Egerszeginfo logo

Hírek

2015.01.27

Sikkasztott a közös képviselő


A Zalaegerszegi Törvényszék jogerősen 2 év 6 hónap börtönben letöltendő szabadságvesztésre ítélt egy sikkasztással vádolt társasházi közös képviselőt.  A közös képviselő gondatlanságával az évek alatt 20 milliós kárt okozott a társasháznak.
Twitter
A vádlott 1990-ben költözött be az érintett nagykanizsai társasház egyik lakásába, s a lakók – pontosan meg nem határozható időpontban – közös képviselőnek választották. Ezen tisztséget 2010 októberéig töltötte be. Miután a társasház tevékenységét nem vizsgálták, a vádlott a maga által kialakított munkamódszereket alkalmazta, tevékenységét tulajdonképpen ellenőrzés nélkül folytatta.

A vádiratban foglaltak szerint 2005-2009. évekre nem tett eleget a törvényben előírt beszámolási és könyvvezetési kötelezettségeinek. A rendelkezésre álló dokumentumokból csak részben lehetett nyomon követni, hogy a lakók befizetései hova kerültek, illetve a házi pénztárba befizetett összegek jelentősen meghaladták a számlákkal, nyugtákkal igazolt kiadásokat. A közös képviselő gondatlanságával az évek alatt 20 milliós kárt okozott a társasháznak. Az eljárás során a közös képviselő nem ismerte el a bűncselekményt, illetve hangsúlyozta: nem érzi magát bűnösnek.

Az I. fokon eljáró Nagykanizsai Járásbíróság 2014 nyarán mondta ki bűnösnek a vádlottat folytatólagosan elkövetett sikkasztás bűntettében, s ezért őt 2 év 6 hónap börtönben letöltendő szabadságvesztésre ítélte. Emellett  az ingatlankezelési tevékenységtől 5, a közügyek gyakorlásától 4 évre eltiltották. Az indoklásban elhangzott: a cselekmény 2 évtől 8 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető. A bíróság a büntetés kiszabásánál tekintettel volt a cselekmény tárgyi súlyára, a bűnösség fokára, a több éven át tartó rendszeres elkövetési magatartásra, a társadalomra való veszélyességére, az okozott kár tárgyi súlyára, mérlegelve az enyhítő, illetve súlyosbító körülményeket.

A vádlott és védője felmentésért, illetve enyhítésért fellebbezett, így került az ügy a Zalaegerszegi Törvényszékre. A  másodfokú bíróság 2015. január 26-án hozott jogerős határozatot, amelyben annyiban változtatott az I. fokon született döntésen, hogy feloldotta két nagykanizsai ingatlan zár alá vételét. A büntetés, illetve az eltiltás tekintetében nem módosította az ítéletet, mely immár jogerős.

Szóljon hozzá...


Programajánló

2024. február
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829 

Cégadatbank

Autó, motor

Autó, motor

Itt bármit megtalál ami az autójával kapcsolatos lehet. Új- és használtautó kereskedéseket, szak-szerelőket, hivatalos márkszervizeket.
Egészségügy

Egészségügy

Természetes dolog, hogy minden ember számára a saját, és családja egészsége a legfontosabb.
Elektronika

Elektronika

Vásárolni szeretne valamilyen új elektronikai berendezést? Akár háztartási gépet, akár szórakoztató elektronikai berendezés...
Építőipar

Építőipar

Építkezik? Vagy lakását szeretné felújítani, korszerüsíteni? Nagyon öszszetett folyamatok ezek, és természetesen nem olcsó beruházás...
Faipar

Faipar

Portálunk ezen listáján bemutatjuk azokat a vállalkozásokat melyek a fakitermeléstől kezdődően a bútorgyártásig segítik...
Fémipar

Fémipar

Esztergályost, lakatost vagy hegesztőt keres? Kovácsoltvas kerítést szeretne, vagy csak a felesleges vashulladéktól kíván megszabadulni?
Kereskedelem

Kereskedelem

Talán az egyik legátfogóbb csoportot magába foglaló kifejezés a KERESKEDELEM szó. Nehéz is átfogóan egy általános leírást adni...
Szabadidő

Szabadidő

Kikapcsolódásra, felüdülésre vágyik? Vagy aktívan szeretné eltölteni idejét barátai, családja társaságában?
Számítástechnika

Számítástechnika

A számítógép már olyan szinten az életünk részévé vált, hogy nélküle már el sem lehet képzelni az életet. Szinte minden területen megkönnyíti dolgunkat...
Szépségápolás

Szépségápolás

Itt bármit megtalál ami megszépülését, felfrissülést, és a természetes séget segíti. Nők is, és férfiak egyeránt megtalálhatják a nekik megfelelő szolgáltatást.
Szolgáltatás

Szolgáltatás

Az egyik legtartalmasabb listázásunk. Itt szinte minden olyan témakört megtalál amit az előzőekben nem tudtunk egyértelműen rendszerbe sorolni.
Vendéglátás

Vendéglátás

Az alábbi listáról kiválaszthatja kedvenc vendéglőjét, fagyizóját, de lehetősége nyílik akár azonnali szállásfoglalásra is a hotelek és panziók sokaságából.
Lap tetejére
Impresszum | ÁFSZ, adatvédelem, cookie-szabályzat