tárlathoz terveztük évek óta egy történelmi arcképcsarnok megvalósítását. A kiállítással a Zalaegerszegi Törvényszék, illetve jogelődei kiemelkedő vezetőinek portréját, illetve a zalai kötődésű nevezetes jogászokat szerettük volna bemutatni. Az Országos Bírósági Hivatal bírósági történelem és hagyományápolás témakörben meghirdetett pályázatán a tavalyi év végén sikerült eredményesen pályáznunk, így az álomból valóság lehetett” - hangzott el a megnyitó ünnepségen dr. Sorok Norberttől, a Zalaegerszegi Törvényszék megbízott elnökétől.  

„Történelmi példára, mintára mindig szükségünk van. Nem nélkülözhetjük a nagyjainkat!”  - idézte dr. Magyar Károly tanácselnök a kiállítás mottóját, hangsúlyozva, az ő magatartásuk, életművük mindig példaként kell álljon előttünk.  „A jogász hagyományokat kutatjuk, emléküket megőrizzük, s megismertetjük a nagyközönséggel. A bíráskodás egyidős a társadalommal, az állammal, ápolnunk és óvnunk kell ezt az örökséget” - emelte ki  a törvényszék korábbi elnöke.

A Zalaegerszegi Törvényszéken ezen örökség ápolás jegyében, a Nyitott bíróság program keretében rendszeresen vannak „tárlatvezetések” az iskolástól a nyugdíjas korosztály részvételével. Évek óta  programhelyszín a törvényszék épülete a Múzeumok éjszakája elnevezésű országos rendezvényen,   valamint  a helyi Tourinform iroda és a Göcseji Múzeum szervezésében elindult „Belvárosi séta” elnevezésű programnak is része.

A törvényszék elnöke a megnyitó ünnepségen köszönetet mondott Lendvai Pálnak, aki 105 db régi jogi
 szakkönyvet ajándékozott a Zalaegerszegi Törvényszék Dr. Degré Alajos Jogi Szakkönyvtárának 2014 márciusában. Az 1800-as évek végéről, 1900-as évek elejéről származó dokumentumok évtizedek óta egy söjtöri ház padlásán hevertek, néhai Fatér József Ferenc ügyvéd hagyatékaként. A dokumentumok között van például a Grill-féle döntvénytár, vannak továbbá igazságügyi rendeletek, iratminták, korabeli törvények, törvény tervezetek kiadott kötetei, de horvát nyelvkönyv, francia szótár, kordokumentumként az 1891-ben kiadott Nagy-Enyed pusztulása 1849-ben című kötet, valamint az 1930-as Az Érdekes Újság decameronja is gyarapítja a könyvtár állományát.  

Mint a megnyitón is elhangzott: a digitális grafikai eljárással készült tárlat összeállítása nem volt egyszerű. Az eddigi levéltári kutatások az 1870-es évekig vezették vissza az elnöki névsort, ám a fotókból nem teljes a rendelkezésre álló anyag. Néhány felvétel még a mai igazolványképeknél is kisebb méretű volt, erről nehezen készült a kiállítható A/4-es grafika. Jelenleg az 1800-as évek végétől 1940-ig terjed a tárlat, melyet később tovább lehet bővíteni. Az arcképcsarnok átadásával sikerült egybekapcsolni a már meglévő kiállításokat, amelyek most már egy egységes bírósági tárlatot képeznek, egy kis időutazásra invitálva az idelátogató vendégeket.

Szóljon hozzá...


Programajánló

2024. február
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829 

Cégadatbank

Autó, motor

Autó, motor

Itt bármit megtalál ami az autójával kapcsolatos lehet. Új- és használtautó kereskedéseket, szak-szerelőket, hivatalos márkszervizeket.
Egészségügy

Egészségügy

Természetes dolog, hogy minden ember számára a saját, és családja egészsége a legfontosabb.
Elektronika

Elektronika

Vásárolni szeretne valamilyen új elektronikai berendezést? Akár háztartási gépet, akár szórakoztató elektronikai berendezés...
Építőipar

Építőipar

Építkezik? Vagy lakását szeretné felújítani, korszerüsíteni? Nagyon öszszetett folyamatok ezek, és természetesen nem olcsó beruházás...
Faipar

Faipar

Portálunk ezen listáján bemutatjuk azokat a vállalkozásokat melyek a fakitermeléstől kezdődően a bútorgyártásig segítik...
Fémipar

Fémipar

Esztergályost, lakatost vagy hegesztőt keres? Kovácsoltvas kerítést szeretne, vagy csak a felesleges vashulladéktól kíván megszabadulni?
Kereskedelem

Kereskedelem

Talán az egyik legátfogóbb csoportot magába foglaló kifejezés a KERESKEDELEM szó. Nehéz is átfogóan egy általános leírást adni...
Szabadidő

Szabadidő

Kikapcsolódásra, felüdülésre vágyik? Vagy aktívan szeretné eltölteni idejét barátai, családja társaságában?
Számítástechnika

Számítástechnika

A számítógép már olyan szinten az életünk részévé vált, hogy nélküle már el sem lehet képzelni az életet. Szinte minden területen megkönnyíti dolgunkat...
Szépségápolás

Szépségápolás

Itt bármit megtalál ami megszépülését, felfrissülést, és a természetes séget segíti. Nők is, és férfiak egyeránt megtalálhatják a nekik megfelelő szolgáltatást.
Szolgáltatás

Szolgáltatás

Az egyik legtartalmasabb listázásunk. Itt szinte minden olyan témakört megtalál amit az előzőekben nem tudtunk egyértelműen rendszerbe sorolni.
Vendéglátás

Vendéglátás

Az alábbi listáról kiválaszthatja kedvenc vendéglőjét, fagyizóját, de lehetősége nyílik akár azonnali szállásfoglalásra is a hotelek és panziók sokaságából.
Lap tetejére
Impresszum | ÁFSZ, adatvédelem, cookie-szabályzat