Egerszeginfo logo

Hírek

2014.12.15

Balaicz Zoltánt választották a Megyei Jogú Városok Szövetségének turisztikai bizottsága élére


Pénteken tisztújítást tartott a Megyei Jogú Városok Szövetsége. Nyolc év után új elnöke lett a szövetségnek. Kósa Lajos leköszönt, Szita Károlyt, Kaposvár polgármesterét választották meg a tagok. Balaicz Zoltánt városunk polgármesterét a szövetség turisztikai bizottságának vezetésével bízták meg.

Twitter
Az 1990-ben alakult, 23 várost tömörítő Megyei Jogú Városok Szövetségének tagjai Budapesttel együtt a hazai gazdaság motorjai.

A 24 város agglomerációjukkal együtt az ország GDP-jének 80%-át adja. A vidék fővárosai 2,3 millió embernek adnak otthont, 1,2 millió embernek pedig munkát, hiszen a legtöbb vállalkozás, üzem ezekben a nagyvárosokban működik.

Az ország felsőoktatásban résztvevő hallgatóinak 48 %-a a megyei jogú városokban található 8 egyetem vagy főiskola valamelyikére jár. Ezért a szövetség a legtöbb magyar polgár érdekképviseletét ellátó szervezet.

Balaicz Zoltánt, Zalaegerszeg polgármesterét választották a Megyei Jogú Városok Szövetségének turisztikai bizottsága élére. A szervezet az önkormányzati választások óta most először ült össze, és ezúttal tartották a tisztújítást is. Balaicz Zoltán kiemelte: a TOP programon belül, a rendelkezésre álló források 60 százalékát gazdaságfejlesztésre fordítja a zalai megyeszékhely.

A Hiradó.hu tájékoztatása szerint: 

Az MJVSZ ugyancsak egyhangúlag elfogadott határozatában arra kéri a kormányt, hogy ne terjessze ki az úthasználati díjat a fővárost, illetve a nagyvárosokat elkerülő útszakaszokra - mondta Kósa Lajos a tanácskozást követő sajtótájékoztatón. A tervezett intézkedést célt tévesztettnek minősítették a nagyvárosi polgármesterek - tette hozzá a kormánypárti politikus.

Kósa Lajos elmondta azt is, hogy a szövetség társelnöke Cser-Palkovics András (Fidesz), Székesfehérvár polgármestere, ügyvezető alelnöke Szalay Ferenc (Fidesz-KDNP), Szolnok polgármestere lett.

A debreceni közgyűlésen módosították a szövetség alapszabályát. Az ágazati törvények megváltozásához igazítva, a szövetség munkájának ellenőrzésére felügyelőbizottságot hoztak létre, amelynek elnökévé Papp Lászlót (Fidesz-KDNP), Debrecen polgármesterét választották - ismertette Kósa Lajos.

Hozzátette: miután a polgármesterek nem lehetnek országgyűlési képviselők, a parlamenti kapcsolattartás, a lobbitevékenység megkönnyítése érdekében hozta létre a közgyűlés a tiszteletbeli elnöki posztot.

Átalakították a szövetség struktúráját is - jelezte a tiszteletbeli elnök. Míg korábban több alelnöke volt a szervezet választmányának, ezentúl a bizottsági elnökök lesznek a közgyűlések közötti legfőbb döntéshozó szerv tagjai: Botka László (MSZP), Szeged polgármestere, az informatikai-turisztikai bizottság elnöke, Kovács Ferenc (Fidesz-KDNP), Nyíregyháza polgármestere, a humánszolgáltatás bizottság elnöke, és Habis László (Fidesz-KDNP), Eger polgármestere, a gazdasági és területfejlesztési bizottság elnöke.

Szita Károly a közgyűlésen és a sajtótájékoztatón is köszönetet mondott Kósa Lajosnak a szövetség élén végzett munkájáért. Kiemelte: a szövetséghez tartozó 23 megyei jogú városban 2,3 millió ember él, és a gazdasági potenciáljuk is jelentős. Utalva a nap folyamán Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterrel folytatott konzultációra, elmondta: a magyar kormány és az önkormányzatok céljai egybeesnek. A kormány az évtized végére a teljes foglalkoztatás megvalósítását tűzte ki, s "mi lehet más célja egy polgármesternek" - mondta, kiemelve, hogy amíg a piac nem tud elég munkahelyet teremteni, átmenetileg a kormánynak és az önkormányzatoknak kell azt megtenni a közmunkaprogram keretében.

Szita Károly végezetül utalt a kormány azon céljára, hogy 2015-ben egyetlen éhező gyermek se legyen Magyarországon. Az önkormányzatokra mint közétkeztetőkre, ebben is komoly feladatok várnak - mondta az MJVSZ új elnöke Debrecenben.
Forrás: Városi portál

Szóljon hozzá...


Programajánló

2024. február
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829 

Cégadatbank

Autó, motor

Autó, motor

Itt bármit megtalál ami az autójával kapcsolatos lehet. Új- és használtautó kereskedéseket, szak-szerelőket, hivatalos márkszervizeket.
Egészségügy

Egészségügy

Természetes dolog, hogy minden ember számára a saját, és családja egészsége a legfontosabb.
Elektronika

Elektronika

Vásárolni szeretne valamilyen új elektronikai berendezést? Akár háztartási gépet, akár szórakoztató elektronikai berendezés...
Építőipar

Építőipar

Építkezik? Vagy lakását szeretné felújítani, korszerüsíteni? Nagyon öszszetett folyamatok ezek, és természetesen nem olcsó beruházás...
Faipar

Faipar

Portálunk ezen listáján bemutatjuk azokat a vállalkozásokat melyek a fakitermeléstől kezdődően a bútorgyártásig segítik...
Fémipar

Fémipar

Esztergályost, lakatost vagy hegesztőt keres? Kovácsoltvas kerítést szeretne, vagy csak a felesleges vashulladéktól kíván megszabadulni?
Kereskedelem

Kereskedelem

Talán az egyik legátfogóbb csoportot magába foglaló kifejezés a KERESKEDELEM szó. Nehéz is átfogóan egy általános leírást adni...
Szabadidő

Szabadidő

Kikapcsolódásra, felüdülésre vágyik? Vagy aktívan szeretné eltölteni idejét barátai, családja társaságában?
Számítástechnika

Számítástechnika

A számítógép már olyan szinten az életünk részévé vált, hogy nélküle már el sem lehet képzelni az életet. Szinte minden területen megkönnyíti dolgunkat...
Szépségápolás

Szépségápolás

Itt bármit megtalál ami megszépülését, felfrissülést, és a természetes séget segíti. Nők is, és férfiak egyeránt megtalálhatják a nekik megfelelő szolgáltatást.
Szolgáltatás

Szolgáltatás

Az egyik legtartalmasabb listázásunk. Itt szinte minden olyan témakört megtalál amit az előzőekben nem tudtunk egyértelműen rendszerbe sorolni.
Vendéglátás

Vendéglátás

Az alábbi listáról kiválaszthatja kedvenc vendéglőjét, fagyizóját, de lehetősége nyílik akár azonnali szállásfoglalásra is a hotelek és panziók sokaságából.
Lap tetejére
Impresszum | ÁFSZ, adatvédelem, cookie-szabályzat