Egerszeginfo logo

Hírek

2012.12.16

Advent harmadik vasárnapja-Örömvasárnap


Advent harmadik vasárnapján, örömvasárnap (gaudete vasárnap) az Úr eljövetelének közelségét ünneplik, ez a vasárnap kiemelkedik a többi közül, advent második felének kezdetét jelzi. Színe a rózsaszín, amely az örömöt szimbolizálja. Álljunk meg kicsit a rohanásban és örüljünk szeretteinknek!

Twitter
Advent harmadik vasárnapján, örömvasárnapon egy fehér ragyogó angyal jön le a földre. Jobb kezében egy fénysugarat tart, amelynek csodálatos ereje van. Odamegy mindenkihez, akinek tiszta szeretet lakik a szívében, s megérinti fénysugarával. Azután a fény ragyogni kezd az emberek szemében, s elér a kezükhöz, lábukhoz és egész testükhöz. Így még az, aki a legszegényebb, legszerencsétlenebb az emberek között, az is átalakul, s megszállja a béke, a tiszta szeretet és a boldogság érzése.

A hagyomány szerint ezen a napon történik az elsőáldozásra készülők bemutatása a közösségnek. Liturgikus keretek között életük első szerződését írják alá, amelyben a szülők, nagyszülők, keresztszülők, hitoktatók és a hivők közössége előtt megígérik, hogy komolyan készülnek az elsőáldozásra. Ekkor fehér kokárdát kapnak, amely a szentmisék alkalmával figyelmezteti a közösséget: ne felejtsenek el imádkozni a legkisebbekért.

Az adventi szokások közül manapság az egyik legkedveltebb az adventi koszorú készítése. Az első koszorút az evangélikus lelkész, Johann Hinrich Wichern készítette 1839-ben Hamburgban, árvaházi gyerekeknek. Ezen a koszorún még 23 gyertya volt, 19 kicsi piros és 4 nagy fehér gyertya szimbolizálta a Jézus születéséig hátralévő napokat: a kicsi piros gyertyák a hétköznapokat, a négy nagy fehér pedig a vasárnapokat.
Az eredetileg evangélikus szokást mára a katolikus egyház is átvette. A katolikus kultúrkörben az adventi koszorút fenyőággal, magyallal, fagyönggyel és 4 gyertyával készítik. Egy hagyományos katolikus adventi koszorún három lila és egy rózsaszín gyertya található. A gyertyákat vasárnaponként gyújtjuk meg, minden héten eggyel többet; a rózsaszín gyertyát pedig a 3. adventi vasárnapon.
Az adventi koszorú készítése a XIX. században vált általánosan elterjedté. Az észak-német területek után Ausztriában is egyre népszerűbb lett a koszorú készítése. Magyarországon csak a II. világháború után vált szokássá. Eleinte csak templomokban, középületekben, majd hamarosan az otthonokban is felgyulladtak az adventi gyertyák fényei.

Gyújtsuk meg ma a három gyertyát a koszorún, és gyönyörködjünk a gyertyafényben, mely melegséget és meghittséget hoz otthonunkba.
Forrás: LIEGL & DACHSER

Szóljon hozzá...


Programajánló

2023. szeptember
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 

Cégadatbank

Autó, motor

Autó, motor

Itt bármit megtalál ami az autójával kapcsolatos lehet. Új- és használtautó kereskedéseket, szak-szerelőket, hivatalos márkszervizeket.
Egészségügy

Egészségügy

Természetes dolog, hogy minden ember számára a saját, és családja egészsége a legfontosabb.
Elektronika

Elektronika

Vásárolni szeretne valamilyen új elektronikai berendezést? Akár háztartási gépet, akár szórakoztató elektronikai berendezés...
Építőipar

Építőipar

Építkezik? Vagy lakását szeretné felújítani, korszerüsíteni? Nagyon öszszetett folyamatok ezek, és természetesen nem olcsó beruházás...
Faipar

Faipar

Portálunk ezen listáján bemutatjuk azokat a vállalkozásokat melyek a fakitermeléstől kezdődően a bútorgyártásig segítik...
Fémipar

Fémipar

Esztergályost, lakatost vagy hegesztőt keres? Kovácsoltvas kerítést szeretne, vagy csak a felesleges vashulladéktól kíván megszabadulni?
Kereskedelem

Kereskedelem

Talán az egyik legátfogóbb csoportot magába foglaló kifejezés a KERESKEDELEM szó. Nehéz is átfogóan egy általános leírást adni...
Szabadidő

Szabadidő

Kikapcsolódásra, felüdülésre vágyik? Vagy aktívan szeretné eltölteni idejét barátai, családja társaságában?
Számítástechnika

Számítástechnika

A számítógép már olyan szinten az életünk részévé vált, hogy nélküle már el sem lehet képzelni az életet. Szinte minden területen megkönnyíti dolgunkat...
Szépségápolás

Szépségápolás

Itt bármit megtalál ami megszépülését, felfrissülést, és a természetes séget segíti. Nők is, és férfiak egyeránt megtalálhatják a nekik megfelelő szolgáltatást.
Szolgáltatás

Szolgáltatás

Az egyik legtartalmasabb listázásunk. Itt szinte minden olyan témakört megtalál amit az előzőekben nem tudtunk egyértelműen rendszerbe sorolni.
Vendéglátás

Vendéglátás

Az alábbi listáról kiválaszthatja kedvenc vendéglőjét, fagyizóját, de lehetősége nyílik akár azonnali szállásfoglalásra is a hotelek és panziók sokaságából.
Lap tetejére
Impresszum | ÁFSZ, adatvédelem, cookie-szabályzat